Siūlo butą karantino laikotarpiui

Nuo pirmadienio, kovo 16 dienos, Lietuvoje įvestas karantinas. Šalies gyventojams rekomenduojama laiką leisti namie, neteikiamos viešos paslaugos, kurioms reikia gyvo fizinio kontakto. Dirba tik maisto prekių parduotuvės, vaistinės, kai kurios degalinės. Ypač griežti reikalavimai nurodyti visiems, grįžusiems iš užsienio: jie privalo 14 dienų izoliuotis namuose arba, jeigu gyvena ne vieni, ieškoti kito būsto, kuriame galėtų praleisti karantino laikotarpį.
Apsukrūs vilniečiai, kurie turi NT, ilgai netruko ir greitai sugalvojo naują verslo planą: socialiniuose tinkluose skelbia, kad nuomoja butus tiems, kurie nori izoliuotis vieni. Taip pat tikisi, kad Vilniaus miesto savivaldybė apmokės iš užsienio grįžusių ir kur apsistoti neturinčių žmonių viešnagę karantino laikotarpiu.

Po vienu tokiu įrašu, kuriame siūloma butų izoliacijai nuoma, socialinių tinklų vartotojai kelia klausimą, kaip į tokį verslo planą reaguoja NT savininko kaimynai. Taip pat teigiama, kad savininkai, kurie turi nuomai skirto NT, gali kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę dėl bendradarbiavimo ir finansinės paramos nuomojant butus tiems gyventojams, kurie turi save izoliuoti.

Senieji daugiabučiai Vilniuje

Savivaldybė būstų nekompensuos

„Delfi Būstas“ pasiteiravo Vilniaus miesto savivaldybės, ar išties planuojama tokia apgyvendinimo iš užsienio grįžusiems ir/arba koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms paslauga, kai savivaldybė nuomoja butus.

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Karolis Žukauskas informuoja, kad savivaldybė kovo 17 dieną svarstė grįžusiųjų iš užsienio klausimą. Anot jo, savivaldybė neketina nuomoti butų asmenims, kurie nori būti izoliuotais, tačiau įsipareigoja pasirūpinti tokių žmonių izoliacija karantino laikotarpiu, jeigu jie patys to padaryti negali. Taip pat, pasak K. Žukausko, nėra kalbama ir apie pinigines kompensacijas žmonėms, kurie norėtų karantino laikotarpiui būstą išsinuomoti.

„Gavus informaciją iš stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos apie ligonius ar asmenis, įtariamus, kad serga, kurie sutikimo būti izoliuotiems formoje nurodė, kad neturi galimybių būti izoliuotiems namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje pagal izoliavimosi reikalavimus, savivaldybė įsipareigoja juos izoliuoti. Taip pat ir gavus informaciją iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialisto apie sąlytį turėjusius asmenis, kurie sutikimo būti izoliuotiems formoje nurodė, kad neturi galimybių būti izoliuotiems namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje pagal izoliavimosi reikalavimus, ir savo iniciatyva Savivaldybė įsipareigoja izoliuoti nepilnamečius vaikus, kurių tėvai yra izoliuoti stacionarinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Tęsiama, kad vietos, kur asmenys gali būti izoliuoti, buvo parinktos remiantis griežtais kriterijais, kuriuos nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Savivaldybė turės pakankamai vietų – dalis paruošta jau dabar, prireikus kreipsimės į platų padėti norinčių partnerių ratą“, – rašoma atsakyme.

Privalo laikytis rekomendacijų

Sveikatos apsaugos ministerija „Delfi Būstas“ informavo, kad žmogus, parvykęs iš užsienio ir negalintis izoliuotis savo namuose, tai gali padaryti apgyvendinimą teikiančiose įstaigose, tačiau tik tose, kurias nurodo savivaldybė, kurioje tas gyventojas yra registruotas. Tokioms apgyvendinimo įstaigoms yra taikomi tam tikri reikalavimai, pavyzdžiui, izoliuotam asmeniui būtina vengti socialinių kontaktų (laikytis ne mažiau kaip 2 metrų atstumo nuo kitų asmenų, taikyti bendras prevencijos priemones (rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas, kambario vėdinimas ne mažiau, kaip 2-3 kartus per dieną ir pan.).

Ministerijos atsakyme teigiama, kad tokių pačių rekomendacijų turėtų laikytis ir būstus grįžusiems iš užsienio nuomojantys fiziniai asmenys. Tiesa, NT savininkai būstą turi nuomoti legaliai. Visas rekomendacijas rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)