Ką vertina turto vertintojas?

Perkant senos statybos butą ir jo įsigijimui prašant būsto paskolos, gyventojai susiduria su bankų prašymų atlikti perkamo turto vertinimą. Tiesa, kiekvienas bankas turi savo taisykles, kada turto vertinimas yra būtinas, o kada jo nereikia. Tai priklauso nuo būsto amžiaus, paskirties ir pan. Tačiau jeigu žvalgotės buto dar sovietmečiu statytame daugiabutyje, tokiu atveju turto vertinimo neišvengsite.

Turto vertinimas – tai procesas, kurio metu įvertinama reali turto vertė. Tad jeigu ketinate pirkti butą, turto vertinimo metu ekspertas, atsižvelgdamas į tam tikrus šio NT privalumus ir trūkumus, nustato realią turto vertę. Ji gali būti didesnė arba mažesnė nei pageidauja turto savininkas.

„Inreal“ Vertinimo departamento vadovo Audriaus Šešplaukio teigimu, buto vertinimas gali užtrukti nuo 1 darbo dienos iki 3 darbo dienų. Viskas priklauso nuo buto unikalumo ir vietos.

„Jei tenka iš Vilniaus važiuoti vertinti butą Visagine, tai vien kelionė pirmyn-atgal užima beveik visą darbo dieną. Jei butas yra unikalus, t.y. panašių rinkoje parduodama retai, tenka kreiptis dėl informacijos – pirkimo-pardavimo sandorių – į Registrų Centrą, todėl vertinimo procesas taip pat užtrunka ilgiau“, – pažymi pašnekovas.

Jis tęsia, kad esminis dalykas, į ką vertintojas atsižvelgia vertindamas butą – vieta. Toliau – kiti, mažiau svarbūs nei vieta, bet taip pat reikšmingi veiksniai: statybos metai, baigtumas, pastato konstrukcija, buto suplanavimas, statybinės ir apdailos medžiagos, komunikacijos, technologinė įranga, buto aukštas, butų skaičius name ir laiptinėje, langų orientacija ir vaizdas pro juos, automobilio laikymo galimybė – garažas, antžeminė ar požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

„Taip pat atsižvelgiama, ar yra sandėliukas, terasa, balkonai. Svarbus patogus susisiekimas, kaimynystė, statytojas/investuotojas ir generalinis rangovas, ekonominė šalies ir pasaulio situacija ir t.t.“, – priduria A. Šešplaukis.

Kas mažina turto vertę?

Pasak turto vertinimo eksperto, kiekvienas veiksnys didina arba mažina buto patrauklumą, galimybę jį parduoti bei – buto vertę. Kiekvienu konkrečiu atveju vertintojas atsižvelgia į visas buto savybių sudedamąsias – tiek fizines-apčiuopiamas, tiek jausmines-emocines, ir nustato buto vertę. Buto vertė ne visada sutampa su rinkos kaina.

„Buto būklė vertinant turi didelę reikšmę. Jei butas aplietas ar po gaisro, vertintojas, nustatydamas turto vertę, į tai atsižvelgia ir kiekvienu konkrečiu atveju priima sprendimą dėl buto vertės“, – sako pašnekovas.

Anot eksperto, kiek kiek gali mažėti buto vertė, jeigu jis buvo aplietas ar po gaisro, priklauso nuo buto dydžio, įrengimo medžiagų ir užliejimo laipsnio ar kitokio konkretaus trūkumo.

„Jei butai buvo pirkti su paskola, savininkai privalomai apdraudžia įsigytus butus, ir dažniausiai draudimai padengia remonto išlaidas, ir butai parduodami jau suremontuoti. Tuo atveju, kai butai parduodami su akivaizdžiais trūkumais, apliejimais, po gaisro ar kitais, tada buto kaina gali sumažėti ir 20 proc. Buvo atvejų, kai reikėjo keisti ne tik buto apdailą, bet ir duris bei langus, tai buto kaina mažėjo iki 35 proc. Dažniausiai dėl trūkumų, esančių bute, kaina mažinama 10 proc.“, – pabrėžia turto vertinimo ekspertas.

A. Šešplaukis priduria, kad kilnojamas turtas – buitinė technika, baldai, gyvūnai, kilimai ir pan., kaip buto dalis nėra vertinami. Bankai tokio pobūdžio neįkeičia, todėl vertintojai jo nevertina.

Kodėl turto vertinimas toks svarbus?

Turto vertintojas, atlikęs procedūras, įvardija, kiek jūsų norimas įsigyti butas iš tiesų vertas. Būtent tokią vertę užfiksuoja bankas, kuriame norite imti būsto kreditą, ir nuo tos vertės jums bus išmokama paskola. Gali būti, kad suma, kuria įvertintas NT, skirsis nuo tos, kurios prašo turtą parduodantis asmuo, pavyzdžiui, savininkas mano, kad jo butas vertas kur kas daugiau ir nėra linkęs nuleisti kainos. Tokiu atveju, jums teks susitaikyti, kad šio konkretaus būsto įsigijimui reikės skirti daugiau nuosavų lėšų – padengti realios turto vertės ir savininko prašomos sumos skirtumą. Turto vertinimas aktualus ir jo savininkui: jeigu norima kaina bus daug aukštesnė nei reali turto vertė, butą parduoti bus sunkiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)