Dairykitės pietinėje dalyje

„Vilnius vystėsi taip: šiaurinė dalis buvo skirta gyvenamiesiems rajonams, pietinė – pramoniniams. Šiaurinės pusės (Šeškinės, Fabijoniškių, Baltupių ir kitų rajonų) privalumas – išvystyta infrastruktūra, tačiau gyvenantys joje nuolat patenka į kamščius. Ne itin seniai pradėjusioje vystytis pietinėje pusėje jų mažiau. Infrastruktūrai miesto pietuose – pradedant stoties rajonu ir baigiant Savanorių prospektu – yra kur tobulėti, bet čia galima tikėtis laimėjimų būsto kainos srityje“, – sako NT ekspertas Mantas Mikočiūnas.

Jis teigia, kad ilguoju laikotarpiu būsto brangimą galima prognozuoti taip: pamatuoti vietovės atstumą nuo miesto centro ir palyginti NT kainas jame su kitų objektų, esančių tokiu pat atstumu nuo centro. Jei galvotume apie Savanorių prospekto ar Lazdynų būstų kainų potencialų augimą, reikėtų atitinkamai žiūrėti į kainas tiek pat į miesto šiaurę nusidriekusiuose rajonuose: Jeruzalėje ar Santariškėse.

Sekite bendrąjį planą

Pietinę miesto dalį kaip potencialiai augsiančią įvardina ir miesto savivaldybės atstovai. Į jų nuomonę pataria atsižvelgti Lietuvos nekilnojamojo turto plėtotojų asociacijos (LNTPA) direktorius Mindaugas Statulevičius. „Renkantis būstą, ypač jei turite tikslą finansiškai laimėti ateityje, reikia pamatyti tai, kas dabar nematoma plika akimi. Tai daroma žiūrint į miesto bendrąjį planą – jo tvirtinimo laikotarpis Vilniuje kaip tik bus artimiausią pusmetį“, – sakė LNTPA vadovas. Bendrajame plane reikėtų, anot jo, dairytis vietų, kuriose yra parkai, numatyta infrastruktūra ir patvirtinti esminiai aplinkos konversijos planai.

„Plane pamatytumėte, artimu metu keisis stoties rajonas, Naujininkų teritorija, į kitą pusę – Paupio ir Belmonto rajonai, nes čia bus nukreipiamos ir viešosios miesto investicijos infrastruktūros atnaujinimui bei viešųjų erdvių formavimui. Jei kalbėtume apie ilgesnę ir dabar dar pigesnę, 5-8 metų investiciją, vienos iš besikeičiančių teritorijų bus Vilkpėdė, Savanorių prospektas, tam tikros Lazdynų zonos, kadangi jose yra buvusių pramonės objektų, sandėlių, šiltnamių, kurie neišvengiamai keis savo rūbą“, – kalbėjo M. Statulevičius. Jis pridūrė, kad patrauklių perspektyvų esama ir nepelnytai plėtotojų pamirštoje Šeškinėje, kur ankščiau ar vėliau bus statomas valstybės lygio projektas – daugiafunkcis centras ir Savivaldybė privalės gerinti susisiekimo ir viešosios aplinkos kokybę.

Augimas – bendruomenės arba savivaldybės impulsas

Naujos patrauklios teritorijos, kuriose būsto vertė kyla, tokiomis dažniausiai tampa dėl vienos iš dviejų priežasčių: stiprios vietos bendruomenės arba savivaldybės duoto impulso. M. Statulevičius pasakoja, kad bendruomenė kuria spaudimą infrastruktūrai vystytis. „Taip buvo, pavyzdžiui, Balsiuose, Pilaitėje – verslas, paslaugos, mokyklos, darželiai turėjo ten ateiti, nes buvo didelis poreikis“, – primena ekspertas. O savivaldybė, savo ruožtu, leidžia teritorijai vystytis pakeisdama jos paskirtį. „Toks pavyzdys potencialiai bus Savanorių prospekte, išvažiavimo iš miesto kryptimi. Jis yra arti Neries, šalia greito susisiekimo jungties, jo teritorija pakankamai jauki ir miesto naujasis bendrasis planas numato tų teritorijų intensyvesnį naudojimą: konversiją tiek dešinėje, tiek kairėje prospekto pusėje“, – minėjo LNTPA vadovas.

Kompromiso formulė

Ekspertai sutaria: tikriausiai kiekvienas, ieškodamas būsto, susiduria su poreikiu rasti kompromisą tarp savo norų ir galimybių. „Mūsų asociacijos tyrimai rodo, kad dauguma vilniečių norėtų būsto centre: Naujamiestyje, Žvėryne, Antakalnyje ir Senamiestyje. Tačiau dažniausiai realios finansinės galimybės jiems leistų įsigyti būstą kiek toliau nuo centro: Žirmūnuose, Šnipiškėse, Jeruzalėje ir kituose rajonuose. Mėgindami tai suderinti ir leidžiamės į kompromisus, ieškome, kas mums vis dėlto yra svarbiau: vieta ar plotas, kaina ar aplinka“, – pasakojo M. Statulevičius. Tuomet, anot jo, žmonės imasi skaičiavimo: galbūt mažesnis būsto plotas, bet arčiau centro? O kiek tas kompromisas kainuos laiko ir pinigų ateityje, koks bus šalia būsimų namų viešasis transportas, privažiavimas, ar yra arti žaliosios erdvės?

Bet kokiu atveju kuriantis savo būsto vaizdinį nepakanka pirmo įspūdžio, susidaryto iš vizualizacijų ir apžiūros metu kilusių emocijų. Reikėtų susirinkti faktus apie to vietovės ateitį ir suskaičiuoti prielaidas rajonui, kurį pasirinkote, keistis ir augti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)