NT sandorių skaičius kovo-balandžio mėnesiais smarkiai krito, tačiau NT bendrovės mažinti kainų neskuba. Dar balandžio pradžioje NT ekspertai prognozavo, kai kurie vystytojai gali skelbti akcijų ar nuolaidų, norėdami paskatinti pirkėjus įsigyti NT. „Delfi Būstas“ pasidomėjo, kad praėjus dviem mėnesiams po karantino, vystytojai vis dar nusiteikę optimistiškai, ir ar imasi priemonių pritraukti pirkėją.

NT bendrovė „Eika“ pranešė, kad NT rinkoje vyraujant neapibrėžtumui, pradės siūlyti du naujus produktus: „Būsto paskolos mokumo garantija“ – paskolos įmokas ir palūkanas apibrėžtą laikotarpį už klientą, jam netekus darbo, mokės pati „Eika“ ir „Pakitusių sąlygų garantija“ – galimybė be jokių sankcijų po trijų mėnesių nutraukti preliminarią pirkimo pardavimo sutartį.

Kaip informavo bendrovė, „Eika“ balandžio mėnesį atliktos apklausos duomenimis, rinkos sustingimą labiausiai nulemia su potencialiais pirkėjais nesusijusios aplinkybės – karantino sąlygotas neapibrėžtumas, pasikeitusios finansavimo sąlygos ir sumažėjusios pajamos. Reaguojant į COVID-19 pandemijos sukeltą neapibrėžtumą, kuris apima žmonių pajamas, darbo vietas, asmenines ir globalias ekonomines perspektyvas, „Eika“ sukūrė finansinio saugumo programą.

Bendrovė informuoja, kad siūlys du naujus produktus – „Būsto paskolos mokumo garantiją“ ir „ Pakitusių sąlygų garantiją“. Pirmasis produktas „Būsto paskolos mokumo garantija“ užtikrina, kad, jeigu per metus nuo „Eika“ būsto įsigijimo klientas neteks darbo, „Eika“ 6 mėnesius apmokės paskolos įmokas bankui ir palūkanas tol, kol klientas susiras darbą. Garantija taikoma butams pastatytuose namuose, perkamiems notarine sutartimi. Maksimali dengiama išmokos suma per mėnesį yra nuo 300 iki 500 EUR priklausomai nuo įsigyjamo turto vertės. Išmokos atveju taip pat bus dengiamas ir gyventojų pajamų mokestis.

Kitas produktas – „Pakitusių sąlygų garantija“ užtikrina galimybę nutraukti preliminarią būsto pirkimo-pardavimo sutartį ir atgauti visą įmokėtą užstatą per 3 mėnesius nuo sutarties sudarymo dienos. Šia teise 3 mėnesių laikotarpiu pirkėjas galės pasinaudoti be jokių papildomų sąlygų ir atgaus visą sumokėtą sutarties užstatą. Ji bus taikoma dar nepastatytuose namuose perkamiems butams iki notarinės sutarties likus ne mažiau nei 3 mėnesiams. Preliminarios pirkimo-pardavimo sutarties užstatas yra 2000 eurų.

Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis informavo, kad kol kas bendrovė tik pradėjo aktyvius pardavimus, papildomų skatinimo priemonių nesiimta.

„Aktyvius pardavimus pradėjome dar visiškai neseniai ir šiuo metu atidžiai stebime situaciją. Žmonių susidomėjimas rodo, kad tie, kas būsto ieškojo, šių planų neatsisakė, tiesiog dėl visiškos nežinomybės buvo juos kuriam laikui nukėlę. Vis dar yra šiek tiek per anksti spręsti, kokių priemonių reikės pasiūlyti rinkai ir būsto pirkėjams, bet kai kurie ženklai leidžia manyti, kad sukrėtimas jau baigėsi, dugnas buvo pasiektas ir situacija iš lėto atsistato“, – komentavo bendrovės atstovas.

Jis pridurė, kad „Citus“ prognozuoja, jog grįžusių būsto rezervacijų rodiklių tikimasi šį rudenį.

Omberg“ pardavimų vadovė Kristina Karbauskaitė informavo, kad šiuo metu, jei tik yra poreikis, su kiekvienu pandemijos ir karantino paveiktu klientu yra kalbamasi individualiai ir ieškoma palankaus kompromiso.

„Didžioji dalis projektų yra vystomi bendrovės lėšomis, esame nusprendę tęsti jų statybas“ – tikino K. Karbauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)