Druskininkai – miestas-kurortas pačiuose Lietuvos pietuose, Dzūkijoje. Dabartinio miesto teritorija apgyvendinta nuo seniausių laikų, jos ribose yra Druskininkų senovės gyvenvietė. Druskininkai visuomet garsėjo savo šaltiniais, traukė poilsiautojus. Klestėjo Druskininkai prieš Pirmąjį pasaulinį karą, vėliau – po Antrojo pasaulinio karo, kai buvo plečiami ir populiarinami. Poilsiautojų skaičius sovietiniais laikais siekė 400 000 per metus. Po Sovietų Sąjungos žlugimo ženkliai sumažėjo turistų ir poilsiautojų skaičius, o tai padarė labai neigiamą poveikį Druskininkų ekonomikai. Per pastarąjį dešimtmetį kurortas atsigavo. Buvo pastatyti nauji ir renovuoti anksčiau statyti poilsio namai ir sanatorijos. 2006 m. gruodžio 26 d. Druskininkuose buvo atidarytas pirmasis Lietuvoje vandens parkas. 2011 m. baigta statyti Druskininkų sniego arena (Snow Arena) tapo dar vienu turistų traukos centru.

NT skelbimų portale aruodas.lt pasiūlymų įsigyti būstą Druskininkuose ar netolimose miesto apylinkėse yra pakankamai nemažai – 124. Matyti, kad keliuose skelbimuose siūloma pirkti bendrabučio tipo butus, kituose skelbimuose – didesni vieno ar kelių kambarių butai. Jų kaina gali svyruoti nuo 20 tūkst. iki 70 tūkst., priklausomai nuo kambarių skaičiaus. Taip pat yra keletas ir brangesnio NT pasiūlymų, kurie siekia ir 300 tūkst. eurų ar pan. Tiesa, vyrauja senos statybos būstai, kai kurie daugiabučiai yra renovuoti, todėl butų kaina juose šiek tiek aukštesnė.

„Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Antanas Kišūnas, „Delfi Būstas“ sako, kad naujų projektų prieaugio nejuntama, nei Birštonas, nei Druskininkai dar nepasiekę tokio lygio, kai masiškai į Lietuvą buvo pradėję investuoti Rusijos ir Baltarusijos piliečiai.

„Kurortų NT rinka tiesiogiai priklauso nuo ekonominės situacijos šalyje. Šiai dienai gyventojai linkę investuoti į nekilnojamąjį turtą kurortuose, bet daugiau į pajūrio regioną. Zarasai, Molėtai, Druskininkai ir panašūs regionai visada buvo įdomūs tik ribotam skaičiui investuotojų ar pirkėjų“, – analizuoja pašnekovas.

Jo teigimu, karantinas kažkiek pakoregavo situaciją, bet ji neturėjo įtakos NT rinkai. Žmonės daugiau atsigręžė į sodybas ir atokesnes vietas, nuošaliau nuo masinių susibūrimų vietų.
„Vasarą, atšilus orams, visada atgijo ir kurortinė rinka, bet suvokimas, kad karantinuotis tarp keturių sienų gali būti ne vienkartinis „malonumas“ šiemet dar labiau suaktyvino sodybų ir paežerių paklausą, tai parodė populiariausių portalų statistika, taip pat išaugęs klientų užklausų skaičius. Sugrįžę emigrantai taip pat aktyvumo į NT rinką, kartais pirkdami ir paskubomis pigesnius sodus ar sodybas (10000-25000 Eur)“, – akcentuoja A. Kišūnas.

Druskininkai pirmąją karantino dieną

Poilsiautojai žvalgosi būsto miesto centre

Kokie pirkėjai žvalgosi NT Druskininkuose? Pasak A. Kišūno, Druskininkuose NT pirkėjus galima būtų suskirstyti į dvi grupes – perkančius poilsiui centrinėje miesto dalyje ir vietinius ar naujakurius, kuriems dažnai tinka būstas ir miegamajame rajone.

„Tarp pirkėjų geidžiamiausi poilsiui butai yra centrinėje miesto dalyje 1-2 kambarių 30-45 kv. m su vidutiniu ar euro remonto lygiu. Čia dauguma namų renovuoti. Renovacija dažnai neišmokėta ir siekia 3000-5000 Eur. Jei aukštas 1, 2 ar 3 ir per langus atsiveria bent minimalus gamtos peizažas, tai buto būklė nelabai svarbi. Tokio buto paklausa bus labai didelė (norintys 5, o butas tik vienas)“, – apie paklausą kalba NT ekspertas.

A. Kišūno teigimu, centre tarp naujos statybos paklausiausi 40-55 kv. m su pilna apdaila ar pilnai įrengti butai: „Viršutinis aukštas ir kurortiška panorama, žinoma, privalumas. Čia pasiūla viršija paklausą. Dominuoja aukštas įrengimo lygis, graži aplinka ir aukšta kaina.“

Gintaro Česonio nuotr.

Pavyzdžiui, aruodas.lt parduodamas įrengtas dviejų kambarių butas naujos statybos name, už kurį prašoma 266 tūkst. eurų. Tiesa, buto plotas – 76 kv. m, jis yra prie pušyno.

Nuolatiniam gyvenimui, pasak pašnekovo, paklausiausi 2, 3 kambarių 50-65 kv. m butai. Dažnai tokių dairomasi visuose miesto rajonuose ir senos ir naujos statybos namuose. Miegamuosiuose rajonuose dažniau galima rasti seniai remontuotus butus ar naują statybą su daline apdaila. Pasiūla viršija paklausą, bet daug tokių butų yra viršutiniuose aukštuose arba su 20 proc. per didele kaina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)