Lietuvoje žmogus, kuris nori įsigyti namus, gali rinktis pilnos arba dalinės apdailos būstus. Tačiau kas slypi po šiomis sąvokomis? Keli didžiausi Lietuvoje NT plėtotojai „Delfi Būstas“ sutiko paaiškinti, kokį pirkinį įsigyja tie, kurie renkasi pilnos apdailos būstą, ir tie, kurie apsisprendžia nusipirkti namus su daline apdaila. NT plėtotojams buvo užduoti keli klausimai: su kokia apdaila bendrovė siūlo butus (daline, pilna apdaila, daline be komunikacijų ir pan.); kokie darbai atliekami, kai bendrovė siūlomą dalinę apdailą; būstas su pilna apdaila – ką žmogus iš gali nusipirkti (interjeras, baldai, buities prietaisai); kainos, renkantis kiekvieną iš aprašytų variantų.

Siūlo dalinės ir pilnos apdailos būstus

UAB „Darnu Group“ turto valdymo direktorius Mantas Umbrasas informuoja, kad įprastai bendrovė savo projektuose siūlo dviejų tipų butus – su daline arba pilna apdaila, kai kada įrengiami ir keli demonstraciniai butai su visišku įrengimu, baldais bei aksesuarais, jie projekto pabaigoje taip pat parduodami.

„Į mūsų siūlomą dalinę apdailą įeina cementinis išlyginamasis grindų sluoksnis (reikia susidėti grindis), visiškai išvedžiota elektra, silpnosios srovės, atvesti santechnikos įvadai, yra visos vidinės buto pertvaros, tinkuotos sienos, grindinio šildymo valdikliai, videofonai“, – komentuoja M. Umbrasas.

Jis tęsia, kad įsigijęs būstą su pilna apdaila, pirkėjas gali rinktis iš kelių variantų: „Siūlydami butus su pilna apdaila parengiame keletą stiliaus variantų. Bendradarbiaudami su architektais ieškome tokių stilių, kurie atitiktų kiekvieno žmogaus lūkesčius, tad įprastai turime klasikinio, modernaus, urbanistinio stiliaus butų. Į pilnos apdailos paketą įeina visiškai įrengtas vonios kambarys (su baldais, šviestuvais ir santechnika), visame bute glaistytos ir dažytos sienos, lubos, išklotos grindys, įrengti jungikliai, rozetės, grindjuostės, vidaus durys, jei yra, palangės, įrengtas balkonas. Virtuvės baldus, įrangą, kaip ir kambarių baldus paliekame išsirinkti žmogui pagal savo skonį, gyvenimo būdą ir pomėgius.“

Dalinė apdaila

Pasak M. Umbraso, įsigydamas butą su pilna apdaila, klientas gauna ir 2 metų įrengimo garantiją. Pilnos apdailos paketų kainos skiriasi priklausomai ir nuo projekto klasės, ir nuo pasirenkamo stiliaus.

„Šiuo metu parduodame butus Vilniaus senamiestyje esančiame „Paupyje“, čia pilnos apdailos paketų kainos yra nuo 450 iki 550 eur/kv. m. Perkant butą su daline apdaila, kainos už kv. m prasideda nuo 2332 eur“, – kainas vardija pašnekovas.

Galima įsigyti ir visiškai įrengtus

UAB „Eika“ pardavimo vadovas Justinas Šavelskis informuoja, kad ši bendrovė siūlo butus su daline apdaila, tačiau 20 proc. butų parduodama su visa apdaila. Butai su pilna apdaila, pasak J. Šavelskio, turi įmontuotus virtuvės baldus, buitinę techniką, sienines spintas, šviestuvus, veidrodžius ir t.t.

„Šiuo atveju, klientams paliekame galimybę patiems įsigyti minkštus baldus. Skirtinguose mūsų plėtojamuose projektuose siūloma dalinė apdaila minimaliai skiriasi, tačiau visais atvejais siekiame maksimaliai ją išpildyti, siekiant ne tik sumažinti pirkėjų išlaidas apdailos metu, bet ir visiems įgyvendintiems mūsų darbams/elementams suteikti garantiją“, – sako pašnekovas.

Virtuvė

Anot J. Šavelskio, butuose su daline apdaila yra įrengiama: grindinis arba radiatorinis šildymas su paprastais arba išmaniaisiais termostatais; išvedžioti kanalizacijos bei vandentiekio vamzdynai iki sanitarinių prietaisų vietų (pagal techninį projektą); išlyginamasis cementinis grindų sluoksnis; kai kuriais atvejais, hidroizoliacija; visos planuose parodytas sienos, pertvaros su nišomis durims; šarvuotos įėjimo į butą durys su garso izoliacija; elektros montažinės dėžutės, skirtos jungikliams ir kištukiniams lizdams montuoti (pagal techninį projektą); apšvietimo laidai į kiekvieną tašką (pagal techninį projektą); interneto bei TV silpnų srovių laidais kiekviename kambaryje; pirmajame aukšte infrastruktūra apsaugos signalizacijai; sumontuota pasikalbėjimo – namo durų atidarymo įranga (telefonspynę); pusėje parduodamų projektų sumontuota visa rekuperacinė sistema.

Prabangus būstas

„Butus su apdaila įrengiame dvejopai: ekspozicinius, kurie pirkėjo dar neturi ir pagal individualų su pirkėju sukurtą interjero projektą, kuomet neįrengtą būstą norima dėl finansinių arba subjektyvių patogumo priežasčių įsigyti su visa apdaila. Kai įrenginėjame ekspozicinius butus, stengiamės įrengti kuo įvairiau, kad pritrauktume kuo įmanoma platesnę klientų auditoriją ir turėtume pasiūlyti jų norus, stilių, skonį, patogumą atitinkančius namus. Šiuose butuose būna atlikti visi apdailos darbai, sumontuotos durys, grindjuostės, įrengtas vonios kambarys, sumontuoti veidrodžiai, šviestuvai“, – pažymi J. Šavelskis.

Pasak pašnekovo, skirtingi ekspozicinių butų įrengimo lygiai priklauso tik nuo baldų, pavyzdžiui, 80 proc. butų įrengiama su individualiai pagamintais virtuvės baldais, sieninėmis spintomis bei visa buitine technika. Tokį būstą įsigijęs žmogus, esant poreikiui, gali apsigyventi iškart pasirašęs preliminarią sutartį ir sumokėjęs užstatą. 10 proc. butų įrengiama be korpusinių ir minkštų baldų, buitinės technikos, kad žmonės juos pasirinktų pagal savo poreikius ir skonį. Tokio išpildymo apdaila taikoma dažniau prabangiuose projektuose, kuriuose kiek sunkiau įtikti pirkėjui dėl savitų norų. 10 proc. butų yra pilnai apstatyti baldais, kuriuose norint gyventi, tereikia atsivežti namų apyvokos daiktus. Tokie butai itin patrauklūs investuotojams.

Pasak J. Šavelskio, gali būti ir taip, kad būsta perkamas su daline apdaila ir papildomai užsakoma apdailos paslauga. Tuomet kartu su klientu parengiamas interjero projektas.

„Prieš pradedant darbus, su klientu suderinama galutinė sąmata ir pasirašoma rangos sutartis. Pasirašius sutartį, visi sutarti darbai atliekami kokybiškai, už sutartą nekintančią kainą ir laiku, o atliktiems darbams bei medžiagoms suteikiama garantija“, – pažymi pašnekovas ir priduria, kad bendrovės siūlomų butų su daline apdaila kainos Vilniuje svyruoja nuo 1320 iki 3900 EUR už 1 kv. m.

„Klientų lūkesčiai apdailai bei jos kaštams svyruoja priklausomai nuo projekto, kuriame perkamas būstas. Visa apdaila su korpusiniais baldais ir buitine technika (iki minkštų baldų) papildomai kainuoja apie 400-450 EUR už 1 kv. m. ekonominėje, 450-600 eur/m2 vidutinėje ir 600+ prestižinėje NT klasėse. Butai be korpusinių baldų ir technikos kainuoja vidutiniškai apie 100 eur/m2 pigiau“, – išvardija pašnekovas.

Dalinė apdaila

Parduoda butus tik su daline apdaila

NT plėtros bendrovės „Omberg“ pardavimų vadovė Kristina Karbauskaitė „Delfi Būstas“ komentuoja, kad butus bendrovė parduoda su daline apdaila.

„Per keletą metų pastebėjome, kad tik dalis klientų butus išplanuoja taip, kaip buvo suprojektuota, todėl projektuose įrengiame tik sanitarinio mazgo atitvaras, o likusio buto išplanavimą paliekame klientų kūrybinei laisvei“, – tikina pašnekovė.

Pasak jos, klientui pageidaujant pilnos apdailos, rekomenduojami ilgalaikiai ir patikimi partneriai, kurie su klientu aptaria jo poreikius, parengia interjero projektą, suderina medžiagas, kitas apdailos detales bei darbų sąmatą ir atlieka darbus.

Bendrovės dalinės apdailos pasiūlymas, anot K. Karbauskaitės, priklauso nuo konkretaus projekto konstrukcijos. Taip yra dėl to, kad mūro konstrukcijų sienos baigiamos tinkavimu, o surenkamo gelžbetonio konstrukcijų konstruktyvas papildomai neapdailinamas, nes pati konstrukcija savaime yra aukštos baigtinės kokybės. Pašnekovė pasakoja, kad lubos paliekamos neapdailintos, nes dauguma klientų renkasi pakabinamas ar įtempiamas lubas, o mėgstantys modernius sprendimus dalį jų palieka atviras, taip kurdami modernaus būsto interjerą.

„Butuose įrengiamos betoninės grindys su garso izoliacija, išskyrus sanitarinius mazgus, kur grindis įsirengia klientas, užbaigęs inžinerinių sistemų išvedžiojimą ir sanitarinių prietaisų įrengimą. Vidaus atitvarų neįrengiame, taip sudarydami galimybę susikurti savitą ir išskirtinai kliento poreikius atspindintį būstą. Mūsų projektuose numatomas radiatorinis šildymas. Esant poreikiui, su klientu galime įrengti ir grindinį šildymą. Iki numatomų elektros prietaisų atvedame elektros instaliaciją, įrengiame elektros ir silpnų srovių skydelius, o rekuperatorių dovanojame – jį gyventojas, atsižvelgdamas į interjero projektą, įsirengia pats“, – kas sudaro būsto dalinę apdailą komentuoja pašnekovė ir ir priduria, kad balkono atitvarai įrengiami pagal projekto sprendinius, papildoma įstiklinimo galimybė – derinama atskirai, atsižvelgiant į kiekvieną projektą. Jei butas yra pirmame aukšte, tuomet jam įrengiama medinė terasa, apželdinta tujomis.

Kalbant apie kainas, anot K. Karbauskaitės, iš viso yra trys apdailos variantai: racionalus, komfortiškas ir išskirtinis. Taip klientai gali rinktis apdailos variantą nuo 235 Eur / kv. m.

„Kiekvienas apdailos projektas yra derinamas individualiai, atsižvelgiant į technines galimybes ir kliento išreikštus pageidavimus, numatomas naudoti medžiagas bei kitas detales. Todėl ir galutinė kaina gali būti labai skirtinga“, – pažymi pašnekovė.

CITUS pardavimų vadovė Andželika Keršytė aiškina, kad kol kas bendrovės valdomuose projektuose būstai siūli su daline apdaila.

„Nuolat stebime rinką ir jos tendencijas. Prieš 3–4 metus, kada pirmieji žaidėjai pasiūlė pilnos apdailos paketus, mes, vertindami pirkėjų poreikius, apčiuopiamo tokios paslaugos poreikio nefiksavome – žmonės kartkartėmis pasiteiraudavo dėl galimybės, tačiau didelio poreikio nedemonstravo. Iš kitos pusės, šią nišą užpildėme interjero dizaino paslauga: jau daugiau nei dvejus metus interjero dizaineriai teikia platų paslaugų spektrą būstų mūsų projektuose pirkėjams", – sako pašnekovė.

Anot A. Keršytės, kalbant apie dalinę apdailą, būsimi gyventojai bendrovės siūlomus butus randa su išlietomis grindimis, įrengtu grindiniu šildymu apdailai paruoštu vonios kambariu, kur atvedami vandentiekio, nuotekų įvadai, elektros įvadas.

„Sąmoningai butuose įrengiamos tik sienos tarp butų ir vonios kambario pertvaros. Klientai ypač dažnai pageidauja kitokio, nei numatyta, išplanavimo, o keisti projektą ir valdyti šiuos pakeitimus yra labai sudėtinga ir mums, ir nepatogu patiems klientams. Toks sprendimas galbūt reikalauja kiek daugiau darbo daugiau, bet rezultatas būna geresnis. Kadangi neįrengiamos vidinės pertvaros, atvedamas vienas pagrindinis apšvietimo ir vienas – elektros laidai (papildomai atvedami į vonios kambarį), vandentiekio įvadas virtuvei", – paaiškina A. Keršytė.

Pilnos apdailos paketas kainuos 400 Eur/kv. m. Abiem paketams ji bus vienoda, nes paketus skiria stilistika, o ne įrengimo kokybė ar apdailos medžiagų prabanga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)