Pasak nekilnojamo turto eksperto, platformos TikiuTavimi.lt įkūrėjo, perkant būstą pirmą kartą, natūralu nežinoti visų aspektų, susijusių su nekilnojamo turto įsigijimu, tad pagrindinė brokerio užduotis yra suteikti pirkėjui kiek įmanoma daugiau informacijos prieš priimant sprendimą.

„Renkantis būstą, dauguma pirmiausia patys sau atsako, kokio dydžio būsto, kokiame rajone ir už kiek jiems reikia. Tačiau po apžiūros, artėdami prie apsisprendimo, pirkėjai dažnai teiraujasi ir techninių klausimų, pvz. komunalinių paslaugų kainos, finansavimo sąlygos ir pan. Tai yra svarbūs, tačiau ne vieninteliai dalykai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti. Tiesa, kai įsigyjant būstą dalyvauja brokeris, įprastai jis ar ji tik supažindina pirkėjus su svarbiausia informacija, nes pats derinimas, sutarčių rengimas yra brokerio darbas“, – teigia T. Rusakas.

Vis dėlto, net jei procese dalyvauja ir NT ekspertai, galutinis sprendimo priėmimas yra tik pirkėjų atsakomybė.

Būsto paskirtis

Rinkoje pasitaiko ne tik gyvenamosios paskirties būstų, bet ir ne gyvenamosios paskirties, pvz. kūrybinės dirbtuvės, administracinės patalpos, rekreacinio tipo patalpos. Tokios paskirties būstai dažniausiai yra pranašesni kaina, tačiau jiems suteikiamos skirtingos finansavimo sąlygos, kurios dažnai yra prastesnės nei suteikiamos gyvenamosios paskirties būstams.

„Tai svarbus momentas ir perkantiems savomis lėšomis, ir imantiems paskolą: kadangi sąlygos finansuoti tokio būsto įsigijimą yra mažiau palankios, tokį būstą parduoti ateityje gali būti sudėtingiau. Be to, su būsto paskirtimi yra susiję ir kiti dalykai, pvz. skirtingas jų apmokestinimas, skirtingos sąlygos steigiant bendrijas ir pan.“

Būsto likvidumas

„Renkantis būstą, jo likvidumas turėtų būti prioritetas“, – teigia T. Rusakas. Vertinant būsto likvidumą, svarbu atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius aspektus. Pirmas jų yra lokacija: ar būstas yra patrauklioje vietoje, ar susisiekimas su vieta yra geras, ar išvystyta aplinkinė infrastruktūra (keliai, žaliosios erdvės, darželiai, mokyklos, parduotuvės ir pan.); vieta itin svarbi ir jei manoma, kad ateityje būstas galėtų būti nuomojamas. Kitas svarbus aspektas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, yra kaina: ar kaina atitinka vidurkį pagal būsto lokaciją ir įrengimo lygį, kokia yra nuvertėjimo rizika ir pan. Būsto įrengimo lygis taip pat svarbus elementas vertinant likvidumą – svarbu įsivertinti, ar į būstą bus galima keltis iš karto, ar bus reikalingos papildomos investicijos. Pasak T. Rusako, taip pat svarbu pasidomėti ir rajono perspektyva: ar jame planuojami dideli projektai, ar rajonas augantis, o jei būstas perkamas senos statybos name, taip pat svarbu pasidomėti, ar planuojama namo renovacija.

Energiniai rodikliai

Perkant naujos statybos būstą, svarbu žinoti energetinę klasę, kuri leidžia prognozuoti ir išlaidas už šildymą, ir bendrą būsto kokybę. Energiniai rodikliai taip pat ypač aktualūs tiems, kurie siekia gyventi tvariau – kuo aukštesnė būsto energinė klasė, tuo jis yra tvaresnis.

Asmeninės finansinės galimybės

Pasak NT eksperto, jei planuojama įsigyti būstą su paskola, prieš priimant sprendimą reikėtų pasikonsultuoti banke dėl galimo finansavimo: tai padės nuspręsti ir koks būstas yra tinkamas bei prieinamas. Kaip teigia T. Rusakas, nereikėtų rinktis tokio būsto, kurio įsigijimas paliktų be santaupų.

Kreipiantis į banką konsultacijai, reikėtų įsivertinti pajamas, turimą pradinį įnašą, santaupas, sukauptas būsto remontui, jei jis planuojamas, bei įsivertinti kitus turimus įsipareigojimus, pvz. automobilio lizingas, paskola už mokslus ir pan.

Pirkimo-pardavimo sutartis

Nors paprasčiausia sutartį patikėti NT ekspertams, T. Rusakas teigia, kad pirkėjas turėtų žinoti bent svarbiausius jos elementus, pavyzdžiui, informaciją apie būstą (ar jis neturi skolų ir pan.), atsiskaitymo terminus bei būsto perdavimo pirkėjui terminą.

Taip pat, pasirašant turto priėmimo dokumentą, svarbu su pardavėjais suderinti skaitiklių rodmenis bei nekilnojamo turto būklę perdavimo dieną: tokio akto pasirašymas gali padėti išvengti nesusipratimų, pvz. elektros atjungimo dėl susidariusių ankstesnių šeimininkų skolų ar statybinio broko, kuris matomas tik įsikrausčius į naują būstą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)