Laukti tinkamo momento ir derėtis

Kaip pastebi nekilnojamojo turto brokerė Karolina Lukaševičiūtė, visuomet išlošia tie, kurie būstą perką nuosmukio metu. „Tuomet kainos būna geriausios, ir labai paprasta derėtis tiek su statytojais, tiek ir su savininkais“, – teigia ji.

Atkreipti dėmesį verta į projektus, kuriuose likę vos keli butai ar kotedžai. Mažesnėmis kainomis taip pat galima įsigyti, perkant turtą iš (dar nepastatyto ar statomo) projekto. Žinoma, derybos – viena iš svarbiausių turto pardavimo ir įsigijimo dalių. Norint numatyti, kokios yra galimos derybų „lubos“, svarbu domėtis, kokiomis kainomis parduodami panašus objektai.

„Patariu nesivadovauti vien tik skelbimų portalų pasiūlymais. Ten dažniausiai matome tik pardavėjų lūkesčius. Rinkos vertę tiksliau pateiks Registrų centras arba jūsų brokeris“, – rekomenduoja NT ekspertė.

Einant derėtis su pardavėju ji taip pat pataria neišsiduoti, jei jau esate apsisprendę pirkti šį būstą: „Siūlykite savo kainą. Ieškokite abiem tinkamo varianto. Kartais perkant butą ir vietą automobiliui, galima gauti dovanų sandėliuką. Visada stenkitės derėtis su statytojais, jeigu ne tiesiogiai nusiderėti kainą tai gauti papildomai dovanų, kurios ir yra sutaupyti pinigai“

Taip pat nereiktų pardavėjams išduoti savo vizijos: „Labai nedetalizuokite, pavyzdžiui, ką žadate statyti šiame sklype. Tuomet pardavėjų argumentai bus pateikti taip, tarsi šis sklypas idealus jums, ir bus sunku derėtis dėl kainos, – atkreipia dėmesį „Tokarija“ NT brokerė, pridurdama, jog dar iki derybų verta pasitikrinti detalius planus. – Galbūt ten rasite informacijos kuri leis nuleisti kainą, o gal net ir privers persigalvoti apie pirkimą.“

Apgalvotai investuoti į apdailą

Skaičiuojant būsto įsirengimo išlaidas, svarbu apgalvoti, ar būstą verta pirkti jau įrengtą, ar su daline apdaila. „Pastaruoju metu galime stebėti, kad statytojai už tą pačią kainą siūlo jau įrengtus butus“, – pastebi K. Lukaševičiūtė. „Taip pat reikėtų įsivertinti ir būsto plotą bei išplanavimą. Tinkamas išplanavimas, reiškia, sutaupyti kvadratai ir, žinoma, bendra būsto kaina“, – priduria ji.

Jei renkantis būstą su apdaila trūksta kompetencijos įvertinti statybos darbų kokybę bei realią vertę, NT brokerė visuomet rekomenduoja pasitarti su tos srities specialistais bei nepriklausomais statybų ekspertais.

Tiems, kurie apdailą darosi patys, ji pataria pirmiausiai investuoti į sunkiai pakeičiamus daiktus, kaip santechniką, plyteles, virtuvę, kuriuos, priešingai nei baldus ar šviestuvus, pakeisti sunkiau. „Jeigu turite mažų vaikų ir augintinių, į baldus ir sienas investuokite kuo mažiau. Vis tiek ateis laikas, kai vaikai užaugs, reikės daryti remontą“, – įsitikinusi pašnekovė.

Įsivertinti savo galimybes

Nepriklausomos finansų konsultantės Jelenos Šulžickienės pastebėjimu, dažnas pirkėjas neretai pervertina savo finansines galimybes: „Jeigu žmogus gali mokėti už nuomojamą būstą, jis galvoja, kad taip pat paprastai galės mokėti ir įmoką. Deja, realybėje būna kitaip.“ Savo perkamąją galią galima įsivertinti nesudėtinga aritmetine formule.

„Tarkime, dirba du asmenys, ir šeimos pajamos sudaro 2000 eurų per mėnesį. Maksimali mėnesinė įmokos suma gali būti 40 proc. nuo visų gaunamų pajamų, t.y. apie 800 eurų. Visgi, komfortiškai ir saugiai šeima jausis, jei mėnesijės įmokos dydis sudarys ne daugiau nei 25 proc., t. y. 500 eurų. Be to, papildomai būtina įsivertinti ir išlaidas, patiriamas dėl išlaikomų asmenų“, – aiškina finansų konsultantė.

Net ir paėmus paskolą, reikėtų turėti tam tikrą finansinį rezervą. „Rezervo dydį paprastai priklauso nuo individualių asmens ar šeimos poreikių. Būtinosioms išlaidoms rekomenduoju pasilikti lėšų bent 12-kai mėnesių“, – pataria J. Šulžickienė. „Tiesa, jaunimas vis rečiau kaupia nuosavą rezervą, dažniau tikisi, kad tėvai duos arba pasiskolins draugai“, – priduria ji.

Analizuoti bankų pasiūlymus

Tiems, kurie ketina imti paskolą ilgam periodui, svarbu įsigilinti į skirtingų bankų teikiamas sąlygas.

„Turint paskolą ir finansinį planą visuomet galima pasidomėti dėl geresnių sąlygų. Dažnu atveju galima derėtis ir dėl banko maržos dydžio“, – atkreipia dėmesį finansų konsultantė.

Visgi, lyginamąją analizę atlieka retas, paskolą imantis asmuo. „Statistiškai paskaičiuota, jog tik vienas iš keturių aplanko daugiau nei tris bankus, ir vos 5 proc. klientų kreipiasi dėl paskolos į visus šalies bankus. Dar mažesnis procentas dėl geresnių sąlygų konsultuojasi su nepriklausomais tarpininkais ar finansų konsultantais“, – pastebi J. Šulžickienė.

Dažnas būsto pirkėjas taip pat neįsivertina išlaidų, kurias tenka patirti tvarkant dokumentus. „Banko mokesčiai ir notaro paslaugos vidutiniškai sudaro 1000 – 1500 eurų, tačiau įsivertinti kainą kiekvienu atveju reikia individualiai“, – priduria finansų ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)