Pasak „Capital“ nekilnojamo turto brokerės Editos Linkelės, išnaudoti esamą rinką – pravartu. Pastebimi ir pasikeitę pirkėjų bei pardavėjų įpročiai, kurie praplėtė norimų įsigyti ar parduoti būstų spektrą. Išaugo susidomėjimas rajonais, didesnėmis erdvėmis, pajūriu, rašoma pranešime spaudai.

„Pirmojo karantino metu įvairūs ekspertai prognozavo būsimą NT nuosmukį, bet jų prognozės nepasitvirtino. Registrų centro duomenimis 2020-tieji metai praktiškai neatsiliko nuo rekordinių 2019-tųjų metų: nors 8 proc. krito butų pardavimai, atitinkamai 7 proc. išaugo individualių namų ir kotedžų pardavimai, 1 proc. žemės sklypų pardavimai. Žmonės po pirmojo karantino suprato, kad laisvai gali dirbti iš namų, nori daugiau privatumo, didesnių erdvių ir nuosavo žemės ploto, todėl yra pasiruošę mokėti daugiau. Be to, labai stipriai atsigavo rinka ir už Vilniaus rajono ribų, matyti ir ženklus susidomėjimas pajūriu – butai ten praeitais metais buvo tiesiog šluojami. Todėl ir šįmet tikimės panašių rodiklių“, – dėstė E. Linkelė.

Ekspertės teigimu, numatomi ir du kainų scenarijai, kurie galimai nebus naudingi planuojantiems nekilnojamo turto investiciją tolimoje ateityje. Pirma – kainos nekris, atvirkščiai įmanomas nežymus postūmis aukštesnių kainų link. Su tuo susiję ir nuo 2021 m. sausio mėn. įsigalioję visuomeniniai pastatų pasikeitimai, pereita prie A++ energinio naudingumo klasės. Reikalavimai statytojams griežtėja, statybų sąnaudos brangsta, todėl tikėtina, kad ir vartotojui galutinė kaina bus didesnė. Tad pirkimas artimiausiu metu pasiteisins, laukti kainų sprogimo nereiktų.

E. Linkelė

„NT rinka yra aktyvi ir juda į priekį. Tai tokia sritis, kuri visiškai sustoti negali. Kainos, suprantama, gali keistis, tačiau žmonių norai, poreikiai bei motyvacija pirkti arba parduoti vargu ar išgaruos. Tai pastebime ir prasidėjus 2021-tiesiems metams: negalėdami leisti pinigų kitur (kelionėms, pramogoms) žmonės sutelkia visą savo dėmesį į tai, į ką gali investuoti. O nekilnojamas turtas yra viena iš populiariausių investicinių priemonių. Tiesa, įžvelgiama ir nemažai privalumų – karantino metu laiko būsto paieškoms žymiai daugiau, pirkti jį galima be jokių apribojimų, darbą ir toliau vykdo brokeriai ir notarai, apžiūros vykdomos internetu, atliekamos ir trumpos gyvos apžiūros iki 15 min. laikantis visų saugumo reikalavimų. Tad noriu pabrėžti, kad nors šiandiena pasiūla yra kiek ribota, tai reiškia mažesnę konkurenciją, o tai jau savaime yra privalumas planuojantiems šiuo metu parduoti būstą“, – vardino E. Linkelė.

Kaip pasakojo E. Linkelė, visi NT ir bankiniai procesai karantino metu veikia įprastai, todėl keblumų su NT pardavimais ar pirkimais neturėtų kilti. Nors baimių šiomis dienomis ir daugiau, tačiau ekspertai užtikrina sklandų ir greitą darbą.

„Dažniausiai pirkėjai bijo permokėti, negauti finansavimo iš banko, baiminasi nusipirkti „katę maiše”, „nesusigaudant“ dokumentacijoje. Tačiau išgyventi nėra prasmės. Bankai skolinti būsto įsigijimui pasiruošę, finansavimo tempai nesikeičia, net jei į pirkėją ir jo finansines galimybes žvelgiama atsargiau. Brokerių darbas šiomis dienomis taip pat vyksta įprastai – viso pardavimo-pirkimo proceso metu visais veiksmais rūpinamasi nuo A iki Z“, – sako NT brokerė.

Vis dėlto, prieš perkant būstą, būtina įvertinti savo finansines galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)