Pagaliau, dauguma suvokia, kad šiandien būstas turi keistis su mūsų poreikiais ir galimybėmis. Kol gyvename vieni, patogu ir vieno ar dviejų kambarių bute, didėjant šeimai, natūralu, reikia didesnio būsto, o vaikams užaugus ir palikus tėvų namus, vėl galima grįžti prie mažesnio būsto.

Gyventi reikia patogiai

Gyventi reikia taip, kad būtų patogu ir, jei tik yra galimybė, namus galima keisti pagal besikeičiančias aplinkybes. Pavyzdžiui, pakeitėte darbą ir dabar kiekvieną dieną ryte ir vakare tenka iš vieno miesto galo važinėti į kitą. Tokiu atveju galima keisti ir gyvenamąjį vietą. Kam kiekvieną dieną save kankinti, jei galima susikurti tokias gyvenimo sąlygas ir aplinkybes, kurios jums būtų patogios. Be to, viename būste pragyvenus dešimt metų, būtinas remontas. Kartais kur kas paprasčiau įsigyti naują būstą ir jį susiremontuoti taip, kaip šiandien norite, nei lopyti ir tvarkyti seną. Geros permainos visada motyvuoja ir įkvepia džiaugtis gyvenimu.

Daiktai

Jei norite savo gyvenamąjį būstą parduoti patys, turite sekti NT tendencijas

Nusprendus parduoti savo gyvenamąjį būstą, pirmiausia reikia padaryti išsamią rinkos analizę. Tik paanalizavus ir palyginus kainas galima racionaliai, atsiribojus nuo visų emocinių prisirišimų, įvertinti visus būsto privalumus ir trūkumus. Todėl norint nustatyti realią turto kainą būtina žinoti, kiek analogiškų gyvenamųjų būstų pastaruoju metu buvo parduota greta parduodamo jūsų būsto ir kas yra pagrindiniai jūsų konkurentai. Jei būsto šeimininkas nuolat domisi NT sritimi, seka rinkos tendencijas, tuomet ir pats gali drąsiai nustatyti savo būsto kainą, tačiau NT brokeriai pastebi, kad dažniausiai daugeliui šeimininkų koją pakiša žinių trūkumas arba emocinis prieraišumas prie įmantresnio ir brangaus remonto, daiktų. Todėl žmogui pasidaro sunku nustatyti realią būsto kainą ir sudėlioti pardavimo planą. Deja, būsto kainos jokiu būdu nepakels „įdėta meilė“, rūpestis ar faktas, kad čia buvo labai smagu ir gera gyventi šeimininkams.

Iš tikrųjų, būsto kainą pagrindžia objektyvūs kriterijai: rajonas, įrengimas, jei parduodamas butas, aukštas. Atminkite, kad pardavinėjate vietą ir sienas, o ne remontą ar techninius įrengimus, nes beveik didžioji dauguma naujaukurių interjerą iš esmės pakeičia.

Vonios remontas

Svarbiausi patarimai, kaip paruošti gyvenamąjį būstą pardavimui

Labai svarbu, kad gyvenamasis būstas vos pravėrus duris atrodytų švariai ir gaiviai, skaniai kvepėtų. Reikėtų sukurti jaukių, švarių ir gaivių namų, kuriuose norėtųsi įsikurti ir gyventi, atmosferą. Kiekvienas potencialus pirkėjas, apžiūrinėdamas namus, įsivaizduoja kaip juose gyvens. Todėl kuo mažiau matysis ar mėtysis asmeninių daiktų, tuo bus geriau. Kartais net tokie dalykai kaip netvarkinga virtuvė, kaimynų užpylimo žymės lubose, atsilupę tapetai, pelėsis kampuose ar blogas kvapas gali numušti būsto kainą arba net ir visai nubaidyti potencialius pirkėjus. Remontui daug investuoti tikrai neverta, nes tai neatsipirks. Tačiau namai turi atrodyti jaukūs ir tvarkingi. Didžioji dalis žmonių labai jautrūs kvapams, todėl jei namų kvapas nemalonus, juose būti ilgiau nejauku.
Ką daryti, jei išėjus skelbimui, būstu taip niekas ir nesusidomi.

Svečiai

Gana dažnai nutinka tai, kad būsto šeimininkai patys savarankiškai pabandę pardavinėti savo nekilnojamąjį turtą, supranta, jog verta kreiptis į profesionalą. Pirmiausia, jei į NT skelbimų puslapius patalpinus informaciją apie būsto pardavimą per dvi savaites nesulaukiama jokio susidomėjimo, vadinasi, padaryta klaidų. O klaidų gali būti labai įvairių – per didelė kaina, nekokybiškos nuotraukos, atmestinai arba diletantiškai parašytas skelbimas. Profesionalus brokeris pirmiausia skelbimą publikuoja tik vidinėse brokerių platformose, vėliau – viešose NT svetainėse. Ir jei jau tokiu atveju per pirmas dvi savaites niekas nesusidomėjo (nebuvo nei skambučių, nei apžiūrų), vadinasi, kaina akivaizdžiai per aukšta. Tokiu atveju reikia išimti skelbimą, iš esmės jį atnaujinti, padaryti kitas nuotraukas ir vėl, sumažinus kainą, paskelbti kaip visiškai naują. Pirmą kartą kainą reikėtų mažinti 5-10 proc. Jei tikrai nebuvo susidomėjimo, sumažinus kainą tūkstančiu ar dviem tūkstančiais eurų, situacija nepasikeis. Reikėtų pradėti kainą mažinti bent jau nuo penkių tūkstančių eurų.

Papildomi pardavimų kanalai

Siekiant užtikrinti sėkmingą būsto pardavimą, reikalinga kuo didesnė sklaida. Vien tik specializuotais skelbimų portalais pasikliauti neužtenka. Brokeriai naudoja ir socialinius tinklus, ir skrajutes pašto dėžutėse, kurios jau lyg ir atrodo „atgyvenusios“, tačiau dažnai puikiai suveikia, taip pat kabina informacinius plakatus ant parduodamo būsto langų. Todėl apie tai, kad parduodate savo namus, kaimynus tikrai verta informuoti. Dažnai kaimynai pagelbėja rekomenduodami šalia jų įsigyti gyvenamąjį būstą savo draugams ar giminaičiams. Dažnai šalia savo namų gyvenamąjį būstą vaikai nori nupirkti savo senyviems tėvams, kuriems reikia arba dar gali prireikti nuolatinės priežiūros. Pardavimus paskatinti gali ir socialiniai tinklai, juose užsakyta papildoma reklama.

Dažnas pardavėjų galvos skausmas – rankpinigiai

Taip jau yra NT srityje, kad čia pardavimų procesas nėra nusprendžiamas vien garbės žodžiu. Suderėjus kainą ir visas sąlygas, būtina paimti rankpinigius. Atminkite, nėra užstato – nebus ir pardavimo. Kitas svarbus, daugeliui dažnai kylantis klausimas, kaip geriau palikti rankpinigius – grynaisiais ar pavedimu, ir kokia turėtų būti užstato suma. Dažniausiai užstato vertė siekia apie 10 proc. nuo parduodamo turto vertės, geriausia, tai padaryti mokėjimo pavedimu. O mokant avansą, reikia pasirašyti rezervavimo dokumentą arba preliminarią pirkimo-pardavimo sutartį, kurioje būtų užfiksuotos aptartos pardavimo sąlygos: visa turto kaina, išsikraustymo terminai ir kita. Jei yra papildomų susitarimų, pavyzdžiui, dėl baldų, buitinės technikos, augalų, geriausia ir juos paminėti sutartyje. Tik pervedus avansą ir pasirašius sutartį, pardavėjas nebegali toliau pardavinėti būsto.

Miegamojo interjero sprendimai

Baldai ir buitinė technika

Dėl tokio turto kaip baldai, buitinė technika, brangūs lauko augalai yra susitariama derybomis ir viskas priklauso nuo būsto pardavimo kainos bei aplinkybių. Jei ketinate pradėti naują gyvenimo etapą naujoje vietoje ir, pavyzdžiui, norite užmiršti viską, kas jus siejo su senaisiais jūsų namais, tuomet, žinoma, verta palikti baldus pirkėjams ir atsinaujinti. Bet jei baldai šeimininkams svarbūs ir brangūs, tuomet vertėtų juos pasiimti. Būna ir tokių atvejų, kad potencialūs pirkėjai nori pirkti būstą tik su visais jame esančiais baldais. Tuomet tai išsprendžiama derybomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)