Sodybas iškeitė į tolimas keliones

Nors Lietuvoje ir paskelbtas karantinas, pavasaris nelaukia. Šylantis oras ir bundanti gamta kviečia žmones džiaugtis pirmosiomis šiltojo metų laiko dienomis, tačiau siaučiantis koronavirusas riboja galimybę būti labiausiai lankomose vietose mieste ir aplink miestą. „Delfi Būstas“ domisi, ar gyventojai dar nesidairo plano B: nuosavų sodybų.

Ober-Haus“ Panevėžio biuro vadovas Romualdas Paulauskas „Delfi Būstas“ akcentuoja, kad, jei lyginsime dabartinį sodybų rinkos aktyvumą su tuo, kas vyko prieš dešimtmetį, tai sodybų, ypač brangių, paklausa pastaraisiais metais yra sumažėjusi. Pasak NT eksperto, tam įtakos turėjo ir atsiradusios pigios kelionės/skrydžiai į daugelį pasaulio šalių.

„Pirkėjai daugiausia ieško ir perka sodybas iki 100 tūkst. Eur gerose vietose, paklausiausios yra sodybos su ežero pakrante, geru privažiavimu, tvarkinga kaimynyste. Pastaruoju laikotarpiu esame gavę pora užklausų dėl sodybų nuomos 2-3 mėnesių laikotarpiui. Žinoma, galime daryti prielaidą, kad tai gali būti susiję su paskelbtu karantinu. Tačiau nebūtinai – kadangi tendencija, kuomet paprastas (ne kaimo turizmo) sodybas nuomojasi ilgesniam laikotarpiui (ne savaitgaliui) ar netgi visam šiltajam sezonui, pastebima jau nuo 2017-2018 metų“, – įžvalgomis dalinasi R. Paulauskas.
Sodyba

Susidomėjimą pastebi

Tačiau kai kurie NT rinką analizuojantys specialistai tikina, kad kuriam laikui praradus galimybę atostogauti užsienyje, lietuviai vis tik gali atsigręžti į laisvalaikį savo gimtojoje šalyje.

Pirmieji apie išaugusį sodybų poreikį dar šios savaitės pradžioje, pirmadienį, prakalbo „Capital Team“ brokeriai. „Žinių radijuje“ agentūros brokeris Ignas Zabarauskas sakė, kad dabar, karantino metu, žmonės, pagyvenę butuose, artėjant pavasariui nori žalumos, išeiti į kiemą.

Panaršius po NT skelbimų portalus matyti, kad ir sodybų pasiūla nėra menka. Nemažai skelbimų patalpinta kovo mėnesį.

Sodyboms žada aukso amžių

NT bendrovės „Resolution“ vadovė Džiuginta Daujotaitė tikina pastebinti ne tik išaugusią sodybų paklausą, bet ir tai, kad sodybos yra vienas iš NT objektų, į kurių apžiūras klientai nori atvykti ir karantino metu.

„Sodybų paklausa, jei lyginsime su kitais parduodamais turtais, šiuo metu tikrai išaugusi ir jų peržiūros tikrai suintensyvėjusios. Jei lygintume vasario ir kovo mėnesių peržiūras portaluose – jos išaugo apie 30 proc. Tai galėjo nulemti tai, kad dauguma tautiečių šiuo metu turi daugiau laiko ir jį praleidžia vartydami skelbimus, taip pat tuo, jog dauguma gyventojų šiais metais planuoja atostogas Lietuvoje“, – komentuoja Dž. Daujotaitė ir priduria, kad pavasaris tik prasidėjo, tad kol kas nėra statistikos iš Registrų centro. Gilesnes įžvalgas, pasak pašnekovės, būtų galima daryti praėjus mėnesiui.

Dž. Daujotaitės teigimu, sodybų paklausa šiais metais turėtų pasiekti savo aukštumas, nes kai kurie gyventojai turi savo nuosavų lėšų rezervus, taip pat daugelis būtent šiais metais įvertino nuosavo turimo antro būsto privalumus.

„Tai tikrai turėtų paskatinti padaryti sprendimus tuos, kurie svarstė įsigyti tokį turtą. Taip pat svarbu ir tai, jog Covid-19 keičia ir mūsų įpročius – didelė dalis gyventojų kritiškai vertina galimybes, jog karantino laikotarpis bus trumpas. Apribotas judėjimas tarp šalių, sustabdytos laikino apgyvendinimo paslaugos – tai yra faktoriai, kurie neabejotinai keis tautiečių įpročius ir paskatins pirkti nuosavą būstą – sodybą ar namus pajūryje“, – įžvalgomis dalijasi ekspertė.

Ne visi susidomėjusieji yra nusiteikę pirkti

Kad sodybų paklausa šiuo metu yra išaugusi, tikina ir „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas. Tačiau, pasak jo, šios tendencijos nereikėtų sieti tik su karantinu ir pasauline pandemija.

Šiuo metu susidomėjimas sodybomis yra išaugęs. Šį reiškinį rodo ne tiek pačių užklausų skaičius, kiek jų santykis, lyginant su aktyvumu butų segmente, kuris karantino metu yra pastebimai sumažėjęs. Kita vertus, pavasarį, atšilus orams, kasmet padaugėja susidomėjusių tiek sodybomis, tiek nameliais sodų bendrijose. Tad galima būtų teigti, kad pandemijos įtaka šiam sezoniniam reiškiniui yra santykinai nedidelė“, – pabrėžia pašnekovas.

Sodyba

Ekspertas tęsia, kad nagrinėti karantino įtaką yra labai sudėtinga. Pasak jo, karantino laikotarpiu, dirbant iš namų, gali kilti visokių minčių – nuo nedidelio buto pirkimo šeimos/giminės reikmėms būsimiems karantinams ar šiaip ligos atvejui iki sodybų pirkimo, jei vėl būtų apribota galimybė keliauti. Tad, eksperto teigimu, tokių užklausų padidėjimas dėl pandemijos įtakos nestebintų.

„Svarbesnis klausimas, kiek tokių užklausų peraugs į notarinius sandorius. Pardavėjai neturėtų dėti didesnių vilčių į „atsarginių atostogų varianto“ pirkėjus. Impulsyvus pirkimas pastebimas maisto bei sanitarinių prekių kategorijose, gal kiek padidėjo išlaidos pramogoms (stalo, kompiuteriniai žaidimai, kt.), tačiau nekilnojamasis turtas bendru atveju nėra – „užsimaniau – nusipirkau“ prekė“, – pabrėžia T. Kvainickas ir priduria, kad „Inreal“ brokerių teigimu, šiuo metu pagrindiniai veiksmai atliekami užtrukusiuose arba nukeltuose procesuose (notariniai veiksmai), bendraujama dėl anksčiau apžiūrėtų objektų.

„Pastebima, kad dalis pirkėjų pradeda tikėtis kainos sumažėjimo ir yra aktyvesni derybų etapuose, o mažesni NT vystytojai kreipiasi dėl bendradarbiavimo siekiant užtikrinti efektyvesnius pardavimus“, – apie situaciją NT rinkoje užsimena pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)