Pradėkite nuo žvilgsnio į ateitį

Vieta, vieta ir dar kartą vieta – taip mėgstama juokais įvardyti tris svarbiausias nekilnojamojo būsto savybes, į kurias reikia atkreipti dėmesį. Renkantis loftą ir domintis jo vieta, reikia atkreipti dėmesį į vieną svarbų elementą: vertinkite, kaip ta vieta atrodys po kelerių metų. Pirmieji loftus už gerą kainą nusiperka tie, kurie įžvelgia, kad rajonas bus patrauklus, nors dabar dar toks nėra. Kai pirkti loftą tokiame rajone – dabar juo tapęs Naujamiestis – tampa tendencija, kainos jau būna ūgtelėjusios. Todėl verta dairytis į šiuo metu dar nebrangius, bet perspektyvius rajonus, pavyzdžiui, šiuo metu Vilniuje į Savanorių prospektą nuo Gerosios Vilties žiedo link autostrados, Markučius, Naująją Vilnią.

Užmeskite akį ir į praeitį

Loftai įrengiami buvusiose gamyklose, todėl mąstantys apie savo gyvenimo kokybę turėtų pasidomėti ir pastato istorija. Pirmiausia pasiteiraukite plėtotojo, kas buvo gaminama, kokios medžiagos naudotos. Antras svarbus klausimas, kurį reikėtų užduoti, – ar gamintojas užsakė pastato ir dirvos taršos tyrimus, ką jie parodė ir kaip, jei reikia, valoma aplinka. Mažai kas norėtų gyventi pastate, užterštame naftos produktais ar kietosiomis dalelėmis.

Šiek tiek skaičiavimo

Kai skaičiuosite, kiek kainuos loftas ir kaip reikės už jį susimokėti, verta paklausti plėtotojo, kokia jūsų išsirinkto lofto pastato paskirtis. Ji būna gyvenamoji arba negyvenamoji, pavyzdžiui, kūrybinės dirbtuvės. Tai, kad paskirtis negyvenamoji, nereiškia nieko blogo – tiesiog tuo atveju reikia turėti galvoje, kad imant būsto paskolą bankas prašys didesnę paskolos dalį padengti pradiniu įnašu.

Nuo 2020 m. sausio mėn. visiems negyvenosios paskirties patalpų turėtojams Vilniuje reikės mokėti 1 proc. NT mokestį. NT mokestis yra skaičiuojamas ne nuo sumos, kurią pirkėjas sumoka už objektą, tačiau nuo Registrų centro indeksuojamos vertės.

Jeigu tai nėra nauja statyba, dažniausiai ji būna ženkliai žemesnė negu lofto įsigijimo kaina. Taip pat kiekvienoje savivaldybėje jis yra skirtingas. Tad įsigijus 50 kv. m loftą per metus mokėtumėte apie 150 eurų mokestį.

loftas

Kiek norėsite įsitraukti į įrengimą?

Daugelis loftų pirkėjų rengdami interjerą mėgsta įkūnyti savo kūrybinius sumanymus ir yra linkę skirti tam laiko. Jo prireikia, nes loftams dažnai reikalingi nestandartiniai sprendimai. Lofto gyventoją rečiau sutiksi standartiniais daiktais prekiaujančiose parduotuvėse: buto gyventojas ten nusipirktą baldą gali iškart pasistatyti ir juo naudotis, o lofte dažniau reikės užsisakyti specialų, kitokių matmenų baldą ar interjero detalę. Kadangi loftų lubos siekia iki 5 m, tai diktuoja ir kitokį įrengimą: galimybę panaudoti tamsesnes spalvas, netradicinius daiktų laikymo būdus. Be to, juose įprastai būna laiptai, vedantys į antresolę, – juos taip pat galima susiprojektuoti ir įsirengti pagal savo skonį.

„Erdvėje po antresole ar po laiptais paprastai galima įrengti ištraukiamąjį baro staliuką, spinteles. Įsitaisę plačią palangę, lofto gyventojai turi papildomą darbo stalą ar vietą prisėsti su puodeliu kavos ir nešiojamuoju kompiuteriu“, – sakė Gabrielė Sereikaitė, vieno iš „Freiheit“ projekto loftų dizainerė, atstovaujanti interjero projektavimo įmonei „Menas gyventi“.

Tiesa, rinkoje esama ir loftų su visa apdaila, į kuriuos galima iškart kraustytis gyventi. Juos besirenkančių žmonių kiek mažiau, bet jei norisi laiką skirti kitiems dalykams nei būstui įrengti – taip pat esama variantų.

Pasiruoškite atvirumui

Svarbu turėti mintyje, jog loftas – viena erdvė, tad visiems gyventojams, jei jų bus keli, teks gyventi tuo pačiu ritmu, drauge keltis ir eiti miegoti.

Dizainerė Gabrielė Sereikaitė siūlo privatumo stoką kompensuoti tikslinėmis zonomis (skaitymo, darbo, valgymo), joms skirtu funkciniu apšvietimu, jei reikia, naudoti slankiąsias daug vietos neužimančias pertvaras, kad atskirtumėte miegojimo, ramybės erdvę nuo bendrosios erdvės.

Ieškokite geros investicijos

Dalis žmonių loftus, ypač mažesnius, perka tam tikram gyvenimo etapui, dažnai trunkančiam iki 5–7 metų: vėliau pakinta poreikiai, atsiranda šeima, keičiasi gyvenimo būdas. Dėl to svarbu domėtis nekilnojamojo turto kainomis ir nuomos tendencijomis, išsirinkti perspektyvų rajoną ir moderniai įsirengti būstą.