Kaip aiškino to rajono gyventojas, visi užsitvėrė tvoras ir dabar prižiūri tą valdišką žemę. Panevėžietis prisipažino, kad ir jo paties sklypas yra pora arų didesnis, nei turėtų būti.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) Rožyno sklypus ėmė tyrinėti po panevėžiečio skundo, kuris buvo nubaustas ir kaip tikras lietuvis apskundė kitus, kurie taip pat tvoras persikėlę ant valdiškos žemės.

„Taip supratom, kad tas asmuo, kurį tikrinome, po to kreipėsi į NŽT, bet anoniminiu pranešimu. Ir iškėlė tokį klausimą, kodėl vieną sklypą tikrinom, o visų kitų – ne“, – reportaže kalbėjo NŽT Panevėžio skyriaus vadovė Vida Balčiūnienė.

Kaimynams žinoma, dėl kurios sodybos dabar kenčia visa gatvė ir galbūt kentės visas rajonas.

„Namas dviem šeimininkams, jie ten pykstasi beveik kiekvieną dieną, kas antrą trečią dieną policija pas juos. Ir vienas kitą paskundė, kad tas per ilgą tvorą pasistatė. Tai tas tada apskundė visą gatvę. O dabar čia prasidėjo, kad bus visas rajonas, ne tik mūsų gatvė“, – aiškino vietinis gyventojas.

Kaip pasakojama reportaže, anot tikrintojų, iš visų 9 patikrintų vienos gatvės privačių sklypų, visi padidinti valdiškos žemės sąskaita nuo aro iki dviejų.

„Visi tikrinimai yra su pažeidimais. Vienu žodžiu, tvoros labai gražiai vienoje eilėje užtvertos ir matosi, kad sklypų ribos yra toliau į sklypo pusę“, – komentavo V. Balčiūnienė.

Tačiau valdas prasiplėtusius gyventojus stojo ginti kai kas iš vietos politikų. Esą ir jiems teko lygiuotis su kaimynų tvoromis ir nesigilinti, kieno žemė.

„Ta problema yra nuo Tarybų sąjungos laikų. Ją reikėtų spręsti savivaldybės lygmenyje ir išspręsti bendrąja prasme. Taip, tai kainuos“, – kalbėjo Panevėžio savivaldybės tarybos narys Mantas Leliukas.

Visgi, tvarka su sklypais bus toliau daroma, tai patvirtina NŽT. Pirmiausia bus reaguojama į skundus, paskui vykdomi planiniai patikrinimai. Per metus maždaug 400 privačių valdų.

NŽT teigimu, savininkai, kurie prie sklypų savavališkai prisijungė valdiškos žemės, turės susimokėti baudas nuo 300 iki 500 eurų. Taip pat privalės be jokių išimčių nusikelti tvoras.

Tam, kad ištisomis gatvėmis gyventojams nereikėtų versti tvorų, patariama nelaukiant kreiptis į savivaldybes ir prašyti leisti valdišką žemę išsipirkti, atlikti kadastrinius matavimus, suformuoti sklypus, kad negalėtų prisikabinti nei kaimynai, nei tikrintojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)