Rinkitės mažesnį, nuomokite ilgam

„Nors NT rinkoje sakoma, kad svarbiausia – lokacija, tam tikras nebrangus būstas bus paklausus visuose rajonuose“, – sako investuotojas. Mažesnis būstas likvidesnis: jį net krizės laikotarpiu lengviau parduoti, nes gali atsirasti pirkėjų, kurie taupydami kelsis iš didesnių butų ar namų į mažesnius. Jį lengva ir nuomoti ilgalaikei ar trumpalaikei nuomai. Kurią iš šių rinktis? Ž. Butkevičius pats teigia „atsikandęs“ trumpalaikės nuomos Vilniuje. „Dabar jos pasiūla jau didesnė už paklausą, be to, užsiimdamas trumpalaike nuoma jau esi nebe investuotojas, bet amatininkas, kuris turi nuolat rūpintis tuo būstu ir jo klientais. O su ilgalaike nuoma, kurios grąža dabar siekia 6 – 7 proc., paprasčiau“, – svarstė Ž. Butkevičius.

Toks, kurio babytės dar nesupranta

Lietuvių mėgstama investicija – įprastas gyvenamas butas, išnuomotas jis tampa tiesiog pinigų apsauga. Pats Ž. Butkevičius ieško kiek įdomesnių, ne kiekvienam įprastų sprendimų. „Esu investavęs į loftus, statomus Savanorių pr. pabaigoje Vilniuje. Dėl dviejų priežasčių. Pirma, toje vietoje daug įmonių, bet trūksta gyvenamojo būsto. Antra, nes loftas dažnam lietuviui jau būtų kažkas mandro, neįprasto. Kai jau ir babytės supras, kad verta pirkti loftą, aš jų nebepirksiu“, – kalbėjo investuotojas.

Loftų plėtotojai pastebi, kad nemaža dalis į juos besikreipiančių pirkėjų dairosi investicijos. „Apie 30 – 40 proc. loftų mūsų parduodamuose projektuose perkami investicijai. Neretai ir tie, kurie nusipirko loftą kaip pirmą būstą, svarsto, kad ateityje, kai patys kelsis į didesnį butą, loftą išnuomos. Loftai vertinami kaip atnešantys neblogą grąžą, be to, vis daugiau žmonių ieško nestandartinių erdvių, tad paklausa auga“, – pasakojo didžiausios loftų plėtotojos Vilniuje bendrovės „Baltic Asset Management partneris, investicinių projektų vadovas Jonas Kėžys.

Diversifikuokite

Per pastaruosius trejus metus beveik 50 proc. išaugo žmonių, turinčių 5 butus, skaičius, sparčiai daugėjo įsigijusių tris ar keturis. „Tokioje rinkoje jau turime kalbėti apie diversifikavimą – nesudėkite visų kiaušinių į vieną krepšį, rinkitės kuo skirtingesnius būstus skirtingose lokacijose“, – Ž. Butkevičius siūlo tokiu būdu mažinti riziką, kad vienam būstui atpigus stipriai sumažės viso turto grąža.

Tarkitės

Svarbu ieškoti žinių, skaityti, dalyvauti seminaruose ir pasikonsultuoti su mokesčių teisės bei finansų specialistais, kurių patarimai gali padėti išvengti netikėtų išlaidų. „Protingi mokosi iš svetimų klaidų. Todėl svarbu konsultuotis ir sužinoti, kuriose vietose jų reikės išvengti. Ypač jei turite savo įmonę arba mažąją bendriją – tada galite susidurti su netikėtais mokesčiais, o nedidelė konsultantams išleista suma gali sutaupyti tūkstantines išlaidas“, – pažymi investuotojas.

Nusiteikite, kad bus blogiau nei tikitės

Žmonės, su džiaugsmu ir pasididžiavimu įsigiję NT investicijai, dažniausiai galvoja apie tai, kaip greitai ir pelningai jį parduos ir susižers apvalią sumelę. Jiems dėl šio optimizmo ne tik tenka patirti nusivylimų – jie kartais ima pervertinti turimą turtą ir nesusitaiko, kad uždirbs kiek mažiau.

„Naujokai įsivaizduoja: jei jiems plėtotojas pasakė, kad projektas bus baigtas po 9 mėnesių, taip ir bus. Tikrovėje nė vienas NT projektas nėra buvęs užbaigtas laiku“, – pirmąją nusivylimo grėsmę įvardija pašnekovas.

„Su pelno lūkesčiais taip pat geriau nusiteikti prastesniam scenarijui. Nes jei įsitveriate savo išsvajoto pelningumo, gali būti kaip vienai mano žinomai porai: jie nusipirko sklypą už 28 tūkst. eurų ir nepardavė klientui, kuris siūlė daugiau, nes jiems skirtumas neatrodė pakankamas. Dabar jį pardavinėja už 18 tūkst. eurų – vien dėl to, kad paleido gerą klientą ir su juo nerado sutarimo“, – pavyzdį prisiminė Ž. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)