Gruzijos kurorte Batumyje nedidelį naujos statybos butą prie jūros kranto galima nusipirkti už 17 tūkst. eurų. Bulgarijos kurortuose būstą galima įsigyti už dar mažesnę sumą – nuo 8 iki 25 tūkst. eurų.

Šiaurės Kipre, Turkijoje bei tautiečių pamėgtoje Ispanijoje NT prie jūros kainuoja daugiau – sumos prasideda maždaug nuo 40 tūkst. eurų, jei norima, kad būstas būtų arti jūros bei naujos ar naujesnės statybos.

Turkijoje parduodami būstai

Kiek teks pakloti už įsigijimo procesą

Pasak NT eksperto ir bendrovės „Capital Team“ vadovo Manto Mikočiūno, žmonės vis dažniau dairosi į būstus pajūryje – tiek Lietuvoje, tiek užsienio kurortuose. Lietuvių akys dažniau krypsta į pasiūlymus pirkti NT svetur, pirmiausia todėl, kad tokie pasiūlymai finansiškai atrodo patrauklesni.

Vis dėlto, prieš pirkdami būstą dažnai pirkėjai nepasidomi, kiek be pačios turto kainos, dar papildomai kainuos įsigijimo procesas. Kaip pastebėjo M. Mikočiūnas, Ispanijoje NT kainos nurodomos be PVM, kuris Ispanijoje siekia 10 proc., todėl tai taip pat reikėtų paskaičiuoti.

Ispanija – ne vienintelė šalis, itin dominanti lietuvius įsigyti NT. Nemažai pasiūlymų plaukia iš Šiaurės Kipro, kur kainos sąlyginai nedidelės.

„Šiaurės Kipre yra dar neišspręstas konfliktas, kuris buvo prieš 25 metus, todėl ten vis dar karštas taškas. Čia yra verslo etikos klausimas, aš turiu savo asmeninę nuomonę apie investicijas į tą vietą, kiti galbūt savo. Bet reikėtų žinoti, kad tai yra okupuota teritorija, besivadovaujanti turkiškais įstatymais, bet jie nėra iki galo įteisinti ir ten nėra tokių garantijų, kaip kitose šalyse“, – kalbėjo M. Mikočiūnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad perkamas būstas turi turėti tam tikrus titulus, istorines žymas, nes jeigu jų neturi, tuomet valstybė bet kada savo reikmėms gali nusavinti turtą. Anot jo, garantijų turint titulą daugiau, tačiau neaišku, ar jos tikrai veiks 100 proc. Pirkėjams taip pat vertėtų atkreipti dėmesį, kad už šią istorinę žymą taip pat reikia susimokėti papildomai.

Populiariausias būstas Ispanijoje

Reikėtų įvertinti visą kelionę

Kita priežastis, kodėl lietuvius taip traukia pirkti būstą užsienio, ypač pietų, kurortuose, yra gero oro garantija. Žinoma, tai galioja ne tik lietuviams, mat skandinavai taip pat perka nemažai turto tiek Ispanijoje, tiek prie Viduržemio jūros.

Patogus bei greitas susisiekimas daugeliui europiečių netrukdo nusigauti iš vieno žemyno galo į kitą, todėl turėti turto įvairiose šalyse gali sau leisti daug kas. Be to, paprasčiau nuskristi ten, kur jau šilta, nei laukti, kol savoje šalyje ateis vasara, kuri ne visada atsineša kartu ir gerus orus.

M. Mikočiūnas teigė, jog pasirinkimą, kurioje šalyje pirkti turtą, lietuviams dar riboja skrydžiai, nes ne visur galima nukakti tiesiogiai.

„Mes apsiribojam diapazoną, kur ieškoti NT. Dažnai tenka padiskutuoti ta tema su klientais. Jie sako, koks man skirtumas, ar pirkti Palangoje, ar Nidoje, ar Ispanijoje – vis tiek tas pats laikas? Fiziškai, jeigu mes imsim skrydžio ir važiavimo automobiliu kelionės laiką, taip, yra tas pats – 3-4 valandos ir aš esu Palangoje, Nidoje arba Ispanijoje lėktuvu. Bet jei pasigilinsime, ar tai tikrai yra tas pats?

Iki oro uosto nuvažiavę mes juk nelipam iš karto į lėktuvą – atvykstam bent 1-1,5 valandos prieš skrydį. Išlipam iš lėktuvo ir nėra taip, kad mes stovim iš karto prie savo vasaros rezidencijos durų, iki jos nuvažiuoti kartais reikia. Gerai, jeigu būstas yra tame pačiame mieste, bet dažniausiai dar važiuoti reikia papildomai 2-3 valandas. Galiausiai tai yra 7-8 valandų kelionė“, – kalbėjo M. Mikočiūnas ir dar įvardijo, kad taip būtų idealiu atveju, nes dar reikia pagalvoti apie tai, kad lėktuvai kartais vėluoja, ne visada būna tiesioginiai skrydžiai, be to, patys kelionės kaštai kartais būna išties nemaži.

Ir užsienyje būna ne sezonas

Anot M. Mikočiūno, reikia pagalvoti apie tai, kad jei turtas perkamas atostogų laikotarpiui, tai savaime suprantama, jame nepavyks būti visą laiką. Todėl reikia pagalvoti apie tai, kaip jį įdarbinti, jog šis nestovėtų tuščias.

Batumis, Gruzija

Jis pabrėžė, kad bet kokiam turtui, nesvarbu, ar jis būtų Lietuvoje, ar užsienyje, reikėtų ieškoti nuomininkų, kad jis nestovėtų tuščias. O tam reikia administravimo bei priežiūros.

„Reikia surasti tuos nuomininkus, reikia juos įleisti, išleisti, sutvarkyti, išskalbti, išvalyti būstą, jeigu kažką sulaužė, reikia suremontuoti, jei kažkas neveikia, reikia į naują pakeisti. Būnant Lietuvoje ir turint būstą Palangoje, Nidoje ar Druskininkuose, tą žymiai paprasčiau padaryti, negu tuo atveju, jei būstas Ispanijoje arba Kipre“, – teigė NT ekspertas.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad žmonės dažnai pamiršta, jog užsienyje taip pat būna ne sezono metas, ir galvoja, kad galės žiemos metu pabėgti nuo šaltų tėvynės orų ir mėgautis kaitria saule kokiame nors Ispanijos kurorte. M. Mikočiūnas sakė, kad nuvykus į dažną tokį kurortą ne sezono metu karštis ten nelepins, maža to, tikėtina, kad niekas nedirbs ir paprasčiausiai nebus, ką veikti.

„Labai tikėtina, kad kuo turtas yra pigesnis, tuo daugiau yra papildomų rizikų ir nepatogumų. Taip nebūna, kad aukso grynuolis kažkur yra, labai pigiai ir labai geras. Su tuo pačiu Kipru lygiai tas pats. Ten, kur yra labiau išvystyta infrastruktūra, kur yra mažiau įstatyminių problemų, mažiau rizikos ateičiai, ten NT yra brangesnis“, – tvirtino M. Mikočiūnas.

Pigiausias būstas Ispanijoje

Reikia susimokėti ir už bendro naudojimo erdves

„Inreal“ NT brokerė Aušra Višniauskaitė tikino, jog kiekviena šalis turi savitą nekilnojamojo turto teisės ir mokesčių reglamentavimą.

„Įsigyjant namus Ispanijoje būtina pasinaudoti patyrusio, patikimo NT brokerio paslaugomis ar samdyti teisininką, žinantį šios šalies įstatymus. To nepadarius galima smarkiai „nudegti“, nes kalbos ir mentaliteto skirtumai apsunkina sandorio procesą. Mokesčiai yra skirtingi, priklauso nuo to, ar esi registruotas gyventojas, ar ne. Dažniausiai pirkėjai nepagalvoja apie notaro mokestį Ispanijoje, sudarantį net 10 proc. turto vertės, kai Lietuvoje jis yra maždaug pusė procento, bei kitus mokesčius, kuriems atsiranda prievolė, įsigijus NT šalyje“, – aiškino A. Višniauskaitė.

Ji taip pat priminė, jog neretai nepagalvojama ir apie mokesčius už paslaugas, susijusias su NT. Beveik visi apartamentų kompleksai statomi įrengiant jiems priklausančius parkelius, baseinus, teniso kortus ir kt. Už šių bendro naudojimo erdvių priežiūrą moka kas mėnesį visi komplekso gyventojai.

Anot brokerės, taip pat gali nutikti ir taip, jog nebeliks patogaus susisiekimo. Šiuo metu su Ispanija – Alikante bei Barselona – susisiekimas išties patogus, skraido pigių avialinijų lėktuvai. Visgi, nereiškia, kad taip bus visą laiką. Jei dėl kokių nors priežasčių staiga patogaus susisiekimo nebeliktų, tektų ieškoti kitų išeičių, kurios gali būti sudėtingesnės ir brangesnės.

Kur labiausiai apsimoka pirkti?

A. Višniauskaitė teigė, jog rinktis, kur labiausiai apsimoka pirkti NT, reikia pagal tai, ar perkama sau, ar investicijai, ar mąstant apie tolimą ateitį ir išsikraustymo galimybę.

„Jeigu siekiama įdarbinti pinigus, viena geriausių vietų vidutinės ekonominės klasės būsto įsigijimui – Kanarų salos. Ne tik todėl, kad tai – visus metus veikianti atostogų kryptis, bet ir dėl labai plačiai išvystytų NT brokerių ir administratorių paslaugų. Yra daug įmonių, kurios teikia šios srities paslaugas „nuo-iki“. T.y. suranda, pasiūlo, organizuoja pirkimo-pardavimo sandorį bei nuolatinę turto priežiūrą ir nuomą.

Tarkime, jūs skiriate šiai investicijai 100 tūkst. eurų. Už tai NT paslaugas teikianti įmonė suras būstą, veikiausiai, ne pirmoje, bet antroje eilėje nuo jūros, jį administruos ir prižiūrės. Jums nereikės niekuo rūpintis, kas mėnesį gausite po, pavyzdžiui, 1000 eurų, ir pagal susitarimą su administruojančia įmone galėsite butu pasinaudoti patys keletą savaičių per metus. T.y. investuotojas tokiu būdu užsitikrina pastovias pajamas, nepriklausomai nuo to, kad, tarkim, gegužės mėnesį butas bus išnuomotas brangiai, o vasarį – pigiai“, – tvirtino pašnekovė.

Populiariausias būstas Ispanijoje

A. Višniauskaitė atkreipė dėmesį, jog Kanarų salų trūkumas – didelis atstumas bei ilgas skrydis. Lietuvos pirkėjai dairosi galimybių investuoti miesteliuose palei Viduržemio jūros pakrantę: Alikantėje, Marbeloje, Benidorme ir t.t. Tačiau čia reikia žinoti, jog šiose teritorijose sezonas trumpesnis, o NT administravimo paslaugų verslas nėra toks išvystytas kaip salose.

Ryškėja tendencija turėti ne vienus namus

NT brokerė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje administravimo paslaugos nėra populiaru, nors iš užsieniečių vertėtų pasimokyti. Mūsų šalyje paprastai nuomojamais apartamentais rūpinasi patys savininkai.

„Lietuviškasis „pasidaryk pats“ mentalitetas vis dar yra labai gyvas. Kaip, beje, ir ispaniškasis „manjana“, su kuo mūsų tautiečiai, pradedantys ten verslą, sunkiai susitaiko. Apskritai, į kokybę, taip pat ir statybos, apdailos preciziškumą, Ispanijoje žiūrima daug atlaidžiau, nesikoncentruojant į detales, nematant kreivai priklijuotos plytelės ir pan.“, – pasakojo A. Višniauskaitė.

Ji taip pat priminė, jog NT pririša prie vietos, kurioje jis yra. Reikia nepamiršti ir to, kad turto valdymas kitoje šalyje yra ir sudėtingesnis.

„Kita vertus, yra įmonės, teikiančios platų turto priežiūros ir administravimo spektrą ir pasirengusios perimti rūpesčius. Privalumai – komfortas turėti namus šalyje, kur vasara trunka bent du kartus ilgiau nei pas mus, galimybė pakeisti gyvenimo ir darbo aplinką, kada kyla noras. Šiuolaikiniai žmonės daug keliauja, daugeliui biuras yra ten, kur galima prisijungti prie interneto. T.y. žmonių mobilumas skatina tendenciją turėti ne vienus namus, ne viename mieste, šalyje ar net žemyne“, – tvirtino ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)