VĮ „Registrų centras“ duomenimis, oficialiai registruojamų būsto nuomos sutarčių skaičius kasmet auga. Prieš dešimtmetį šalyje per metus buvo įregistruojama kiek daugiau nei 2,6 tūkst. tokių sutarčių, o jau 2017 m. šis skaičius išaugo iki 6 tūkst., per 2018 m. jų padaugėjo iki beveik 6,6 tūkstančio, o 2019 m. buvo užregistruota daugiau kaip 7 tūkst. būsto nuomos sutarčių.

Tačiau nekilnojamojo turto rinkos ekspertai teigia, kad butų nuomos rinkoje tokių sandorių sudaroma bent keletą kartų daugiau, ir visais atvejais būsto savininkams rekomenduojama sudaryti sutartis raštu bei jas oficialiai užregistruoti.

„Detalus buto nuomos sąlygų aprašymas sutartyje padeda abiem šalims geriau suprasti savo teises ir pareigas, o oficialus sutarčių registravimas suteikia susitarimams daugiau skaidrumo, skatina abi puses atsakingai laikytis įsipareigojimų. Laikai, kuomet užtekdavo žodžiu šalims susitarti – jau seniai praeityje“, – teigia Džiuginta Daujotaitė, nekilnojamojo turto įmonės „Resolution“ vadovė.

Patikimas nuomininkas – ne loterija: finansinį drausmingumą lengva įrodyti

Finansų ekspertai pataria pasinaudoti dar labiau prieinama galimybe įsitikinti nuomininkų patikimumu. „Dabar galime naudotis daugybe įvairiausių informacijos šaltinių, todėl būsto nuomininko pasirinkimas neturėtų prilygti loterijai, pasiseks ar ne, – sako Aurimas Kačinskas, kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ vadovas. – Bet kuris žmogus, sudarantis ilgalaikę sutartį, gali per keletą minučių įrodyti savo finansinį patikimumą – tereikia paprašyti, kad jis parodytų savo asmeninę kreditingumo istoriją.“

Kredito biuro vadovas aiškina, kad procedūra yra paprasta ir greita. Norėdami patikrinti, ar būsimi nuomininkai visada atsiskaito laiku, buto savininkai gali paprašyti jų parodyti išrašą iš kredito biuro – kompiuterio ekrane ar atspausdintą. Gauti tokią informaciją užtrunka keletą minučių, tačiau padidina abiejų šalių tarpusavio pasitikėjimą. „Įprastai pakanka tik paprašyti, kad buto nuomininkas įrodytų savo finansinį patikimumą, – aiškina A. Kačinskas. – Sąžiningi žmonės iš karto parodys savo kreditingumo istoriją, o turintys ką nuslėpti ieškos kitų, mažiau reiklių butų savininkų.“

Aurimo Kačinsko teigimu, kasmet artėjant rudeniui privačių asmenų naudojimasis „Creditinfo“ sistema suaktyvėja. „Pagal skambučių centre gaunamus klausimus sprendžiame, kad butus nuomojančių gyventojų sąmoningumas kasmet auga. Tai skatina daryti patys nuomotojai. Tie, kas pasinaudojo tokia galimybe anksčiau, būtinai tikrina ir naujus nuomininkus“, – sako kredito biuro vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)