Tyrimo duomenimis, kas trečią Lietuvos gyventoją (35 proc.) naujo būsto paieškoms paskatina pokyčiai asmeniniame gyvenime – santuoka, skyrybos, šeimos pagausėjimas ar vaikų išsikraustymas. Tuo tarpu planų keisti gyvenamąją vietą vedami noro įsigyti nuosavą būstą turi 16 proc. Lietuvos gyventojų, dar 8 proc. prie svarbiausių priežasčių nurodo išaugusias pajamas. Dar viena svari priežastis ieškoti naujų namų – pasikeitusi darbo vieta, persikraustymas į kitą vietovę. Dėl šių priežasčių gyvenamąją vietą keičia 23 proc. šalies gyventojų.

Kad ir kokios priežastys jus skatina šiandien dairytis naujo būsto, norime pasidalinti keliais patarimais, į ką reikėtų atkreipti dėmesį priimant vieną svarbiausių gyvenimo sprendimų.

Nepirkite būsto visam gyvenimui

Planuodami įsigyti būstą, galvokite apie šiandieninius poreikius, o ne apie tai, kaip įsivaizduojate savo gyvenimą po dešimties metų. Jei esate karjerą neseniai pradėjęs jaunas specialistas, greičiausiai jums tikrai reikės mažesnio būsto nei porai, kuri jau planuoja šeimos pagausėjimą.

Jeigu jūsų dabartinės pajamos leidžia įsigyti didesnį būstą nei jūsų poreikiai, racionaliai įsivertinkite poreikius, ar tikrai jums reikia to papildomo kambario, kuriame galės draugai, tėvai pernakvoti, nors aplanko jus tik kartą per metus. Juk likusią metų dalį kambarys tik rinks dulkes, paskolą mokėti taip pat reikės. Jau net nekalbant apie jo šildymo sąskaitą.

Taip pat labai svarbu įsivertinti savo dabartines ir būsimas finansines galimybes, jei planuojate imti būsto paskolą. Būsto paskolos įmoka negali sudaryti daugiau ne 40 proc. šeimos pajamų. Atsakingai apgalvokite, kiek reikia jums lėšų ne tik paskolos įmokoms, bet ir būsto išlaikymui, pragyvenimui, jūsų kelionėms ir pomėgiams.

Koks jūsų svajonių būstas?

Mūsų inicijuotas tyrimas parodė, kad turėdami neribotas finansines galimybes, daugiau nei pusė šalies gyventojų gyvenamąjį būstą rinktųsi didmiestyje – jaunimą labiausiai vilioja senamiesčio dvasia ir centro šurmulys, vyresnius gyventojus – atokesni didmiesčių rajonai bei priemiesčiai. Kas šeštas šalies gyventojas apskritai pasirinktų gyvenimą atokesniame gamtos prieglobstyje šalia upės ar ežero.

Tyrimo duomenys atskleidė, kad geidžiamiausia lokacija gyvenimui – atokesnis didmiesčio rajonas ar priemiestis. Čia neribojamas finansinių galimybių norėtų gyventi kas penktas (22 proc.) šalies gyventojas.

Apklausos duomenimis, „miegamajame“ didmiesčio rajone norėtų įsikurti 15 proc. respondentų, dažniau – vyresnio amžiaus. Tokia pati dalis (15 proc.) apklaustųjų idealiu atveju rinktųsi gyvenimą didmiesčio centre arba senamiestyje. Dažniausiai tai – jaunesnio amžiaus respondentai. 16 proc. respondentų rinktųsi gyvenimą nuošalioje vietoje gamtos apsuptyje šalia miško, ežero ar upės.

Gyvenimas kaime ar nuošalioje sodyboje labiau vilioja vidutinio ir vyresnio amžiaus gyventojus. 15 proc. geriausiai jaustųsi gyvendami mažesniuose Lietuvos miestuose, rajonų centruose.

Tokie tyrimo duomenys, tačiau norėdami geriau suprasti, koks jūsų svajonių būstas, atsakykite sau į šiuos klausimus:

• Kokie jūsų pomėgiai? Dažniau laisvalaikį leidžiate važinėdami su dviračiais, sportuojate, mėgstate vaikščioti parkuose ar mieliau laiką leidžiate namuose su šeima ir draugais. Ar jums svarbu, kad ranka būtų pasiekiamas kultūrinis ar naktinis gyvenimas centre?

• Kokia jums reikalinga infrastruktūra? Ar vairuojate pats ar važinėjate su viešuoju transportu? Jei turite ar planuojate artimiausiu metu susilaukti vaikų, netoli būsto turi būti vaikų darželis ar mokykla, patraukli vieta vaikams leisti laiką lauke?

• Ar galėsite skirti laiko įrengimui ar ieškote jau įrengto būsto? Svarbu įsivertinti ir kiek lėšų galėsite skirti įrengimui? Paprastai nekilnojamo turto vystytojų siūlomas įrengimas kainuoja pigiau nei pačių organizuojamas.

Rekomenduojame susidaryti sąrašą privalomų būsto savybių ir pageidaujamų.

Pavyzdžiui, jei turite nuosavą automobilį, parkavimo vieta greičiausiai bus tarp privalomų savybių ar netoliese esantis darželis, jei turite vaikų. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad bankai yra labiau linkę finansuoti paklausą turinčius būstus.

Kiek laiko skirti būsto paieškai?

Apklausos duomenys parodė, kad didžioji dalis žmonių keisdami gyvenamąją vietą nelinkę skubėti. Trečdalis gyventojų naujo būsto paieškoms skiria 1–3 mėnesius, penktadalis – 4–6 mėnesius, tiek pat – dar ilgesnį laiko tarpą. Natūralu, kad svarbus sprendimas turi būti priimamas apgalvotai, pasvėrus visas alternatyvas. Juolab kad vėlesni procesai įsigyjant būstą jau nebereikalauja tiek daug laiko –pavyzdžiui, sprendimą dėl būsto paskolos banke galima sužinoti per vieną darbo dieną užpildžius paraišką internetu.

Svarbų ir atsakingą procesą paspartinti padėtų bent jau preliminarios sutarties pasirašymas su nekilnojamojo turto pardavėju ir kreipimasis į operatyviausią paskolos sprendimą siūlantį banką. Turėdami konkretų asmeninį pasiūlymą rankose galite ir kitus bankus motyvuoti greičiau parengti pasiūlymą.

Ieškant sau tinkamiausio būsto, rekomenduojame aplankyti bent jau 5-10 būstų.

Taip pat pasidomėkite, kokia yra naują būstą statančios ir parduodančios įmonės reputacija. Kiek ilgai ji veikia, kokius dar įgyvendino projektus? Jei susidomėjote ne naujai pastatytu projektu, nebijokite pakalbinti kaimynų – kas jiems „gadina“ gyvenimą? Būtinai įsivertinkite, kiek būstas atitinka jūsų susidaryto privalomų ir pageidaujamų savybių sąrašo punktus. Svarbu, kad matytumėte kuo daugiau privalomų, o ne pageidaujamų savybių. Nes kad ir koks gražus vaizdas pro langą bus, jei kiekvieną vakarą turėsite „galvos skausmą“, kur pasistatyti automobilį.

Būsto paskola

Didžioji dalis šalies gyventojų banke dėl būsto paskolos tikėtųsi sugaišti mažiausiai porą savaičių. Mūsų inicijuoto tyrimo duomenys rodo, kad beveik trys ketvirtadaliai Lietuvos gyventojų mano, kad bankuose sprendimas dėl būsto paskolos išdavimo yra priimamas ne greičiau nei per kelias savaites. 22 proc. respondentų teigė, kad šis procesas užtrunka 2 savaites, 21 proc. – mėnesį, 30 proc. – ilgiau nei mėnesį.

Tyrimo duomenimis, vos 4 procentai šalies gyventojų tiki, kad bankai gali priimti sprendimą dėl paskolos per vieną dieną nuo paraiškos pateikimo. .