Daugiausia parduodamo turto tarp užsienio šalių

Pasidomėjus parduodamų būstų skelbimais portale alio.lt paaiškėjo, kad Ispanijoje siūlomo turto yra daugiausia – parduodami net 209 objektai, kai kitose tautiečių pamėgtose šalyse yra vos po kelias dešimtis.

Net ir pats pigiausias būstas Ispanijoje atrodo neblogai. Pavyzdžiui, Torreviejos mieste už 32 tūkst. eurų parduodamas ekonomiškas vieno kambario butas, užimantis 30 kv. metrų. Čia įrengtas kambarys su atviro tipo virtuve, atskiras vonios kambarys bei 8 kv. metrų ploto terasa su vaizdu į baseiną ir jūrą. Butas parduodamas su baldais ir buitine technika, tačiau skelbime minima, kad reikalingas nedidelis kosmetinis remontas. Atstumas iki jūros – apie 1 kilometras.

Visgi pigūs būstai Ispanijoje į geidžiamiausių sąrašą nepatenka. Išrikiavus skelbimus pagal populiariausias paieškas, viršuje puikuojasi būstai, kurių kaina prasideda nuo 70 tūkst. eurų.

Pats pirmas skelbimas siūlo įsigyti stilingai įrengtą butą Torreviejoje, uždarame komplekse su baseinu už 72 tūkst. eurų. Butas yra 56 kv. metrų ploto, jame įrengti du miegamieji, vonios kambarys, virtuvė su pagalbiniu kambariu, svetainė bei 10 kv. metrų ploto terasa su vaizdu į baseiną. Skelbime rašoma, kad butas puikios būklės, parduodamas su visais baldais ir buitine technika. Komplekso teritorijoje taip pat yra maisto prekių parduotuvė, kavinės, restoranai, parko zonos su vaikų žaidimų aikštelėmis. Atstumas iki jūros – 250 metrų.

Vieni iš brangiausiai parduodamų objektų yra individualūs namai Benidormo mieste už 790 tūkst. eurų. Sklypas, kuriame stovi namai, yra išskirtinėje vietoje – nuo jo atsiveria visa miesto panorama bei jūra. Skelbime rašoma, kad namuose pritaikytos aukščiausios statybų technologijos, naudotos geriausios apdailos medžiagos.

Visi namai yra identiški: įrengti keturi miegamieji kambariai, erdvi svetainė su virtuve, svečių kambarys bei trys vonios kambariai. Taip pat yra ir garažas, pagalbinis kambarys, darbo kambarys. Namai apšildomi saulės baterijomis. Skelbime neminima, koks tikslus namų plotas. Atstumas iki jūros – 4 kilometrai.

Pigiau nei Lietuvoje

„Inreal“ brokerė Aušra Višniauskaitė DELFI sakė, jog Ispanijos NT rinka šiuo metu smarkiai auga. Tai – didelė šalis, todėl būsto pasirinkimas labai platus.

Anot jos, būsto kainos Ispanijoje, kaip ir Lietuvoje bei kitose šalyse, yra skirtingos, priklauso nuo klasės, vietos, dydžio, įrengimo ir t. t.

„Brangiausiais ir prabangiausiais būstais pasižymi Madridas, Barselona ir Marbela. Tuo tarpu lietuviams yra įdomiausi poilsio būstai atostogoms: Tenerifė, Gran Kanarija, kur vasara trunka 12 mėnesių, regionai aplink Alikantę, Valensiją, nes su jais yra patogus susisiekimas su Lietuva ir kainos daug žemesnės nei Barselonoje. Valensija turi puikų susisiekimą – greitąjį traukinį – su Madridu, todėl šis regionas labai mėgstamas ir pačių ispanų savaitgalio poilsiui. Dar paminėčiau Benidormą, kuris yra tikras „senjorų rojus“, nes pasižymi ypatingai švelniu klimatu“, – mėgstamiausias lietuvių vietas Ispanijoje įvardijo brokerė.

Ji tvirtino, kad Lietuvos pajūryje kainos aukštesnės nei Ispanijoje. Įrengtas naujos statybos 40 kv. metrų būstas Palangoje kainuos bent 10 proc. daugiau nei, pavyzdžiui, Alikantėje. O tai, pasak A. Višniauskaitės, kelia tam tikrą konkurenciją lietuviškam pajūriui. Lengvėjant susisiekimui ir išliekant pigiems tiesioginiams skrydžiams į Ispanijos pajūrio regionus, ši konkurencija augs.

Brangiausi būstai Ispanijoje

Būstai maži, bet su didelėmis terasomis

Pašnekovė patikino, kad būsto išplanavimas, interjeras ir įrengimas Ispanijoje turi ženklių kultūrinių skirtumų, kuriuos suformavo kitoks klimatas ir žmonių bendravimo ypatumai bei gyvenimo būdas.

„Ispaniškuose būstuose labai svarbios yra terasos, kurios dažnai atlieka ir svetainės, ir valgomojo vaidmenį, čia praleidžiama daug laiko, bendraujama. Tuo tarpu į vidaus įrengimą investuojama daug kukliau nei Lietuvoje. Tai natūralu, nes dėl šaltesnio klimato ir savo individualistinio mentaliteto mes viduje praleidžiame daug daugiau laiko.

Kalbant apie būsto mažėjimo tendenciją, mes vis dar vejamės ispanus, nes pas mus dviejų kambarių 40 kv. m butas dar daug kam pasirodys labai mažas, o ispanams tokie dydžiai jau seniai yra norma. Žinoma, kalbame ne apie prabangaus būsto segmentą, bet ekonominį bei vidutinį. Gyvenamuosiuose kompleksuose yra įprastos bendruomenės erdvės: baseinai, padelio, teniso kortai, sodeliai, treniruoklių salės ir pan. Ši tendencija taip pat jau ateina į Lietuvą“, – aiškino A. Višniauskaitė.

Būstai Ispanijoje

Lietuvių bendruomenės auga

Pasak NT brokerės, priežastis, kam perkamas būstas – sau ar investicijai, – priklauso nuo regiono bei vietos. Visgi dažniau žmonės turtą čia perka sau, poilsiui arba gyvenimui. Investuoja dažniausiai jau ten įsikūrę lietuviai, kuriems nuoma tampa verslu.

„Nors Kanarų salose yra įmonės, kurios teikia nuomojamų būstų priežiūros paslaugas, kas išsprendžia nuotolinio turto valdymo problemą. Apskritai, lietuvių bendruomenė Kanaruose yra taip smarkiai išaugusi, kad čia rasite ne tik lietuviškų parduotuvių, bet ir gydytojų ir pan. Atsiranda investuotojų ir į komercinį nekilnojamąjį turtą“, – tvirtino pašnekovė.

Ji atkreipė dėmesį, jog būsto įsigijimo procedūra Ispanijoje yra panaši kaip ir Lietuvoje, tik ten didesni notariniai mokesčiai, sudarantys 8-13 proc. sandorio vertės. Šiuos mokesčius turi padengti pirkėjas.

Populiariausias būstas Ispanijoje

Viena populiariausių – Alikantė

NT bendrovės „Vilniaus turtas“ brokerė Kristina Žilytė-Grigė, pati pardavinėjanti būstus Ispanijoje, teigė, jog būtent švelnus klimatas, saugi aplinka ir ilgas sezonas yra pagrindinės priežastys, dėl kurių lietuviai pasiryžta įsigyti antrąjį būstą Ispanijoje.

Anot jos, lietuviai aktyviai domisi šios šalies NT rinka, o jų akys dažnai krypsta į kurortais garsėjančią Kosta Blankos pakrantę, esančią Ispanijos rytuose. Kaip tvirtino brokerė, čia yra puikūs balto smėlio paplūdimiai, ilgas sezonas, švelnios žiemos ir palyginti nedidelės kainos.

K. Žilytė-Grigė patvirtino, jog tiesioginiai skrydžiai į Alikantę kelis kartus per savaitę – taip pat vienas iš kriterijų, padedančių apsispręsti investuoti Alikantės provincijoje. Tarp pirkėjų populiarus Alikantės pašonėje įsikūręs minėtas Torreviejos kurortas. Miestas žymus dėl dviejų didžiausių Europoje sūraus vandens lagūnų ir pastebimai mažesnių nekilnojamojo turto kainų nei pačioje Alikantėje.

Kainos – nuo 40 tūkst. eurų

„Torreviejos mieste nedidelį studijos tipo butą galimą įsigyti už 40 tūkst. eurų. Dviejų kambarių butai su vienu miegamuoju kainuoja nuo 55 tūkst. eurų. Labai populiarūs „bungalow“ tipo būstai, kai pirmame aukšte įsikūrusi lauko terasa, o antro aukšto butai turi dideles, atviras stogo terasas.

Tokių būstų kainos paprastai prasideda nuo 65 tūkst. eurų. Paprastai tai būna senesnės statybos, ekonominės klasės būstai, netoli jūros. Galima rasti ir gerokai pigesnių variantų, tačiau jie bus labiau nutolę nuo jūros ar centro, tokius butus sunku išnuomoti. Naujos statybos modernūs apartamentai ar vilos ant jūros kranto kainuoja kur kas daugiau“, – kainas įvardijo brokerė.

Renkantis būstą svarbu atsižvelgti į tikslą

Pašnekovės nuomone, lietuviai būstus Ispanijoje perka vedini skirtingų tikslų, tačiau dauguma perka investicijai – nuomoja, o kartais nuvyksta ir patys. Vyresnio amžiaus arba nuotoliniu būdu dirbantys žmonės nori žvarbias žiemas praleisti ten, kur šilta. Brokerė teigė pastebinti, kad vis daugiau tautiečių žvalgosi būsto ir nuolatiniam gyvenimui, svarsto apie galimybę pradėti verslą Ispanijoje.

K. Žilytė-Grigė patarė lietuviams NT Ispanijoje rinktis atsižvelgiant į tikslą, dėl kurio perkamas būstas. Planuojantiems ten gyventi nuolat, rekomenduojama būstą pirkti toliau nuo turistinių zonų, ramesnėse priemiesčių teritorijose, kur gerai išvystyta infrastruktūra.

Populiariausias būstas Ispanijoje

Perkantiems būstą investiciniais tikslais ir planuojantiems nuomoti įsigytą NT, siūloma elgtis atvirkščiai ir pasidairyti būsto kuo arčiau jūros ar centro, mat tokie variantai labiausiai traukia nuomininkus.

„Torreviejos mieste, sezono metu standartinį ekonominės klasės būstą paprastai galima išnuomoti už 60-70 eurų parai. Pats pikas yra liepa, rugpjūtis, rugsėjis. Gegužę apie 40-50 eurų, birželį – 50-55 eurai už parą. Vadinamuoju ne sezono metu – nuo lapkričio iki balandžio – apie 30 eurų už parą. Už valymo paslaugas susimoka nuomininkai. Nuomos kaina gali koreguotis, priklausomai nuo vietos, būsto būklės, dydžio ir t. t.“, – apie investicijų atsiperkamumą paaiškino brokerė.

Būtina žinoti apie visas procedūras

Ji pastebėjo, kad nors būsto įsigijimas Ispanijoje nėra sudėtingas, reikalingos žinios apie pirkimo-pardavimo sandorius bei jų specifiką šioje šalyje. Išskirtinių reikalavimų užsieniečiams, norintiems įsigyti NT, nėra, tačiau reikia žinoti visas su tokia investicija susijusias procedūras, teisinės sistemos sampratą.

„Reikia užsisakyti užsienio piliečio tapatybės numerį NIE. Jis yra būtinas norint atlikti bet kokį ekonominį sandorį. Taip pat patartina atsidaryti banko sąskaitą Ispanijoje. Tai palengvina mokesčių ir kitų reikalingų mokėjimų, susijusių su NT pirkimu, mokėjimą: notaro mokesčius, registraciją, komunalinius mokesčius ir t. t.“, – teigė K. Žilytė-Grigė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)