Senos statybos butai – kartais ir su įsiskolinimais

Kaip pastebi R. Mitkienė, senos statybos daugiabučiuose slypi didžiausi pavojai. Pirmiausia, dažnai būna įvairių nesklandumų su turto dokumentais – būstą parduodantys savininkai gali slėpti turto areštą, įsiskolinimus, kas apsunkins buto perleidimą naujiems savininkams.

„Paprastas pirkėjas to niekada nepamato, nes dažniausiai tokie žmonės linkę šį faktą nuslėpti. Tada paprašo per apžiūrą palikti užstatą – rezervaciją, jeigu žmogus nori pirkti. O kai pradeda tvarkyti dokumentus, tada jau pamato, kad yra daug problemų. Iš tokių žmonių būna sunku netgi užstatą išsieškoti“, – tvirtina R. Mitkienė.

Ji taip pat priduria, kad turto pardavimo procesą patikint profesionaliam brokeriui, jis viską patikrina, taip pat įvertina, kokio dydžio yra įsiskolinimai – kartais jie būna didesni, nei turto vertė.

Pelėsis ir tarakonai – vis dar nesvetima problema

Kitos problemos, kurių pirkėjai nemato, yra sena elektros instaliacija, pelėsis. Pastarojo galima aptikti už spintelių,užuolaidų, šaldytuvų, kur pirkėjų akis nepastebi. Kai kurie gudresni pardavėjai, anot ekspertės, gali pelėsį laikinai paslėpti, tačiau jo naikinti iš pagrindų nesivargina ir jis galiausiai vis tiek išlenda su visomis pasekmėmis.

Dar vienas bjaurus dalykas, kurio potencialus pirkėjas gali nepamatyti – tarakonai.

„Vilniuje, senuose miegamuosiuose rajonuose tai vis dar aktuali problema. Paprastai pirkėjas, atėjęs apžiūrėti buto, tarakonų niekada nepamato, kadangi jau prieš apžiūrą namuose būna judėjimas, uždegamos šviesos ir natūraliai tarakonai slepiasi.
Deja, šią nemalonią staigmena aptinka tik tada, kai atsikrausto ir tai labai aptemdo naujakūrių nuotaikas“, – liūdnai įspėja R. Mitkienė.

Rasa Mitkienė

Sunkumų kelia ir nevalyvi kaimynai

Kita problema, kurią įvardija pašnekovė – netvarkingi kaimynai. Anot jos, miegamuosiuose rajonuose įsikūrę tie žmonės, kurie linkę kaupti įvairiausius daiktus. Nors tokių žmonių nėra daug, bet vis pasitaiko keletas senyvo amžiaus žmonių, kurie yra nevalyvi, žingsnis nuo elgetavimo. Kaip pastebi R. Mitkienė, savivaldybė taip pat nieko negali padaryti, nes iškraustyti jų neįmanoma. Duoda įspėjimus, tačiau jie visiškai neefektyvūs.

„Nuo jų sklinda siaubingas kvapas visoje laiptinėje, o kartais net ir į šalia esančius butus. Tiesa, dažniausiai nevalyvi žmonės gyvena žemutiniuose aukštuose, bet dvokas pereina iki viršutinių. Kiekvieną kartą einant laiptine, jaučiasi baisi smarvė.

Tai gudresni pardavėjai atidaro duris, langus, išvėdina, pripurškia oro gaiviklio ir tos problemos apžiūros metu tarsi nelieka. Negudresni bando papasakoti situaciją, bet tada pirkimo tikrai nebus, nes niekas nenori gyventi su problematiškais kaimynais“, – aiškina NT specialistė.

Būstą reikėtų apžiūrėti ne tik dieną

Ji taip pat pastebi, kad ne visada pirkėjai gali įvertinti parkavimo vietų trūkumą. Dažniausiai žmonės atvyksta buto apžiūrėti dienos metu arba savaitgaliais, kai kiemas būna erdvesnis. Ekspertė pabrėžė, kad parkavimo problema yra labai opi, todėl šeima, turinti automobilį, visada turėtų tai įvertinti.

R. Mitkienė rekomenduoja būstą vykti apžiūrėti ne tik dieną, kad pavyktų įvertinti natūralų namų apšvietimą, bet ir vakare. Taip pat ji siūlo nepagailėti keleto rytų ir vakarų bei pamėginti į išsirinktą butą nuvažiuoti piko metu – išbandyti maršrutą nuo darbo iki potencialių namų. Tuomet tiksliai pavyks įvertinti, kaip atrodys kasdienė rutina gyvenant naujoje vietoje.

Pasak pašnekovės, dažnai senos statybos butuose būna prasta garso izoliacija, tačiau atliekant kapitalinį remontą, šią problemą nesunku išspręsti. Problematiški būna viršutiniai aukštai, jeigu nėra sutvarkytas stogas, bei kampiniai – jie dažnai būna šaltesni, jei neatlikta kokybiška renovacija. Visgi, ji kartoja, jog geras remontas gali viską išspręsti.

Senamiestyje visiems darbams būtinas leidimas

Anot R. Mitkienės, perkant butą senamiestyje pirma problema yra ta, kad tai yra paveldo zona. Jeigu ir vidus įtrauktas į paveldo sąrašą, visus remonto darbus reikia derinti su paveldosaugininkais – visi žingsniai turi būti suderinti ir nieko be leidimo daryti negalima.

„Darbus atlikti gali tik licencijuoti architektai – tai vėlgi kainuoja. Tačiau kas renkasi senamiestį, kuris yra aukštų verčių zonoje, tie būstai jau ir taip brangesni, todėl ir butus ten perka tie, kurie jaučia šios miesto dalies vertę“, – komentuoja R. Mitkienė.

Gali tekti susitaikyti su triukšmu ir netvarka

Ji pastebi, kad senamiestyje dažnai būna prastos, nesutvarkytos laiptinės, medinės perdangos, reikalaujančios atitinkamos priežiūros, sutvirtinimų. Itin senos statybos namuose yra prasta garso izoliacija, girdimas traškesys, nors, kaip pastebi ekspertė, kai kuriems žmonėms šis garsas yra malonus.

Pasak R. Mitkienės, jeigu šalia statomas naujas pastatas, name gali pradėti trūkinėti sienos.

Taip pat ji pabrėžia, kad jei šalia yra arka ir pasilinksminimų vietos, tuomet visada bus didelis triukšmas, o ypač šiltuoju metų laiku, kai ir studentų pilnos gatvės. Būna prišlapinta, prirūkyta, pilna šiukšlių, o be to būna ir didelis triukšmas, renkasi elgetaujantys žmonės.

„Rekuperacijos tokiuose namuose dažniausiai nebūna, o žmonės nori prasiverti langus, o kai 4 valandą ryto praeina linksmų studentų banga, būna labai nemalonu“, – teigia R. Mitkienė ir priduria, kad jei šalia yra mokymosi įstaigos, vaikai dažnai ateina per pertraukas ir rūko pasislėpę arkose.

Pataria, kaip gauti sau parkavimo vietą

Dar viena opi problema gyvenant senamiestyje – itin didelis parkavimo vietų trūkumas. Kaip teigia specialistė, senamiestyje kaimynai dažnai yra įpratę vienas kitą užstatyti. Visgi ji atkreipia dėmesį, jog savivaldybėje galima išsinuomoti žemės dalį, proporcingą nuosavybės teise priklausančiam butui, ir su bendrija nusistatyti savo parkavimo vietą – pirkėjai paprastai šių dalykų nežino, o seniesiems gyventojams tai nerūpi.

Senamiestyje nemažai žmonių yra investavę į NT ir tą butą paleidžia į trumpalaikę nuomą. Anot R. Mitkienės, tai yra viena opiausių problemų, nes trumpalaikės nuomos gyventojai neretai būna neatsakingi, linkę triukšmauti ir šiukšlinti.

„Būtina įvertinti, ar šalia yra maitinimo įstaigos. Jeigu tos įstaigos teikia paslaugas tik dienos metu, tai jokių problemų, bet jeigu turi alkoholio licenciją ir darbo laikas yra iki vidurnakčio, 2 ar 5 valandos ryto, tai teks susitaikyti su triukšmu. Kviesti policiją – ne išeitis, nes kiekvienas savaitgalis bus su stresu“, – aiškina specialistė.

Naujos statybos bute problema tampa bendruomenė

R. Mitkienė įvardija, kad ir naujos statybos butuose nesvetima būna parkavimo problema. Todėl įsigyjant naujos statybos būstą, rekomenduojama nusipirkti ir parkavimo vietą – tuomet klausimas būna išspręstas ir daugiau niekada nebereikia sukti dėl to galvos.

„Naujos statybos butus dažniausiai renkasi panašaus amžiaus ir panašios šeimyninės padėties žmonės. Tai nuo euforijos jausmo, susidraugavimo, vakarėlių kartu, vėliau pereina į pykčius. Kaip didelį minusą pirkėjai įvardija bendrus susirašinėjimus, kur aptariamos visos problemos – nuo numestos nuorūkos iki bet kokios šiukšlės – visi viską fotografuoja, kelia, komentuoja. Net paranojiškai. Tai žmonės kaip problemą įvardija perdėtą bendruomeniškumą“, – kalba NT specialistė.

Pasak jos, daugiau naujos statybos būstai paslėptų trūkumų neturi, tačiau gaji žmonių santykių problema bei parkavimo vietų trūkumas. Taip pat ji pastebi, kad jei rajonas labai plečiasi, vyksta intensyvios statybos, reikia įvertinti, jog staiga atsiradus dideliam kiekiui žmonių, gali apsunkti eismas, pritrūkti vietų ugdymo įstaigose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)