„Šis indeksas parodys, ar rinkoje siūlomos būsto kainos yra „protingos“. Tai yra – ar jos atitinka realias gyventojų galimybes tiek mokėti ir nesukuria padidintos rizikos, kad pasikeitus ekonominei situacijai pirkėjai negalės įvykdyti savo finansinių įsipareigojimų, pavyzdžiui, mokėti būsto paskolos įmokų. Jei faktinės gyvenamojo NT kainos rinkoje viršys Indekso rodiklius, tai bus signalas, kad realus būsto įperkamumas mažėja, o rizikos auga“, – sako Algirdas Navickas, „Resolution“ NT projektų grupės vadovas.

Anot A. Navicko, tiek tarp gyventojų, tiek tarp analitikų nuolat kyla diskusijos, ar rinkoje siūlomos būsto kainos yra adekvačios, ar nėra susiformavusio „burbulo“. Tai ypač aktualu, kai ekonomikos ciklas kyla aukštyn, o kartu su juo auga ir NT kainos. Būsto kainų tvarumo indeksas suteiks galimybę į šiuos klausimus atsakyti remiantis objektyviais statistiniais ekonominiais rodikliais.

Nustatant, ar gyvenamojo NT kaina yra tvari, be pačios kainos Indekse atsižvelgiama ir į du pagrindinius kriterijus: esamą gyventojų pajamų lygį (atlyginimų vidurkį) ir bankų siūlomas finansavimo sąlygas būstui įsigyti. Iš šių rodiklių skaičiuojama vidutinė kvadratinio metro kaina pagal vidutinio namų ūkio (dviejų dirbančių suaugusių asmenų) galimybes ją mokėti, atsižvelgiant į Statistikos departamento fiksuojamas vidutines pajamas.

„Indekse daroma prielaida, kad kaina yra tvari tiek, kiek ji atspindi esamas gyventojų finansines galimybes jį įsigyti. Kadangi didžioji dalis žmonių perka būstą su banko paskola, metodikoje taip pat vertinamos ir bankų finansavimo sąlygos. Iš esmės indeksas parodo balansą tarp gyventojų pajamų, bankų finansavimo prieinamumo ir rinkoje siūlomų būsto kainų“, – paaiškina NT projektų grupės vadovas.

Indeksas leidžia įvertinti ne tik apibendrintus nacionalinius duomenis, bet ir kainų tvarumą įvairiuose NT segmentuose. Pavyzdžiui, skirtingose geografinėse zonose – regione, mieste ar net mikrorajone. Taip pat nustatyti, ar kainos yra „protingos“ skirtingose būsto klasėse (ekonominė, prabangi, kt.), senų ir naujų butų segmente.

Pavyzdžiui, Indeksas šiuo metu rodo, kad sostinės Pilaitės rajone „protinga“ ekonominės klasės naujos statybos būsto su daline apdaila kaina kvadratiniam metrui yra 1488 eurai, o Žirmūnų rajone tokio būsto kaina turėtų siekti 1466 eurus. Tuo tarpu Kauno centre naujos statybos su bazine apdaila būsto kvadratinio metro kaina skaičiuojama 2372 eurai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)