Kai kurie projektai gula į stalčius

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos surengtos virtualios „Būsto mugės“ konferencijos metu vienų iš didžiausių Lietuvos NT bendrovių atstovai pripažino, kad kai kuriuos projektus teko padėti į stalčių ir laukti geresnių laikų.

NT bendrovės „Omberg“ vykdančioji direktorė Dalia Andriulionienė tikina, kad kol kas rinkoje dar jaučiamas sąstingis ir tai turi įtakos sprendžiant dėl projektų tęstinumo.

„Klientai šiandien vis dar karantino sąlygomis turi daug baimių. Yra klientų, kurie yra įstrigę užsienyje ir negali užbaigti sandorio, taip pat yra klientų, kurie vis dar neina į susitikimus, bendrauja tik virtualiai, tai šitos sąlygos turi įtakos pardavimams. Kitas dalykas, karantino pradžioje buvo labai nemažai informacijos socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje apie būsimą kainos mažėjimą. Klientams buvo siunčiama žinutė, kad dabar nereikia skubėti, kaina tikrai kris, ir jeigu net planavote įsigyti būstą, tai dabar to daryti neverta, nes paskui galbūt įsigysite pigiau“, – aiškina D. Andriulionienė.

Ji tęsia, kad dėl šių minėtų priežasčių dalis pirkėjų tikrai laukia kainos mažėjimo, neperka, o tai turi įtakos ir pasiūlai.

„Kalbant apie vystomus projektus, šiuo metu vystome Vilniuje keturis projektus, du iš jų yra baigti beveik 85 proc., mes planuojame juos užbaigti liepos mėnesį. Dėl jų jokių pokyčių nėra, rezervuota daugiau nei 70 proc. butų. Atsisakymų ir nutraukimų rezervacijų yra tikrai labai nedaug, nesiekia 5 proc. per visus keturis projektus. Kiti du projektai yra mažiau išvystyti, mes juos planuojame vystyti, ten rezervacijų turime mažiau, bet dabar sprendžiame dėl laiko, kada tai padaryti. Pagrindinis kriterijus, kad būtų atnaujinti projektai, yra rezervacijų skaičius, taip pat pasiūlos ir paklausos balansas Vilniaus mieste“, – pabrėžia „Omberg“ vykdančioji direktorė.

Pašnekovė tęsia, kad nukritus paklausai, mažėja ir pasiūla. Todėl matomi dalies vystytojų veiksmai kai kuriuos mažiau išvystytus projektus stabdyti: „Ypač mažesnių projektų, kurie išvystyti iki 30 proc. statybos. Tai praktiškai kiekvienas vystytojas užduoda sau klausimą, ar dabar verta investuoti ir vystyti toliau, ir tai priklauso nuo kiekvieno vystytojo finansinės situacijos, rezervacijų skaičiaus į t.t. Bet mažėjant paklausai mažės ir pasiūla“, – sako D. Andriulionienė.

NT bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis taip pat tikina, kad bendrovė nėra sustabdžiusi nė vieno jau pradėto vystyti projekto. Anot jo, šiuo metu statyti yra jau lengviau nei buvo karantino pradžioje, kada trūko darbo jėgos. Dabar jau atsirado žmonių, norinčių ir galinčių dirbti statybose.

„Šiuo metu mes statome daugiau nei 800 butų. Mes visada žiūrime balansą – kiek parduota, kiek ne. Tai šiandien turime daugiau nei 600 preliminarių sutarčių ir dedame visas pastangas, kad nenuviltume jų, kad rudenį jie tuos butus gautų. O dėl naujų projektų, tai stebime rinką. Matome, kad prieš mėnesį noro buvo daug mažiau ką nors daryti, o šiandien mes svarstome, kad galbūt jau būtų ir galima, bet viską darysime taip, kad rinka būtų subalansuota. Manau, kad taip darys daug kas, nes reikia turėti balansą tarp paklausos ir pasiūlos. Stebime atidžiai rinką, kai tik pamatysime, kad yra poreikis, priimsime sprendimus pradėti naujus projektus“, – pabrėžia A. Avulis.

NT bendrovės „Citus“ bendraįkūrėjas Mindaugas Vanagas tikina, kad bendrovė karantino metu gavo leidimus statyti kelis NT objektus. Jie, pasak pašnekovo, yra pradėti.

„Mes darome taip, kad pasirašome rezervacijos sutartį dar neturėdami statybos leidimo, o po statybos leidimo išdavimo tas rezervacijos sutartis persirašome į preliminarias sutartis, kurios jau yra išsamesnės ir pan. Tai abu projektai sėkmingai perrašyti ir rezervacinių yra preliminarias, todėl mes jaučiamės saugūs. Net jeigu pardavimai nebus tokie greiti kaip buvo, bet vyks ir mes matome, kad iki statybos galo mes parduosime turbūt didžiąją dalį butų“, – sako M. Vanagas.

Pašnekovas pabrėžia, kad bendrovė peržiūrėjo savo planuojamų projektų krepšelį ir kai kurių projektų įsigijimo procesą sustabdė.

NT bendrovės „Eika“ Plėtros departamento direktorius Martynas Žibūda sako, kad visi jau pradėti bendrovės projektai yra beveik pabaigti, o keli, kurie buvo suplanuoti, atidėti iki geresnių laikų.

„Mes atsidūrėme tokioje situacijoje, kad beveik viską esame pabaigę, visi projektai yra beveik baigti, ir tos preliminarios sutartys virsta nuolatinėmis. Pagal planą mes vasarą turėjome pradėti penkis naujus projektus, tačiau nusprendėme, kad įvykiai yra globalaus mąsto, mes negalime nereaguoti, neatsakingai eiti į rinką su pasiūla ir nežiūrėti, kas darosi aplinkui. Tai mes trims mėnesiams sustabdėme juos, pasižiūrėsime, drumzlės nusės ir matysime, kada juos pradėti. Bet pasiūlos mes turime, praktiškai po du projektus kiekvienai klasei“, – pažymi pašnekovas.

Bendrovės tikina, kad šiuo metu yra ypač lanksčios

NT rinkai patyrus sąstingį, analitikai ir ekspertai ėmė kalbėti apie galimą NT kainų kritimą. Tačiau NT bendrovių atstovai sako, kad kol kas kainos mažinimui priežasčių jie nemato. „Hanner“ vadovas A. Avulis tikina, kad bendrovė klientui siūlo didelį lankstumą įsigyjant būstą. Jis taip pat pabrėžia, kad nekinta ir statybos darbų kainos.

„Mes esame sugalvoję įvairių priemonių, kaip sudominti, kaip padėti, bet mes kol kas vienu klausimu sakome ne – kainų neperžiūrime, nes manome, kad tai yra laikini sunkumai. Dar norėčiau pabrėžti, kad kainos nemažėja, o mes tiesiog pabrėžėme, kad dirbsime praeitų metų kainomis. Kiekvienais metais buvo tendencija kainą pakelti 10-20 proc. Tai šiuo metu mes dirbame 2019 metų kainomis, kainos nekito“, – akcentuoja A. Avulis.

„Citus“ bendraįkūrėjas M. Vanagas taip pat tikina, kad bendrovė yra lanksti kliento poreikiams.

„Mažėjančių statybų kainų nematau kol kas, todėl kad yra lankstumas ir prieinamumas. Nes buvo tokia tendencija, kad jeigu tu su mano sąlygomis nesutiksi, tai aš pas tave dirbti ir neisiu. Buvo tikrai vienpusiškos derybos. Tai aš didelių kritimų nesitikėčiau“, – prognozuoja M. Vanagas.

NT bendrovės turi įvairių būdų, kaip šiuo metu suvilioti ir išlaikyti pirkėją. Tačiau bendrovių atstovai sako, kad prie to priprasti nereikėtų: tikimybė, kad lankstumas ir pirkėjo vilionės išliks visam laikui ir NT rinka pasikeis, yra maža.

„Viską sureguliuoja pati rinka. Jeigu tik rinka grįš į tą pačią būseną, kurioje buvo praeitais metais, tai sąlygos joje vėl keisis. Ir jos keičiasi ne tik dėl mūsų idėjų, bet ir nuo to, kaip elgiasi pirkėjas ir kokias galimybes mes turime. Nes jeigu šiandien visi apsnūdę, tai mes neveiklūs, pirkėjai neveiklūs ir visi laukiame. Tačiau prieš šešis mėnesius viskas buvo atvirkščiai. Tai net reikėjo tą rinką vėsinti, mes nespėjome statyti būstų, nes negalėjome įsigyti žemės sklypų, taip greitai gauti leidimų, kaip greitai buvo nuperkami būstai. Tai va taip keičiasi ir mūsų strategija. Natūralu, kad ir kainos būsto didėjo, o dabar viskas atvirkščiai, mes sakome, kad rinka labai lanksti, mes galime jums pasiūlyti tokių ypač gerų sąlygų“, – pabrėžia A. Avulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)