Įvyko nemažai pokyčių

Vilnietė Miglė (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) Pavilnyje gyveno nuo pat vaikystės – 25-erius metus – ir tik visai neseniai persikraustė gyventi į miesto centrą. Anot jos, Pavilnys, kaip ir daugelis Vilniaus rajonų, buvo ilgai neliestas – prieš daug metų tai buvo tiesiog Vilniaus priemiestis, panašesnis į kaimą nei į sostinę.

„Žemutiniam Pavilny dar yra kažkaip daugiau kaimo likę, ten išvis nepasakytum, nei kad Vilniuj, nei kad Lietuvoj esi. Mes atsikraustėm ten prieš 21 metus, kai gimė mano brolis ir sesuo, nes tada tenai nusipirkt namą tėvams kainavo pigiau, negu butą mieste. Dabar yra visai smagu, nes su mašina iki centro galima nuvažiuot per 10-15 minučių, autobusu irgi panašiai. Tuo metu tai buvo daugiausia sodai, toks tarybinių laikų palikimas, kur žmonės nameliuose neturėjo vandens, jie net nebuvo skirti gyvenimui, o labiau vasarą grėblius susidėt. Viskas, ką ten kažkas veikdavo, buvo šiltnamių laistymas.

Iš vaikystės pamenu, kad vieni kaimynai turėjo ožkų, kiti karvių. Pieva tarp miškų, priklausanti Pavilnių regioniniam parkui, tuo tikslu net būdavo šienaujama. Kartais galima buvo pamatyt ir pravažiuojančių arkliais traukiamų vežimų. Priminsiu, kad čia veiksmas vyksta arčiau Vilniaus centro negu kokie Fabai. kita vertus, tada ir tokiam Užupy vištos bėgiojo“, – prisiminimais dalinasi vilnietė.

Ji teigia, jog atėjo metas, kai žmonės suprato, jog gyventi Pavilny labai patogu, todėl pradėjo renovuoti sodo namelius. „Dabar galima pamatyti tokių architektūros stebuklų kaip link pilies stiliaus artėjantys gyvenamieji namai su liūtų skulptūromis ant tvorų, arba namas, pastatytas ant namo“, – linksmai pasakoja mergina.

Pasak Miglės, tarp čia gyvenusių rusų ir lenkų įsimaišė ir nemaža dalis lietuvių. Rajonas išpopuliarėjo arba bent jau pasidarė žinomesnis, kai šalimais buvo pastatytas naujas Kalnėnų gyvenamasis kvartalas. Tuomet Pavilnys įgavo daugiau gyvybės.

Kaip pasakoja vilnietė, šiuo metu čia yra pastatyti bent keli privatūs darželiai, aktyviai veikia bendruomenė – vyksta įvairūs būreliai bei užsiėmimai tiek vaikams, tiek suaugusiems.

„Tai nebūtų keista tokiuose rajonuose kaip Antakalnis, bet įpratus matyti šiltnamius ir marozyną, visai smagu, kad žmonės čia kažkuo užsiima. Dabar čia taip pat yra nedidelis žirgynas, jaunimo centras, vienintelė Vilniuj medinė bažnyčia ir biblioteka, jaunųjų gamtininkų centras. O ir šiaip ten pusiau gamta, nes regioninis parkas ir daug miško.

Taigi, veikti kaip ir iš dalies yra ką, tik būtų nuostabu patogesnis susisiekimas su miestu, nes dabar be mašinos autobuso kartais tenka palaukti ilgokai, o pėsčiom arba dviračiu leistis Juoduoju keliu gana pavojinga, nes jis judrus ir be normalaus šaligatvio, kuris būtų pritaikytas dviračiams. Žiemą jis būna valomas labai abejotinai“, – DELFI pasakoja Miglė.

Pasirinko dėl geros vietos

DELFI kalbintas vilnietis Arnas (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) praėjusių metų spalį Pavilnyje įsigijo naujos statybos, 140 kv. metrų ploto namą už 123 500 eurų. Jis teigia, kad vienas iš pagrindinių sprendimą lėmusių kriterijų yra rajono vieta.

„Aš žiūrėjau, kad būtų miesto teritorija, kad būtų miesto vandentiekis ir miesto nuotekos. Pas mane miesto nuotekų dar nėra, bet jos per kelias gatves Pavilnyje jau yra. Antras dalykas, svarbu, kad būtų normalus, greitas šviesolaidinis internetas ir kad pats centras nebūtų labai toli. Palyginimui, mes kažkada esame žiūrėję taksi kainas: nuo rotušės tiek iki buvusio buto Pilaitėje, tiek iki namo Pavilnyje yra toks pat atstumas“, – teigia vilnietis.

Jis taip pat priduria, jog prie pasirinkimo prisidėjo ir tai, jog Pavilnys šiuo metu yra augantis rajonas. Taškų prideda ir rami, tvarkinga aplinka.

Didėjant populiarumui, ryškėja ir problemos

NT ekspertas, įmonės „Real Data“ vadovas Arnoldas Antanavičius teigia, kad pagal Vilniaus bendrajį planą – tiek senąją, tiek naująją jo versiją – Pavilnys yra mažaaukštės gyvenamosios statybos teritorija. Tai pakankamai aiškiai apibrėžia ir vyraujantį būsto konceptą – individualūs namai, blokuoti namai ir kotedžai.

Akivaizdu, kad naujos statybos buto pirminėje rinkoje įsigyti čia nepavyks, tačiau, kaip pastebi NT ekspertas, skelbimų portaluose galima rasti iš antrų rankų parduodamų pavienių variantų anksčiau pastatytuose namuose.

„Pavilnyje ir šalia esančiuose Kalnėnuose naujos statybos standartiniai kotedžai su daline apdaila, kurių plotas 90-110 kv.m, vidutiniškai kainuoja 1000-1100 EUR/kv.m. Tokio dydžio kotedžai buvo statomi ne vienerius metus, tačiau visai neseniai pradėjo daugėti mažų kotedžų, t.y. 60-70 kv.m ploto, kurių vidutinė kaina su daline apdaila siekia 1200-1450 EUR/kv.m. Šiame rajone būstų kainos laikosi gana stabiliai, nes nepaisant nemažos paklausos, pasiūlos taip pat netrūksta ir tai amortizuoja galimą kainų kilimą“, – DELFI patvirtina A. Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

Pasak jo, rajono patrauklumą lemia tai, jog tai yra bene arčiausiai miesto centro esanti individualių namų teritorija, kuri suteikia žmonėms galimybę turėti individualų būstą ir negyventi kažkur toli už miesto.

Visgi, ekspertas pastebi, jog kaip ir daugelyje intensyviai plėtojamų teritorijų Vilniuje, taip ir čia jau susiduriama su išaugusių automobilių srautų ir spūsčių problema, trūksta darželių, mokyklų ir kitos socialinės infrastruktūros.

A. Antanavičius prognozuoja, jog bent artimiausius kelerius metus šios problemos nebus išspręstos – geriausiu atveju tik kiek apspręstos.

Kadangi Pavilnyje daugiausia senos statybos namų, juose daugiau gyvena vidutinio ar senyvo amžiaus žmonių, tačiau greta esantys Kalnėnai gali pasigirti tuo, jog intensyviai statomi nauji būstai čia pritraukė daug jaunų žmonių.

„Jei savivaldybė operatyviai įgyvendins Liepkalnio g. viaduko projektą, daugiau dėmesio skirs, kad būtų vystoma kita infrastruktūra, t.y. spręs dabartines problemas, tai perspektyvos nusimato gana pozityvios. Visgi, atstumas iki miesto centro yra gana nedidelis, kuriasi jauni, aktyvūs ir santykinai nemažą perkamąją galią turintys žmonės, todėl formuojasi ir atitinkamas gyventojų kontingentas. Galiausiai, kiekvienais metais neįsisavintų sklypų nuolat mažėja, tad kažkada pasiūlos nebebus tiek daug kaip dabar ir greičiausiai matysime tam tikrą vertės prieaugį“, – apie perspektyvas kalba A. Antanavičius.

Brangiausias namas – už beveik 600 tūkst. eurų

Iš tiesų, parduodamų butų skelbimų portale alio.lt yra vos 7. Atkreiptinas dėmesys į tai, jog kai kuriuose skelbimuose nurodoma, kad objektas yra ne Pavilnyje, o šalia esančiuose Kalnėnuose.

Brangiausiai parduoda 2008 metų statybos butą Gurių gatvėje už 105 tūkst. eurų. Tai yra 66,46 kv. metrų ploto dviejų kambarių butas, kuriam dar priklauso nemokama vieta uždarame vidiniame kieme.

Pigiausias butas kainuoja 35 tūkst. eurų. Jo plotas – 46 kv. metrai, įrengti du kambariai. Nenurodyta, kokie statybos metai, tačiau rašoma, jog butas pilnai suremontuotas.

Parduodamų namų skaičius yra gerokai didesnis – vien portale alio.lt pateikiami 89 pasiūlymai. Remiantis skelbimų platformos aruodas.lt duomenimis, vidutinė namo kvadratinio metro kaina šiuo metu yra 1028,16 eur.

Kol kas brangiausiai parduodamas namas Pavilnyje kainuoja 599 900 eurų. Namas yra naujesnės, 2017-ųjų metų statybos, mūrinis, užimantis 220 kv. metrų. Skelbime nurodoma, kad namą galima skaldyti į mažesnes dalis ir gyventi kelioms šeimoms, mat jis turi du visiškai izoliuotus įėjimus.

Name pilnai įrengti 9 kambariai, iš kurių 7 miegamieji, 2 vonios kambariai, viena atskira svetainė ir viena atskira virtuvė bei viena svetainė sujungta su virtuve, taip pat yra drabužinė. Jei to dar maža – sklype yra pastatytas ir poilsiui bei svečiams skirtas namas, turintis 2 kambarius, sauną ir didelę lauko terasą

Pigiausiai šiame rajone namą galima įsigyti už 25 tūkst. eurų. Toks variantas jau būtų žymiai kuklesnis, nes pats namas užima vos 40 kv. metrų, statytas 1985 metais ir šildomas kietu kuru. Rašoma, jog namo vidus reikalauja remonto, tačiau išorė tarnaus dar 100 metų.

Investicijos nespėja vytis plėtros

Nors liaupsių šiam rajonui negailima, visgi kainos atrodo pakankamai nedidelės. Kaip teigia NT įmonės „Centro kubas“ direktorius Viktoras Račkovskis, Pavilnyje nėra pilnai išvystyta miesto infrastruktūra, todėl vieta, susisiekimas ir atstumas nuo pagrindinių kelių turi labai didelę įtaką kainai.

„Naujos statybos neįrengtų namų ar butų kainos svyruoja nuo 700 iki 1400 EUR už kv. m,. Tokį svyravimą paaiškina labai dideli skirtumai tarp konkrečių projektų statybos kokybės ir „dalinės apdailos“ lygio. Tuo tarpu naujuose kvartaluose su sutvarkyta aplinka ir infrastruktūra, kaina gali siekti ir iki 2000 EUR už kv.m.

Tiesa, svarbu prisiminti, jog labai daug gyvenamųjų namų šiame rajone net nepapuola į pardavimą. Taip yra todėl, jog didelė dalis gyventojų čia įsigijo tik sklypą arba nebaigtą statyti namą ar, kartais, sodo namą, o tada pastatė dabartinius savo namus ir šiuo metu juose gyvena“, – aiškina V. Račkovskis.

Anot jo, rajonui patrauklumo suteikia šalie plytintis nuostabus Pavilnių regiono parkas, su puikiais kraštovaizdžiais, atodangomis bei pėsčiųjų takais. Tai – viena švariausių ir ramiausių zonų sostinėje. Nedidelis atstumas automobiliu iki miesto centro, prekybos centras.

Ekspertas tikina, kad tokia vieta, o kartu ir palanki kaina, daro rajoną patrauklų visiems, kurie nori ištrūkti iš miesto daugiaaukščių ir turėti savo žemės gabaliuką.

„Todėl šiandien gyvenvietės veidą formuoja naujos statybos. Augantis Pavilnys susiduria su daug infrastruktūros problemų, didėjantys automobilių srautai reikalauja papildomo išvažiavimo į Minsko plentą, daugelis gatvių, esančių toliau nuo pagrindinio kelio, yra neasfaltuotos, neapšviestos, gyvenvietėje trūksta šaligatvių. Kai kurios šeimos su mokyklinio amžiaus vaikais gali susidurti su nepatogumais – čia trūksta mokyklų, o atstumai iki viešojo transporto sustojimų dideli“, – kylančias problemas vardija V. Račkovskis.

Pašnekovas sako, jog šiuo metu miesto investicijos neatitinka rajono plėtros tempo, nors yra planų remontuoti, asfaltuoti ir apšviesti daug gyvenvietės gatvių. Bendradarbiaujant su sodo bendrijomis, siekiama kurti ir viešąsias erdves.

„Visgi, rajonas plečiasi vis greičiau ir dar turi daug plėtros potencialo, o patrauklių ir aukštesnės kainos kvartalų statybos liudija vystytojų tikėjimą rajono ateitimi ir norą prisidėti ją formuojant. Tikėtina, jog šis rajonas ilgainiui taps vienu geidžiamiausių sostinės privačių namų rajonų“, – Pavilnio perspektyvas prognozuoja NT ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)