Nekilnojamojo turto bendrovės „Capital“ duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį Kauno butų rinkoje 71 proc. pirko sau, o investiciniais tikslais (tikintis uždirbti iš nuomos) sudarytų sandorių dalis siekė 29 proc. Kiek daugiau nei pusė sandorių buvo sudaryta skolinantis iš banko.

Pasak „Capital Kaunas“ biuro atstovės Gintarės Meiluvienės, perkantys sau buvo linkę įsigyti erdvesnius butus, vidutiniškai 56 kv.m, kurių vidutinė įsigijimo kaina siekė apie 56 900 EUR. Tuo tarpu perkantys investicijai (nuomai) pirko mažesnius, vidutiniškai 41 kv. m butus, kurių vidutinė kaina siekė apie 35 700 EUR.

Skirtingi butų pirkėjų poreikiai ir pirkinių sumos lėmė, kad išsiskyrė ir finansavimo poreikis. Net du trečdaliai perkančių butą sau dalį sandorio finansavo skolintomis lėšomis, kai perkantys investicijai skolinosi tik 17 proc. atvejų. Tarp perkančių sau aktyviausia dalis buvo pirmo būsto pirkėjai, kurie visuose atstovautuose „Capital“ sandoriuose Kaune pirmąjį šių metų ketvirtį sudarė beveik 50 proc.

VšĮ „Realdata“ vadovo Arnoldo Antanavičiaus nuomone, toks pirmo būsto pirkėjų rodiklis Kauno rinkoje yra pakankamai įspūdingas, nes išsivysčiusiose Vakarų rinkose, pavyzdžiui JAV, jis siekia apie 34-35 proc. Tai leidžia daryti prielaidą, kad paklausa Kauno butų rinkoje turi pakankamai tvirtą pagrindą ir didele dalimi kyla iš dar neturinčių būsto poreikio. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad butų rinka Kaune gana stipriai priklauso nuo skolinimosi, nes peržengus 40 000 EUR ribą, net 76 proc. sandorių buvo sudaryti su banko paskola.

Apskritai, jei visą butų rinkos priklausomybę nuo skolinimo vertintume ne pagal sandorių skaičių, o išleistų pinigų sumas, tai gautume, jog šių metų pirmąjį ketvirtį antrinėje rinkoje su paskola buvo sudaryti 64 proc. butų sandorių (o ne 53 proc. pagal sandorių skaičių). Pastarasis vertinimas, tikriausiai, teisingiau atspindi rinkos situaciją, nes absoliuti dauguma sandorių be paskolų pateko į kelių dešimčių tūkstančių eurų intervalą, tad skaičiavimas pagal sandorių skaičių nepilnai atskleistų tikrąją rinkos situaciją.

Žiūrint į ateities perspektyvą, turėtų kiek neraminti griežtėjanti bankų skolinimo politika, dėl kurios skolintis gali tapti sudėtingiau, o tai reiškia, kad Kaune gali tapti sudėtingiau įsigyti ir brangesnį nei 40 000 EUR būstą.

Ši apžvalga parengta VšĮ „Realdata“ bendradarbiaujant su „Capital“. Analizėje panaudoti duomenys yra surinkti bendrovės, tarpininkaujant pirkimo-pardavimo sandoriuose, todėl tai yra reprezentatyvios rinkos dalies atspindys, bet ne visos rinkos duomenų analizė. Ši apžvalga yra VšĮ „Realdata“ nuomonė ir interpretacija apie procesus, vykstančius NT rinkoje, ir yra tik patariamojo pobūdžio, todėl nei VšĮ „Realdata“, nei „Capital“ neprisiima jokios atsakomybės už bet kokius trečiųjų šalių veiksmus, kilusius iš šios apžvalgos turinio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)