Turite žinoti savo finansines galimybes

Perkantiems savo pirmąjį būstą, kyla daug klausimų. Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) organizuotoje virtualioje „Būsto mugės“ paskaitoje NT bendrovės vadovė Džiuginta Daujotaitė pasakoja, į ką atkreipti dėmesį, renkantis pirmuosius namus.

Pirmiausia, pasak pranešėjos, visi, ketinantys pirkti būstą (nesvarbu, kelintą kartą), turėtų tikrinti visą informaciją, kuri juos pasiekia, nes, anot Dž. Daujotaitės, dažnai pirkėjų sprendimą lemia nuogirdos. Taip pat pranešėja pabrėžia, kad žmonės turi aiškiai žinoti, kiek lėšų gali skirti NT įsigijimui.

„Turite aiškiai žinoti savo biudžetą: apsibrėžti savo galimybes, įsivertinti, kokią pinigų sumą turėtumėte skirti būstui. Tokia mintis nėra labai populiari, nes žmonės nenori apriboti savęs. Tačiau žinojimas, kiek jūs galite skirti būstui, išlaisvina jus nuo vergavimo NT. Šiandien mūsų įpročiai keičiasi. Statistiškai NT mes perkame 7 metams. Tad reikėtų žinoti, kad NT pirkimas neturi apsunkinti jūsų kasdienybės. Reiškia, nereikia savo NT vergauti“, – aiškina Dž. Daujotaitė.

NT specialistė tęsia, kad planuojant savo NT įsigijimo biudžetą, reikia atsižvelgti, kokiomis lėšomis bus perkamas būstas – su paskola ar be, kaip paskola, finansiniai įsipareigojimai paveiks pirkėjų kasdienybę ir pan.

Butas, namas ar kotedžas?

Apsisprendus dėl finansinių įsipareigojimų, anot pranešėjos, reikia nuspręsti, kokio būsto pirkėjas nori: buto, kotedžo, nuosavo namo. Kaip nuspręsti? Pasak Dž. Daujotaitės, reikia aiškiai žinoti savo norus.

„ Reikia įsivertinti, koks yra jūsų gyvenimo būdas, ar gyvensite vienas, ar su antrąja puse, o galbūt su šeima ir svarstote NT įsigijimą visai šeimai. Taip pat reikia įvertinti, kaip jausitės name, bute. Kai kurie žmonės sako, kad norėtų namo, tačiau dvejoja, kaip jame jausis. Rekomendacija yra paprasta: jei nesate gyvenęs name, galbūt romantizuojate gyvenimą nuosavame name, nes buvote svečiuose, jums patiko leisti vakarą draugų terasoje ir pan. Tačiau tokios emocijos neturėtų tapti pagrindiniu kriterijumi, pagal kurį ir pasirinkote pirkti ar statytis namą. Šiandien yra galimybių išsinuomoti ir namą, ir kotedžą, ir butą, todėl reiktų pasinaudoti tokiomis progomis ir išbandyti gyvenimą kiekviename iš šių būstų“, – pataria NT ekspertė.

Ji tęsia, kad kartais šeimos narių nuomonės dėl būsto išsiskiria. Tuomet, pasak pranešėjos, reikėtų susirašyti kiekvieno būsto privalumus bei trūkumus ir išsirinkti sau tinkamiausią variantą.

Daugiabučiai

Pasidomėkite NT objekto būkle

Jeigu jau nusprendėte, kokio būsto norite, pasak Dž. Daujotaitės, kitas žingsnis – įvertinti NT objekto technines specifikacijas. Labai svarbus kriterijus – pastato energinio naudingumo klasė. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į perkamo būsto pridėtines vertes, jeigu jų yra.

„Mums reikia įvertinti, kad ateityje turbūt vairuosime elektromobilius, mums yra svarbu, kad visas būstas ir jo sukurta infrastruktūra atitiktų poreikius. Tai galbūt reikėtų įsivertinti, ar yra dviračių saugyklos, paspirtukų įkrovimo stotelės, ar turėsite galimybę kur nors netoli išeiti pasivaikščioti“, – į ką atkreipti dėmesį, pasakoja pranešėja.

Ji tęsia, kad taip pat labai svarbu, kaip šildomas perkamas NT objektas, kokios prognozuojamos ar jau patiriamos šildymo išlaidos. Specialistė sako, kad negalima pamiršti ir pastato tvarumo klausimo.

„Nepamirškite, kad apdaila, ypač pastato išorės, yra linkusi nusidėvėti. Ir šiandien mes matome, kad pakankamai naujos statybos būstas atrodo išties prastai, todėl rinkitės ilgaamžiškas medžiagas, pastatus, kurie ir po 10 metų bus naudingi. Net jeigu turtą perkate 7 metams, po jų su juo kažką reikės daryti – parduoti, nuomoti ar pan. Ir tuomet labai svarbus momentas bus turto likvidumas“, – pabrėžia pranešėja.

Įvertinkite savo gyvenimo būdą

Dž. Daujotaitės teigimu, renkantis būstą, yra labai svarbu matyti, suprasti ir jau įsivaizduoti būsimų namų suplanavimą. Pirkėjas, anot jos, turi įvertinti, kokio būsto ploto jam reikia, kad namai atitiktų jo poreikius.

„Paskutinės tendencijos – žmonės įvertina tai, kad savo namuose reikia turėti ir darbo vietai suplanuotą kvadratinį metrą, o galbūt ir visą kambarį. Darbas iš namų tampa vis populiaresnis, tam reikės galvoti išeitis ir turėti galimybių. Kitas svarbus momentas – kaip jūs jausitės gyvendami. Skirtingi žmonės skirtingai vertina erdves. Kartais 10 kv. m. miegamasis atitinka jo poreikius, o kitam jis yra smarkiai per mažas. Tad kaip žinoti, kiek erdvės reikia ir pan, reikia įvertinti patiems. Kokias erdves mėgstate, kur leidžiate daugiausiai savo laisvalaikio, kur daugiausiai būnate namuose, kiek būnate namuose“, – aiškina pranešėja.

Pasak jos, kitas svarbus momentas, apie kurį reikia galvoti prieš įsigyjant NT – turto likvidumas: „Yra svarbu, kiek tas turtas atitinka daugumos paklausą, kiek žmonių gali juo domėtis. Jeigu turėsite išskirtinį NT, kuris bus labai nestandartinis, su mažai kam patraukliais sprendimais, tai daug kam gali sukelti problemų. Lygiai taip pat svarbu, įsigyjant NT, įvertinti, kas suplanuojama toje vietoje, kur jis yra. Kaip ta vieta atrodys pasiūlos ir paklausos kreivėje ateityje? Tai yra svarbu, nes tą turtą gali tekti parduoti ir po metų ir po kelių. Kuo didesnis turto likvidumas, tuo mažesnį finansinį nuostolį galite turėti, arba kaip tik, netgi gali gauti pelno.“

Norint įvertinti vietos, kurioje planuojama įsigyti NT, ateitį, pasak Dž. Daujotaitės, reikia pasidomėti bendruoju miesto planu. Juose savivaldybės aprašo viziją, kaip turėtų keistis arba nesikeisti miestų mikrorajonai. Taip pat visuomet reikia pasidomėti vystytojo planais, ką jis dar planuoja statyti tame sklype, kuriame ketinama pirkti NT.

„Dažnai vystytojai ir keičia paties rajono potencialą, rajono likvidumą, kartu su miestu sprendžia infrastruktūrinius klausimus. Vilniuje yra daug vietų, kur nieko nebuvo, tačiau šiandien suplanuoti nauji kvartalai“, – akcentuoja pranešėja ir priduria, kad vis tik vienas svarbiausių aspektų, perkant namus, įvertinti savo gyvenimo būdą, laisvalaikį ir prioritetus.

„Galbūt esate jaunas žmogus ir mėgstate aktyvų gyvenimo būdą, mėgstate jį leisti centrinėje miesto dalyje ir visuomet norite būti šalia veiklų. Tuomet jums reikėtų pasvarstyti centrinę miesto dalį. Jei esate šeimos žmogus ir norite ramybės, namus įsivaizduojate kaip savo šeimos ramybės oazę – galbūt jums reikėtų pasvarstyti apie individualų namą. Tačiau būkite atsargūs, kad neteiktų gyventi sau ne mieloje aplinkoje, nereikia vaikytis madų“, – pabrėžia ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)