Norinčių pabėgti iš miesto daugėja

„General Financing banko“ Rizikos valdymo departamento direktorius Eimantas Palionis, analizuodamas Nekilnojamojo turto registro (NTR) duomenis, pastebi, kad 2020-ųjų pirmąjį ketvirtį sodybų pirkimo tendencijos buvo gana stabilios, o per mėnesį užregistruojamų tokio nekilnojamojo turto vienetų skaičius svyravo apie 37–39 sodybas per mėnesį. Vis dėlto, prasidėjus karantinui, situacija drastiškai pasikeitė.

„Nors šylant orams įprasta matyti augantį perkamų sodybų skaičių, 2020-ųjų gegužę užregistruotų sodybų skaičius parodė, kad gyventojai saviizoliacijai mieliau renkasi būtent jas. Vien per gegužės mėnesį buvo užregistruotos 104 sodybos, t. y. apie 30 proc. daugiau nei tuo pačiu metu prieš metus“, – pranešime spaudai aiškina E. Palionis.

Banko atstovas teigia, kad dauguma sodybų nuperkama ne šalia didžiųjų miestų, o kiek toliau nuo jų – ten, kur miškai ir ežerai ranka pasiekiami. Registro duomenimis, birželio–rugsėjo mėnesiais daugiausia sodybų nupirkta Molėtų ir Švenčionių rajonuose. Švenčionyse 2020-aisiais, palyginus su 2019-aisiais, nupirkta 117 proc. daugiau namų, o Molėtuose per tą patį laikotarpį nupirktų namų skaičius išaugo 111 proc.

„Pandemijos akivaizdoje tautiečiai traukia iš miestų į jau pamėgtus gamtos kampelius, tačiau sodybas savo poilsiui renkasi įvairaus dydžio – tinkančias ne tik savaitgaliui, bet ir gyvenimui viso karantino metu. Be abejo, kartu su tuo NT rinkoje stebimas ir išaugęs sodybų atnaujinimo poreikis“, – įžvalgomis dalijasi E. Palionis.

Apleista sodyba


Prieš perkant – poreikių įvertinimas

Planuojant investicijas į turimą sodybą, svarbu įvertinti daugybę faktorių. Nekilnojamojo turto ekspertas Mantas Mikočiūnas teigia, kad prieš įsigyjant ar restauruojant sodo namelį, pirmiausia reikia nuspręsti, kokiam tikslui jis bus skirtas bei kaip dažnai jis bus naudojamas.

„Sodybos kaip niekad tapo antraisiais namais, todėl jos turi būti maksimaliai tapačios namams ir infrastruktūrai, kokioje yra gyvenama. Kompaktiški, apšiltinti ir šiuolaikiški namukai – vienas geriausių ir populiariausių šiuolaikinių sodybų variantų. Todėl prieš priimant sprendimus svarbu išsigryninti, ar į sodybą bus vykstama tik savaitgaliais, ar ir darbo dienomis. Ar tai bus labiau vasaros rezidencija, ar laikas sodyboje bus leidžiamas ištisus metus. Tik numačius visus veiksnius, galima susiprojektuoti geriausiai tinkantį variantą“, – pataria M. Mikočiūnas.

Nekilnojamojo turto ekspertas atkreipia dėmesį, kad pirkdami ar ketindami renovuoti savo senas sodybas, lietuviai neretai neišvengia ir klaidų, pavyzdžiui, tinkamai neįvertina infrastruktūros, kurios sukūrimas gali atsieiti nemenką pinigų sumą.

„Neįvertinus namo infrastruktūros ir savo poreikių, vėliau gali tekti gailėtis. Nepatogumų gali sukelti net ir kanalizacijos nebuvimas, mat naudojimasis tik lauko tualetu turi didelę įtaką gyvenimo kokybei, ypač žiemą. Visi norime turėti komfortišką aplinką, todėl prieš investuojant į sodybą reikėtų įsivertinti, kiek ją reikės restauruoti, atnaujinti baldus ar atlikti kitus reikiamus darbus. Seną namą remontuoti dažnai pasirenkama, jei jis turi emocinę vertę – jame praleista vaikystė, gyveno tėvai, seneliai ar proseneliai, todėl siekiama išlaikyti prisiminimus“, – aiškina M. Mikočiūnas.

Tuščias kaimas šalia Semipalatinsko

Pirmiausia vertinimas, po to – sprendimai

NT ekspertui pritaria ir E. Palionis, kuris ragina impulsyvių sprendimų nepriimti. Banko atstovas akcentuoja, kad kiekviena investicija į NT turėtų būti suplanuota, o jam reikalingi kaštai – tinkamai pasverti.

„Sodybos yra imlios išlaidoms, todėl norintys patrauklaus bei patogaus kampelio poilsiui už miesto ribų, turėtų atsakingai planuoti savo finansus. Labai svarbu, kad dar prieš priimant sprendimus būtų tinkamai apsvarstyta, kokia yra maksimali pinigų suma, kurią skyrus sodybos atnaujinimui, nenukentėtų kasdienio gyvenimo kokybė. Be abejo, itin svarbu įvertinti ir tai, kiek laiko reikės šiai sumai sutaupyti. Jei jau sodyba yra, bet trūksta lėšų jai renovuoti, galima pasinaudoti vartojimo paskola. Tokiu būdu akiai maloniais pokyčiais būtų galima džiaugtis jau netrukus“, – pataria E. Palionis.

Pašnekovas pabrėžia, kad ketinant skolintis pinigų taip pat negalima priimti sprendimo neapgalvotai. „Reikia suprasti, jog tai yra rimtas finansinis įsipareigojimas. Tam, kad kas mėnesį mokama įmoka netaptų pernelyg didele finansines našta, reikia pamatuoti savo galimybes. Tą galima padaryti pasikonsultavus su finansų specialistais, kurie pateiks ne tik visą reikiamą informaciją, bet pasidalins ir naudingais patarimais“, – kalba E. Palionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)