Daug vilčių dėta į gegužę

NT sąstingį, pasak NT ekspertų, lėmė kelios priežastys: ribota galimybė apžiūrėti dominantį NT, kurį laiką nevykę notariniai sandoriai, neužtikrintumas dėl pasaulinės, nacionalinės ir asmeninės finansinės ateities. Kovo pabaigoje kalbėta apie kelias nesėkmingas savaites NT rinkoje dėl įvesto karantino, o surinkus balandžio mėnesio duomenis apie NT sandorių kiekius Lietuvoje balandžio mėnesį buvo matyti, kad situacija išliko panaši. Šiandien kai kurios NT bendrovės dalinasi gegužės mėnesio, į kurį buvo dėta daug vilčių, rezultatais.

Bendrovės „Eika“ duomenimis, 2020 metais buvo sudaryta sutarčių: kovo mėn. – 12 vnt., balandžio mėn. – 2 vnt., gegužės mėn. – 10 vnt. „Darnu Group“ turto valdymo direktorius Mantas Umbrasas sako, kad gyvenamojo būsto rinka, nors ir lėtai, po truputį bando grįžti į įprastą tempą. Gegužę bendrovė pardavė dvigubai daugiau butų nei balandį (8 vnt.), o paskutines savaites vis didėjantis užklausų ir būsto apžiūrų skaičius rodo, kad galbūt vasarą laukia didesnis pagyvėjimas.

„Dirbame aukštos klasės būsto segmente, kuris labiausiai atsparus rinkos svyravimams skirtinguose cikluose. Dėl to ir nutrauktų rezervacijų per visą karantino laikotarpį turime vos tris. Bendrai būsto įperkamumo indeksas išlieka aukštas, tačiau tokių pardavimų, kokius fiksavome metų pradžioje, greitu laiku tikėtis būtų naivu. Dalis žmonių, ko gero, vos paskelbus karantiną tikėjosi, kad būsto kainos pradės ristis žemyn, tačiau NT plėtotojai rinkos svyravimams šįkart pasiruošę kur kas labiau nei per praėjusią ekonominę krizę ir klientų nuolaidomis nevilioja“, – tikina pašnekovas.

„Omberg“ pardavimų vadovė Kristina Karbauskaitė skaičiuoja, kad kovą bendrovė pardavė12 būstų, balandį – 3, o gegužę – 15.

„Laisvėjant karantino sąlygoms, pastebime ir pirmuosius nekilnojamojo turto rinkos atsigavimo ženklus. Iš klientų gaunamų užklausų skaičius stabiliai auga ir jau siekia maždaug 80 proc. prieš karantiną, sausio ar vasario mėnesiais, buvusio lygio. Sulaukiame tiek naujų klientų, tiek ir sugrįžtančių, kurie domėjosi „Omberg“ vystomais projektais ar konkrečiais būstais juose dar prieš paskelbiant karantiną. Taigi gegužė buvo pastebimai geresnė, nei pirmieji pavasario mėnesiai, kuomet visą šalies ekonomiką buvo gerokai pristabdžiusi pandemija ir karantinas. Praėjusių metų gegužę, šalies ūkiui ir nekilnojamojo turto rinkai veikiant įprastomis sąlygomis, be sukrėtimų, pardavėme 40 būstų“, – komentuoja pašnekovė.

Pardavimai vyksta, bet išvadų daryti neskuba

„Inreal“ grupės duomenimis, Vilniaus mieste gegužės mėnesį buvo parduoti 93 butai – 14 butų daugiau nei balandį, tačiau atšauktų sandorių (atsisakytų pirkimų) skaičius taip pat paaugo. Balandį buvo nutraukti 28 butų pirkimo sandoriai (skaičiuojant suminius pardavimus kiekviename projekte, t.y. jei parduoti 3 butai, o atšaukti 4, skaičiuojama, kad projekte atsisakyta vieno buto), tuo tarpu gegužę – net 45. Kauno mieste parduota ir atšaukta po vienodą skaičių butų – 18. Naujų susitarimų skaičius lyginant su balandžiu padidėjo, bendrą pardavimų skaičių smukdė iš esmės vienas projektas. Klaipėdoje, kaip ir praėjusį mėnesį, atšaukimai nėra fiksuojami, įvyko 13 naujų susitarimų.

„2020-ųjų gegužė buvo išties įdomus mėnuo pirminei būsto rinkai. Nors suminiai rezultatai yra labai panašūs kaip ir balandžio mėnesį, tačiau reikšmingai pasikeitė rodiklių dedamosios. Visų pirma, atšaukimai susikoncentravo pavieniuose projektuose. Naujų projektų įvedimas į rinka paskutiniais mėnesiais egzistuoja tik Vilniuje, tad formaliai sostinėje būsto sandėlis auga ir toliau. Kita vertus, dalis plėtotojų pristabdė naujų, jau paskelbtų ir „iš brėžinių“ parduodamų projektų vystymą, tad realus būsto pasirinkimas mažėja“, – teigia „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Kaunas (Inreal nuotr.)

Pasak jo, kol kas anksti koreguoti sandėlio rodiklius dėl tokių pristabdytų projektų, nes jų paruošiamieji darbai atlikti, tereikia pradėti statyti, tad sandėlio dydis ateityje priklausys nuo bendros ekonominės situacijos. Vis dėlto jau dabar aišku, kad pasiūlos kiekio kreivė bus kiek plokštesnė, nes rinkai atsigavus, kurį laiką bus siūlomi ne nauji, o laikinai pristabdyti projektai.

„Teigti, kad rinka atsigavo dar tikrai anksti, tačiau ryškėja pirkėjų aktyvumo tendencija. Per gegužę Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nupirkta ~20 proc. daugiau naujų butų nei balandį, tačiau atšaukta net 2 kartus daugiau. Belieka laukti, kuri kryptis išlaikys savo pagreitį, pardavimai, ar atšaukimai. Išryškėja ir kita, anksčiau prognozuota tendencija – pirkėjai tapo išrankesni, ir dalis projektų susidūrė su didesniais iššūkiais, tuo tarpu patrauklesni būstai savo paklausą išlaikė ir karantino laikotarpiu. Atsižvelgiant į tai, kad atšaukimų padaugėjo tarp jau baigtų statyti projektų, galima daryti prielaidą, kad dalis gyventojų susiduria ir su finansavimo problema, t.y. siūlomos paskolų sąlygos tampa daliai pirkėjų nepriimtinos ar tiesiog „neįkandamos“, tad jie tampa priversti ieškoti dialogo su vystytojais dėl galimybės atšaukti preliminarias pirkimo – pardavimo sutartis“, – sako T.S. Kvainickas.

Klaipėda (Inreal nuotr.)

Mano, kad rinka atsigauna

Tačiau „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis įsitikinęs, kad NT rinkos atsigavimo ženklai jau matomi.

„Nereikėtų lyginti šio laikotarpio su daugiau nei prieš dešimtmetį užklupusia finansine krize. Daugelis pasaulio ekonomikos specialistų akcentuoja, kad dabartinė situacija yra epideminė, ne finansinė. Žinoma, dalis verslų susidūrė su sunkumais, padidėjo nedarbo lygis, tačiau ne tik esame geriau pasiruošę, kaip valstybė, bet ir fundamentalūs veiksniai, nulemiantys ekonomikos pokytį, reikšmingai skiriasi“, – tvirtina NT specialistas.

Vilnius (Inreal nuotr.)

NT portalo „Aruodas.lt“ vadovė Viktorija Steponavičiūtė pranešime teigė, kad nors pirmosiomis karantino savaitėmis susidomėjimas nekilnojamuoju turtu buvo sumažėjęs, tai truko neilgai – apie porą savaičių. Vėliau lankomumas ir domėjimasis būsto skelbimais išaugo ir net pralenkė „pikinius“ metų pradžios rezultatus.

„Dabar stebimas susidomėjimas nekilnojamuoju turtu yra didelis. Balandžio ir gegužės mėnesiais portalo lankytojų peržiūrėtų skelbimų puslapių skaičius, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, yra išaugęs daugiau nei 40 proc.“, – kalbėjo V. Steponavičiūtė.

Skelbimų peržiūrų skaičiaus pokytis (Aruodas.lt/Citus nuotr.)

Ji pasakojo, kad didėjo įvairių NT kategorijų paklausa, o daugiausiai susidomėjimo sulaukė parduodamų namų, butų, sklypų ir butų nuomos skelbimai. Parduodamų butų kategorija balandį ir gegužę buvo antra pagal populiarumą portale.

„Pastebime dar vieną tendenciją: balandį išaugo ir toliau kyla funkcijos įsiminti skelbimą naudojimas: portalo lankytojai pasižymi patikusius skelbimus, kad vėliau galėtų susisiekti dėl sudominusio būsto. Tai reiškia, kad žmonės ne šiaip naršo, o ieško, planuoja, renkasi“, – sako portalo vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)