Užfiksuotas rekordinis sandorių skaičius

Nekilnojamo turto agentūrų tinklui „Capital“ rugpjūtį ir rugsėjį pavyko fiksuoti rekordinius sandorių skaičius ir didžiausią istorijoje apyvartą. Pasak šio tinklo įkūrėjo ir vadovo Dmitrijaus Semionovo, rezultatas – reagavimo į situaciją ir per atlikto įdirbio rezultatai, rašoma pranešime.

Pasak D. Semionovo, būtina suprasti, kad rezultatai neatsiranda iš niekur: iki tol reikia atlikti namų darbus, o kai kurie jų buvo padaryti ne tik karantino metu, bet ir metų pradžioje ar dar praėjusiais metais.

„Capital Team“ biuro partneris ir nekilnojamojo turto ekspertas Mantas Mikočiūnas pastebi, kad sudėtingais, kriziniais momentais paprastai keičiasi rinka ir žmonių įpročiai bei lūkesčiai tiek dėl paties nekilnojamojo turto, tiek dėl jo įsigijimo proceso (apžiūrų, sutarčių pasirašymo ir pan.) ir komunikacijos su pardavėjais, todėl labai svarbu tinkamai visa tai identifikuoti.

Kalbėdamas apie pačių klientų lūkesčių ir poreikių pasikeitimą ir jų atsispindėjimą rinkoje, NT ekspertas pažymi, kad šiuo metu patrauklesnė yra antrinė rinka arba išbaigti pirminės rinkos variantai: „Iki šiol buvo populiarūs būstai su daline apdaila, kas daug kur Europoje jau retai bepasitaiko. Tačiau dabar pirminėje rinkoje atsiranda vis daugiau paruoštų gyventi butų su pilna apdaila. Ši tendencija sustiprėjo po karantino – žmonės gyvena labiau šia diena, nežino, kiek pinigų gali prireikti įsirengimui, neaišku, ar ateityje turės galimybių tam skirti papildomų lėšų ir netrokšta leisti santaupų, todėl nori verčiau imti didesnę paskolą ir pirkti jau pritaikytą gyvenimui būstą. Be to, jei ir vėl būtų įvestas karantinas, įsirengimo procesas užsivilkintų“.

Apžiūra – ne svarbiausias NT pardavimo proceso etapas

M. Mikočiūnas tikina, kad jei atsitiktų taip, jog ir vėl tektų išgyventi griežtus apribojimus, būstų apžiūros vyktų kitaip.

„Esminis dalykas karantino atveju – kontaktų vengimas. Apžiūros šiuo laikotarpiu gali vykti dviem būdais, priklausomai nuo to, ar objektas yra gyvenamas. Su negyvenamais objektais yra paprasčiau. Atvykus potencialiems klientams, jie pasitinkami išlaikant didelį atstumą, tada patys savarankiškai apžiūri objektą, o galiausiai po apžiūros ir vėl išlaikant saugų atstumą atsakoma į klausimus. Jei klientai visgi baiminasi bet kokio kontakto, tą patį galima padaryti ir nuotoliniu būdu – telefonu, pasitelkiant vaizdo konferencijas“, – pasakoja NT specialistas.

Jis pridūrė, kad tuo atveju, jei aprodomas gyvenamas objektas, labai svarbus tinkamas brokerio santykis su pardavėju ir paaiškinimas, kaip paruošti objektą: išvėdinti patalpas, dezinfekuoti neišvengiamai paliečiamus paviršius, bent pusvalandį prieš apžiūrą išeiti iš objekto, sugrįžti tik potencialiems klientams išvykus.

NT rinkos prognozės

„Capital“ vadovas D. Semionovas pastebi, kad karantino laikotarpis turėjo įtakos ne tik esamiems, bet ir būsimiems klientų pasirinkimams: „Noras karantino metu jaustis komfortabiliau pastūmėjo žmones rinktis arčiau gamtos esantį pirminį būstą su gabalėliu žemės. O štai vietoje kelionių į užsienį dabar dažnai įsigyjamas antras būstas pajūryje arba kitose kurortinėse Lietuvos vietose. Aiškiai išsiskiria pirkėjų noras turėti savo sklypą arčiau gamtos, kur galima nevaržomai būti lauke ir nesėdėti tarp keturių sienų, o atostogų užsienyje alternatyva tampa atostogos antruosiuose namuose jaukiame gamtos prieglobstyje“.

Pasak D. Semionovo, dėl šios priežasties galima daryti prielaidą, kad namų, kotedžų ir sklypų pardavimai ir toliau didės. Be to, nėra ir jokių ženklų, signalizuojančių apie kainų kritimą, o nekilnojamo turto pirkimas žmonėms vis dar atrodo saugiausia visų laikų investicija.

M. Mikočiūnas prognozuoja, kad labiausiai iš nežinomybės laikotarpio išlošti ir didžiausių teigiamų pasekmių turėtų sulaukti Druskininkai: jie yra arčiau Vilniaus ir Kauno nei pajūrio kurortai ir pasižymi išvystyta infrastruktūra, čia gausu viešbučių, SPA centrų, restoranų, kavinių. Be to, Druskininkai mėgstami žiemos sezonu, o turint omenyje, kad artimiausią žiemos sezoną atostogų svetur galimybės veikiausiai bus itin ribotos, Druskininkų patrauklumas dar labiau išauga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)