„Situacija NT rinkoje nuteikia labai gerai, o rezultatai auga, kaip ir tikėtasi, bei galėtų nustebinti tik užkietėjusius pesimistus. Naujos rekordinės sandorių linijos tampa nauja realybe ir beveik nebekeliami klausimai dėl per didelių pirkėjų optimizmo ženklų ir netvaraus rinkos vystymosi“, – tendencijas apžvelgia gyvenamojo NT paslaugų bendrovės „Resolution“ vadovė Džiuginta Daujotaitė.

Nekilnojamojo turto registrą prižiūrinčios valstybės įmonės „Registrų centras“ paskelbtais duomenimis, šiemet iki kovo mėnesio Lietuvoje įregistruota virš 6 tūkst. butų pardavimų – 17 procentų punktų daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Dar kiek didesnis, 18 proc. punktų augimas, lyginant su 2019 metų vasariu, užfiksuotas praėjusį mėnesį – įregistruota 3,1 tūkst. butų savininkų pasikeitimų.

Dažniau domisi nuosavais namais

Pagal pardavimų rezultatus stabiliai pirmauja Vilnius, kuriame parduota virš 2,3 tūkst. butų, t.y. 2,5 karto daugiau nei Kaune (900 butų). Tiesa, laikinojoje sostinėje šie skaičiai, palyginus su pirmais 2019 metų mėnesiais, augo trečdaliu. Tuo metu Klaipėdoje situacija liko stabili – sudaryta 460 būsto sandorių.

Dž. Daujotaitė pastebi, kad prie rezultatų augimo prisideda ir sandoriuose vis dažniau pradeda atsispindėti dvibučiai, individualūs gyvenamieji namai bei kotedžai. Šiemet šalyje jų parduota jau ketvirtadaliu daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai – 1,8 tūkstančio. Vis didesnis pirkėjų aktyvumas pastebimas kalbant ir apie išskirtinius projektus su pilna apdaila.

„Šiuos pirkėjus domina gyvenimas didesnio ploto namuose už tas pačias investicijas, kurių reikėtų norint įsigyti butą netoli miesto centro. Beje, ieškoti didesnio būsto skatina ne tik bendra sandorio suma, bet ir pilną infrastruktūrą siūlantys patrauklūs nauji projektai. Toks susidomėjimas rodo rinkos posūkį ne tik į individualius, bet ir išskirtinės kokybės inovatyvius namus kruopščiai išplanuotoje aplinkoje“, – teigia ekspertė.

Netikėti veiksniai rinkos netrikdys

Būsto ieškančius žmones kiek sunerimti privertė ir kalbas apie naują pasaulinę finansų krizę paskatino pasaulyje išplitęs koronovirusas.

„Koronoviruso vertinimas labai skiriasi: nuo kraštutinumų ir kalbų apie visuotinę izoliaciją iki kviečiančių nepanikuoti ir gyventi įprastą gyvenimą. Kapitalo rinkoje dėl šios situacijos krito indeksai, o Federalinė rezervų sistema staigiai ir neprognozuotai sureagavo į situaciją 0,5 proc. punkto sumažinusi bazinę palūkanų normą, kuo norėta paskatinti ekonominę veiklą. Tai išties padėjo nuraminti rinkos dalyvius“, – tvirtina Dž. Daujotaitė.

Nors viruso poveikis nėra iki galo aiškus, tačiau bent jau Lietuvoje NT rinkos augimą turėtų paskatinti tarptautinės kredito reitingų agentūros „Fitch Ratings“ vasarį po šešerių metų pertraukos pagerintas šalies ilgalaikio skolinimosi reitingas. Be to, „Moody`s“ ir „DBRS Morningstar“ suteikti reitingai yra su teigiama perspektyva, „Standard & Poor`s“ (S&P) – stabilia perspektyva. Svarbu ir tai, kad praėjusį mėnesį į NT finansavimo rinką sugrįžo „Luminor“ bankas.

„Jis ne tik privertė suklusti rinkos dalyvius, bet ir sudrebino konkurentus. Skaičiuojame, kad 0,5 mlrd. eurų skolinimo programa gali paskatinti maždaug 0,7–1 mlrd. eurų vertės projektų vystymą. Tad trumpalaikiai elementai, susiję su panika dėl koronaviruso, jau greitai gali tapti istorija ir likti įspėjimu ateičiai kruopščiai laikytis asmeninės higienos. O rinkoje esantis pozityvumas tęsis ir kovo mėnesį“, – kalba pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)