Paskelbus karantiną, NT rinka Lietuvoje patyrė sąstingį. Tie, kurie ketino įsigyti būstą sau ar investicijai, sprendimą atidėjo, o kai kuriems galbūt netgi teko nutraukti sandorius dėl būsto pirkimo dėl neaiškios finansinės situacijos arba pasikeitusių banko paskolos sąlygų. NT bendrovė „Ober-Haus“ apskaičiavo, kiek kovo mėnesį būsto pirkimo sandorių skaičius sumažėjo visoje Lietuvoje ir didžiuosiuose miestuose (visų NT bendrovių, parduodančių būstus, duomenys). Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis sakė, kad skaičiai iškalbingi.

„Šių metų kovo mėnuo – išskirtinis Lietuvos nekilnojamojo turto rinkai, nes mėnesio viduryje paskelbus karantiną visa nekilnojamojo turto rinka buvo tiesiog sustabdyta. Geriausiai tai iliustruoja sudarytų butų sandorių skaičius 2020 metų kovo mėnesį – jis, remiantis VĮ Registrų centro duomenimis, palyginti su 2019 metų mėnesiniu vidurkiu, Lietuvoje sumažėjo 26 proc.“, – pažymėjo R. Reginis.

VŠĮ „Realdata“ vadovas, NT analitikas Arnoldas Antanavičius vardijo, dėl kokių priežasčių rinka stoja: „NT rinka labai priklauso nuo lūkesčių. Jeigu žmonės tiki, kad kainos kils ir po mėnesio būstą nupirkti bus brangiau, jie skuba tai daryti, eina į banką, skolinasi ir perka. O kai atsirado koronavirusas ir naujienos, kad ekonomika smuks, nedarbas augs, natūralu, kad žmonės sustoja ir paklausia savęs, ar jie nori šiandien eiti į banką, imti paskolą. <...> Kad žmonės visiškai negali daryti NT apžiūrų – tai irgi yra momentas, tačiau jis nėra esminis ir viską keičiantis“, – sakė jis ir akcentavo, kad šiuo metu gyventojai turėtų susilaikyti nuo NT pirkimo, ypač tie, kurie tai ketina daryti imdami paskolas.

Ispanijoje taip pat NT rinkos sąstingis

Esant tokiai situacijai NT rinkoje, pirkėjai stebi ir laukia kainų kritimo. Apie kainų korekcijas kalba ir patys NT ekspertai. Tačiau ar užsienio NT rinka išgyvena tokį patį sąstingi? NT agentai, parduodantys būstus Pietų šalyse, užsimena, kad tų, kurie norėtų čia įsigyti NT, laukia puikūs laikai – kainos turėtų kristi.

„Vilniaus turto“ NT brokerė Ispanijos ir Turkijos rinkoms Kristina Žilytė-Grigė „Delfi Būstas“ pasakoja, kad šiuo metu tarpžemyninių NT sandorių, kai lietuviai įsigyja NT Ispanijoje ar Turkijoje, nėra. Valstybių sienos yra uždarytos, todėl nėra galimybės apžiūrėti ar įsigyti NT kitose šalyse. Kita vertus, pasak K. Žilytės-Grigės, lietuviai ir toliau domisi būstais Pietuose ir galimomis kainų korekcijomis.

NT Ispanijoje

K. Žilytė-Grigė sako, kad ir prieš karantiną lietuviai turėjo progą įsigyti NT Ispanijoje ir Turkijoje už labai mažą kainą.

„Kalbant apie Ispaniją, Torevjecha mieste, Alikantės provincijoje, antrinėje rinkoje nedidelį senos statybos butą komplekse su baseinu galima nusipirkti nuo 55-60 tūkst. eurų, priklausomai nuo vietos ir atstumo iki jūros. Patrauklesniuose rajonuose arba visai arti jūros butai yra brangesni. Naujos statybos būstų kainos svyruoja nuo 100 tūkst. eurų“, – kainas prieš karantiną įvardija NT brokerė.

Pašnekovė pasakoja, kad nors Torevjecha yra kurortas, kuriame yra balto smėlio paplūdimiai, poilsis ir pan., čia visada dirba visos parduotuvės, kavinės, žiemos yra švelnios, todėl apylinkės visada „gyvos“. Pasak NT brokerės, šiame kurorte NT įsigyti ypač mėgsta skandinavai, kurie čia leidžia žiemas. Skandinavų pavyzdžiu ima sekti ir lietuviai, kurie gali sau leisti šiame kurorte įsigyti NT ir turi galimybę dirbti nuotoliniu būdu.

NT Ispanijoje

Kaip Lietuvoje, taip ir Ispanijoje, pasak K. Žilytės-Grigės, NT kainos turėtų būti koreguojamos. NT brokerė sako, kad vietos ekspertai prognozuoja 10 proc. senos statybos NT kainų Ispanijoje kritimą. Naujos statybos būsto kainos keistis neturėtų.

„Pirkėjai, kurie norėjo pirkti, laukia, kad kainos nukristų, o pardavėjai, kurie vis dar nori parduoti, bus priversti kainą koreguoti“, – pabrėžia pašnekovė.

Domisi investicijomis Turkijoje

NT brokerė K. Žilytė-Grigė tikina, kad lietuviai dar prieš karantiną aktyviai domėjosi ir vis dar domisi NT Turkijoje. Pasak jos, nors šalis ir nėra ES, tačiau skrydžiai iš Lietuvos į Turkiją yra dažni, tad susisiekimas patogus.

„Skrydžiai į Turkiją pakankamai dažni, viešbučių verslas yra išplėtotas, bet žmonės pavargę nuo viešbučių, yra dideli srautai žmonių, triukšmas ir pan., todėl lietuviai intensyviai žvalgosi nuosavų apartamentų“, – teigia pašnekovė.

NT Turkijoje

NT brokerė pasakoja, kad apartamentai Turkijoje yra šiek tiek kitokie nei Ispanijoje. Dažniausiai jie yra naujos statybos ir viešbučio koncepcijos, kai žmogus, nusipirkęs apartamentus, gali naudotis ir gyventojams įrengta pramogų zona: baseinu viduje arba lauke, sporto sale, Spa zona, pirčių kompleksais ir pan. Tokių jau įrengtų naujos statybos apartamentų kainos Alanijos apylinkėse svyruoja nuo 40 (vienas miegamasis ir svetainė) iki 60 tūkst. eurų (du miegamieji ir svetaine), priklausomai nuo objekto ploto, vietos, vaizdo pro langą

„Kainos Turkijoje žemos, prieš karantiną jos buvo šiek tiek pakilę.Prieš tris mėnesius 2 kambarių butas su vienu miegamuoju naujos statybos name kainavo apie 45 tūkst. eurų. Ir tai yra pilnai įrengti butai viename didžiausių kurortų, Alananijos apylinkėse. Pačioje Alanijoje butai yra brangesni. Turkijoje NT pasiūla auga, aišku, šiuo metu ten karantinas yra griežtas, bet jau gegužės mėnesio viduryje planuojama atidaryti vidinius skrydžius“, – komentuoja K. Žilytė-Grigė ir priduria, kad į NT Turkijoje daugiausiai investuoja rusai, vokiečiai.

NT Turkijoje

NT brokerė patikslina, kad NT kainos Turkijoje prieš karantiną buvo pakilusios apie 10-15 proc., todėl, tikėtina, kad būtent tiek jos kris po karantino. Anot pašnekovės, NT Ispanijoje ar Turkijoje yra populiarus kaip investicija ir susidomėjimas ja išlieka. Tiesa, dažniausiai tokiu NT domisi pirkėjai, kurie gali jį įsigyti be banko paskolų.

„Dažniausiai perkama investicijai, kai patys žmonės važiuoja kartas nuo karto, o daugiau sudaro sutartis su bendrovėmis, kurios NT išnuomoja ir prižiūri“, – pasakoja K. Žilytė-Grigė.

NT Turkijoje

Kainų kritimą prognozuoja ne visur

Dar viena populiari lietuvių keliautojų kryptis – Kipras. Tačiau, kaip „Delfi Būstas“ pasakoja NT bendrovės „Darvila“, kuri parduoda NT Kipre, direktorius Romas Dapkevičius, įsigyti būstą šiame krašte prieš karantiną nebuvo labai pigu, tačiau pigiau nei Palangoje. Pašnekovas pasakoja, kad paskutiniais metais lietuviai daugiausiai domisi Šiaures Kipro teritorijoje netoli Famagustos miesto esančiu nekilnojamuoju turtu.

„Pagrindines priežastys, kodėl Kipras toks populiarus: tiesioginiai, pigūs ir trumpi (3 val.) skrydžiai į Larnakos oro uostą du kartus per savaitę, smėlėtas ir po truputį gilėjantis krantas, garantuota saule 9 mėnesius, jūros temperatūra žiemą – 18, o vasarą apie 30 laipsnių šilumos, šviežias, ekologiškas ir pigesnis maistas nei Lietuvoje, o ir NT kainos mažesnės nei Palangoje“, – tikina R. Dapkevičius.
Pasak pašnekovo, Kipre per mėnesį pasiūloma daugiau nei 1000 butų, daugiausiai naujos statybos namuose, netoli jūros, moderniai suplanuotuose kvartaluose, kuriuose yra didelių baseinu, sporto salių ir lauko įrenginių, Spa paslaugų, parduotuvių ir pan.

NT Kipre

„Populiariausi yra naujos statybos butai su pilna apdaila ir virtuvės baldais, nes investavimo suma yra nuo 30 tūkst. eurų už 40 kv. m. iki 70 tūkst. eurų už 80 kv. m. butus. Dažniausiai butai perkami kaip investicija, žmonės nuomoja patys arba per tarpininkus, o patys planuoja atvykti praleisti žiemų arba gyventi ateityje. Populiarėja vilos, nes jų 1 kv. m. kaina mažesne nei buto. Pavyzdžiui, naujos statybos 3 miegamųjų ir didelės svetainės vila, kurios plotas yra 100 kv. m., su pilna apdaila ir virtuvės baldais be buitines technikos kainuoja nuo 130 tūkst. iki 200 tūkst. eurų“, – kainas vardija NT Kipre ekspertas.

Anot R. Dapkevičiaus, Kipre daug NT rezervuojama dar tik statomuose namuose. Reikia įmokėti 25 proc. nuo NT objekto sumos ir dar 45 proc. sumokėti dalimis, kol bus pabaigtas pastatas. Likusius 30 proc. išmokama jau pačiam vystytojui: jis suteikia kreditą be palūkanų, kuris turi būti sumokamas iki 2 metų mokant dalimis iki sutarto termino.

„Tai labai vilioja pirkti naujos statybos butus. Kainos kiekvienais metais pakyla iki 12 proc.“, – sako pašnekovas.

NT Kipre

Anot R. Dapkevičiaus, NT Kipre perka žmonės iš viso pasaulio. Todėl, pašnekovo teigimu, vietos statytojai ir NT pardavėjai nėra linkę kalbėti apie kainų mažinimą. Vietiniai įsitikinę, kad Kipras gali tapti ta vieta, kur žmonės po karantino jausis saugiai, nes čia susirgimų koronaviruso infekcija yra kur kas mažiau.

„Paklausa ir pasiūla mažai keisis, nes investuoti planavo tie, kurie turėjo sutaupę lėšų. Manau, pirkėjai ieškos, ne tik patrauklios kainos, bet ir saugumo. Lietuviai, kurie buvo atvykę į nemokama turą apžiūrėti butų ir planavo atskristi jau pirkti, žada tai daryti vėliau. Vietiniai gyventojai supranta, kad atvykę žmonės yra pajamų šaltinis ir džiaugiasi atvykusiais“, – tikina pašnekovas.

Pasak NT Kipre eksperto, lėktuvo bilietų į Kiprą galima rasti gegužės mėnesio paskutinėms dienoms, todėl tikėtina, kad tokiu metu NT rinka čia pajudės.

Vis dėlto, Lietuvos NT ekspertai įspėja, kad šiuo metu investicijos į NT turėtų būti labai gerai apgalvotos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)