Tyrime 15 švariausių pasaulio šalių palyginus su labiausiai užterštomis (pavyzdžiui, Afganistanu, Centrinės Afrikos Respublika, Uzbekistanu ir Kamerūnu), pastebėta, kad šių šalių gyventojų gyvenimo trukmės skiriasi net 19,65 metų.

Švariausia aplinka galėjo pasigirti Europos šalys, pavyzdžiui, Šveicarija, Švedija, Ispanija, Jungtinė Karalystė ir Vokietija.

Čia galite pamatyti mažiausiai užterštų pasaulio šalių sąrašą...

10 švariausių pasaulio šalių:

1. Šveicarija

2. Švedija

3. Ispanija

4. Jungtinė Karalystė

5. Vokietija

6. Danija

7. Prancūzija

8. Austrija

9. Nyderlandai

10. Belgija

Tyrime taip pat išskirti penki veiksniai, nulemiantys ilgą gyvenimą. Štai jų sąrašas:

- Tinkama mityba ir sveikatos priežiūra;
- Aplinkos kokybė;
- Prieiga prie informacijos ir telekomunikacijų;
- Finansinė gerovė;
- Suaugusiųjų raštingumas.

Stipriausią koreliaciją su gyvenimo trukme turi tinkama mityba ir sveikatos priežiūra, o šioje srityje pirmauja Japonija – šalyje itin gera mitybos ir higienos kokybė, be to, gyventojai dažnai skatinami mankštintis. Sveikatos priežiūros ir tinkamos mitybos srityse Japonija lenkia visas kitas šalis, o vidutinė japonų gyvenimo trukmė – 85-eri.

Pasak tyrimo, viena žemiausiai pagal tinkamą mitybą ir sveikatos priežiūrą įvertintų šalių – Centrinės Afrikos Respublika. Dėl karinių konfliktų ir didelio mirtingumo nuo užkrečiamų ligų šalies gyvenimo trukmė viena trumpiausių pasaulyje – 51-eri.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)