Nepaisant rekomendacijų palaukti, šeima ryžosi įsigyti būstą

Nors NT analitikai ragino susilaikyti nuo didelių pirkinių, vilniečių Astos ir Aurimo šeima buvo vieni iš tų, kurie po karantino ryžosi ieškoti būsto ir jį įsigyti. Pasak Astos, poreikis įsigyti erdvesnį butą brendo jau ilgai, todėl, nepaisant abejonių, šeima vis tik pradėjo naujų namų paieškas.

„Kartu su vyru ir vaiku gyvename nedideliame 3-jų kambarių bute. Nors jo nenuomojame, tačiau jau seniai svajojame apie erdvesnį, naujos statybos būstą ir naujame rajone. Mane asmeniškai labiausiai veikia rajonas, nes jo kaimynystėje nesijaučiu itin saugi, dauguma gyventojų – senyvo amžiaus žmonės, gatvėse dažnai šlaistosi girtuoklių, vienas kitas narkomanas. Norėčiau, kad mano vaikas augtų saugesnėje aplinkoje. Be to, čia beveik nėra jokių žalių erdvių, kur vakarais išeiti pasivaikščioti. O vyras jau nuo mažens įpratęs augti ir čia gyventi, tad naują butą būtų linkęs įsigyti greta mūsų namo statomame daugiabutyje“, – pasakoja moteris.

Tačiau pasiryžus pradėti būsto paieškas, pasak Astos, šeimai kilo ir abejonių: galbūt po karantino pirkti būstą nėra protinga, gal keisis NT kaina ir pasiūla?

„Mane vargino abejonės, ar nusipirkę būstą dabar nepralošime vėliau, jei visgi tos būsto kainos kris. Tačiau pasidomėjus, nusiraminau, nes, ekspertų teigimu, tokio paties kainų kritimo, kaip buvo per praeitą krizę, tikrai nebus ir kainos nekris 30 proc., daugiausiai – iki 10 proc. Išvis dar klausimas, ar neturėsime priešingo efekto – kainų kilimo. Viešai skelbiama, kad vystytojai stabdo statybas ir nepradeda naujų projektų, tad, tikėtina, ateityje sumažės būsto pasiūla, kas kaip tik gali padidinti būsto kainas“, – pasvarstymais dalijasi pašnekovė ir priduria, kad klausimų kėlė ir būsto paskolos sąlygų pasikeitimai.

„Kadangi mūsų butas ir visas daugiabutis dar nėra pastatytas, į banką dėl paskolos kreipsimės tik po metų. Dabar esame pasirašę preliminarią sutartį su vystytoju ir sumokėję dalį pradinio įnašo. Viską apsvarstę nusprendėme surizikuoti. Kada vėliau nei dabar? Gal po metų ar dvejų situacija Lietuvoje ir pasaulyje bus dar blogesnė. Abu turime pastovius darbus, per karantiną finansiškai nenukentėjome (priešingai, pavyko sutaupyti ne vieną tūkstantį per kelis mėnesius, mat išlaidų gerokai sumažėjo) ir dėl savo ateities jaučiamės saugūs“, – sako moteris.

Tinkamus namus surado vos per kelis mėnesius

Astos ir Aurimo šeima turėjo aiškius kriterijus būsimam būstui. Pasak moters, pirmiausia butas buvo ieškomas pagal vietą mieste. Ir Asta, ir Aurimas dirba centre, tad norėjo gyventi netoli darbo, pėsčiomis – iki 20 min, paspirtuku – 10 min.

„Kadangi vyras dažniau važinėja viešuoju transportu, jam itin aktualus - susisiekimas ir atstumas iki stotelės. Taip pat vertinome ir atstumą iki artimiausio prekybos centro ir mokyklos. Taip pat man buvo itin svarbu, kad netoliese būtų žaliųjų zonų. Centre tokių vietų – mažai, bet 10 min. spinduliu pavyko rasti net tris vietas, kur vakare ar savaitgaliais galima leisti laiką“, – sako Asta.

Taip pat, anot jos, šeima ieškojo tik 3-jų kambarių 60-70 kv. m. buto: „Kainą taip pat buvome nusibrėžę iki tam tikros ribos, tad būsto pasirinkimas gerokai sumažėjo. Taip pat žiūrėjome vystytojus, kada planuojama baigti projektą. Mums pasirodė patrauklus variantas, kas statybos numatomos po metų, per šį laiką galėsime susitaupyti būsto įrengimui.“

Kaip pasakoja Asta, būsto paieška ilgai šeimos nevargino. Pora apsilankė vos trijuose NT objektuose ir greitai priėmė sprendimą, kurį būstą verta įsigyti.

„Vienas iš aplankytų butų buvo erdvesnis, šviesesnis, tačiau langai – judrią gatvę ir į visišką griuveną, kurios ateitis neaiški. Gal po metų kitų 10 m. atstumu išdygs naujas daugiabutis. Mums patiko, kad mūsų išrinkto buto langai yra į stovėjimo aikštelę, už kurios – nejudri gatvelė, artimiausias neaukštas pastatas – apie 50 m., tad išėjus į balkoną nesijausim stebimi iš visų pusių, ir rūkantis kaimynas nevėpsos“, – apie būsto rinkimąsi kalba pašnekovė.

Ji tęsia, kad antras butas, dėl kurio pirkimo šeima svarstė, buvo vienerių metų amžiaus name pirmame aukšte. Anot Astos, butas buvo labai jaukus, erdvus, su baldais, dizainerės įrengtas, jo kaina tokia pati, kaip ir šeimos įsigyto būsto. Galbūt šeima būtų ir įsigijusi šį būstą (nereikėtų investuoti į įrengimą), tačiau jo trūkumas buvo per mažas balkonas. Taip pat, pasak Astos, apsispręsti padėjo lauke sutikta vietinė gyventoja, kuri papasakojo, kad šio namo pamatai stovėjo jau daug metų, niekas neprižiūrėjo, o jau įsikėlę gyventojai skundžiasi atliktų darbų kokybe.

„Taigi, pasirinktas butas atitiko visus kriterijus – vieta, kaina, dydis, langai – į Vakarus, ne į judrią gatvę, šalia parkas, Neris, mokykla, puikus susisiekimas su Senamiesčiu ir centru. Šalia nėra daug verslo centrų, tad ir kamščiai čia ne tokie dideli. Suradome per kelis mėnesius, ir tai buvo pirmas butas, kurį apžiūrėjome“, – sako Asta.

Vilnietė akcentuoja, kad prieš priimant galutinį sprendimą, šeima pasidomėjo ir kiekvieno svarstomo NT objekto vieta, aplinka.

„Iš pradžių nuvykome pasivaikščioti po kelis rajonus, kad apžiūrėtume kaimynystę, kaip toli reikėtų eiti pėsčiomis, pavyzdžiui, iki prekybos centro ar viešojo transporto stotelės, kaip namai atrodo iš išorės, kokie namai stovi šalia“, – sako pašnekovė.

Vystytojas į kalbas nesileido

Anot Astos, šeima ieškojo tik naujos statybos būsto. Moters teigimu, viena pagrindinių priežasčių – mokestis už šildymą.

„Peržiūrėjome naujos statybos butų skelbimus ir antrinėje rinkoje, bet pagal savo poreikius nieko neradome. Kaina su pilna apdaila ir baldais – ta pati, tačiau klausimas, ar mums patinka toks įrengimas, stilius ir pan., tad sumokėtume dar papildomai už remontą ir naujus baldus. Gyvename senos statybos, tenka mokėti nemažus komunalinius mokesčius. Naujos statybos bute išlaidos bus gerokai mažesnės“, – pabrėžia moteris.

Šeima išsirinko būstą miesto centre, kitoje Neries pusėje nei Senamiestis. Anot Astos, nors situacija NT rinkoje ir buvo sudėtinga, vystytojas dėl nuolaidų nesileido į kalbas. Pavyko susitarti tik dėl pradinio įnašo išskaidymo dalimis.

„Nuolaidų niekas netaikė, nebent lankstesnės sąlygas dėl pradinio įnašo – leido jį sumokėti dalimis per kelis mėnesius, o ne visus 15 proc. būsto vertės. Mums toks variantas patiko, nes per tuos kelis mėnesius dar galėsime pasitaupyti“, – sako Asta.

Dabar šeimai liko laukti, kol bus pastatytas daugiabutis, kuriame ji įsigijo būstą: „Pasirašyta preliminari sutartis, per kelis mėnesius reikia sumokėti 15 proc. būsto vertės (ko anksčiau nepaskaičiavom, prisidėjo ir parkavimo vieta, kuri kainą dar gerokai padidino), po metų kreipiamės į banką dėl būsto paskolos, jei ją gauname, pasirašome notarinę sutartį su vystytoju, ir raktai – mūsų. Tik tuomet galime pradėti įsirenginėti butą ir maždaug po 4-5 mėn. įsikraustyti.“

Moteris priduria, kad būsto pirkimo procedūra kol kas nepareikalavo ekspertų konsultacijų ir kol kas šeima džiaugiasi, kad nugalėjo abejones ir pasiryžo įsigyti naują būstą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)