Skelbiama, kad UAB „Greenvesta“ ne tik teks per 6 mėnesius pašalinti nustatytos savavališkos statybos padarinius, bet ir reikės sumokėti didžiulę, net apie 9 000 eurų galinčią siekti baudą.

VTPSI informuoja, kad reidą savavališkoms statyboms išaiškinti atliko gavusi informacijos apie galimus pažeidimus iš žiniasklaidos atstovo. Pranešimas apie galimai savavališkai miško ūkio žemėje pastatytus statinius pasitvirtino – patikrinimų metu nustatyta, kad nuostabiame gamtos kampelyje miškų ūkio paskirties žemės sklypuose neturint statybą leidžiančių dokumentų savavališkai statomi daugiau kaip 2000 kvadratinių metrų dydžio rūmus primenantis gyvenamasis namas ir apie 450 kvadratinių metrų dydžio sporto aikštynas, kurio dalis galimai patenka ir į valstybinę žemę.

Tačiau tai – dar ne visi inspekcijos užfiksuoti pažeidimai: tyrimo išvadose taip pat nurodyta, kad UAB „Greenvesta“ valdomuose žemės sklypuose vienas neypatingasis statinys (stoginė) pastatytas be statybą leidžiančio dokumento, kitas (gyvenamasis namas) – esmingai nukrypstant nuo statinio projekto sprendinių. Inspekcija surašė privalomuosius nurodymus nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų ir iki 2019 m. rugpjūčio mėn. 25 d. pašalinti nustatytos savavališkos statybos padarinius.

Savavališkos statybos

Pranešama, kad tyrimas nėra baigtas dėl dar vieno gyvenamojo namo statybos teisėtumo – patikrinimo išvadoje skelbiama, kad šio pastato ilgis galimai 3 metrais didesnis nei nurodyta projekte, pagal kurį statybai išduotas statybą leidžiantis dokumentas. Inspekcija skelbia, kad pažeidėjams artimiausiu metu taip pat bus surašyti administracinių nusižengimų protokolai.

VTPSI Vilniaus departamento direktorė Lina Kuksėnaitė pažymėjo, kad nustatyti pažeidimai itin grubūs ir ciniški, todėl nustebino tiek ją, tiek patikrinimus atlikusius statybos inspektorius. Kadangi vis dažniau savavališkos statybos atvejai nustatomi pilietiškų gyventojų pranešimų pagrindu, VTPSI atstovė taip pat dėkojo apie galimus pažeidimus pranešantiems asmenims už sąmoningumą ir suteikiamą vertingą bei išsamią informaciją.

„Visų pirma, norėčiau padėkoti pilietiškiems ir neabejingiems gyventojams, žurnalistams, kurie praneša apie pastebėtus pažeidimus ir vis aktyviau įsitraukia į aplinkos formavimo bei statybos kontrolės procesus. Jūsų pasitikėjimas ir bendradarbiavimas padeda inspekcijai veikti efektyviau ir užtikrinti veiksmingesnę statybos priežiūrą.

Savavališkos statybos

Šiuo atveju gauta informacija apie galimai savavališkai vykdomą statybą padėjo nustatyti itin grubius pažeidimus – tame tarpe ir statybos be statybą leidžiančių dokumentų valstybinėje žemėje, miškų ūkio paskirties sklypuose atvejus. Dalis statinių pastatyti ten, kur tokių statinių statybos darbai griežtai draudžiami, todėl statytojo laukia ne tik didžiulė bauda, bet ir statinių griovimo darbai“, – sako VTPSI Vilniaus departamento direktorė.

Nors savavališkai statyti kasmet ryžtasi vis mažiau gyventojų ir ūkio subjektų (2013 metais nustatyta 618 savavališkos statybos atvejų, o 2018 m. – 423 savavališkos statybos atvejai), tačiau nustatomų savavališkos statybos incidentų šalyje skaičius išlieka pakankamai aukštas. 2018 metais inspekcija nustatė 42 ypatingųjų statinių, 228 – neypatingųjų, 153 – nesudėtingų statinių savavališkos statybos (naujos statybos, rekonstravimo ar remonto) atvejus.

„Kadangi nepaisant inspekcijos aktyvios prevencinės veiklos savavališka statyba vis dar gaji problema, pasinaudodama galimybe norėčiau paraginti gyventojus ir verslo subjektus atsakingiau planuoti statybos darbus ir visais atvejais pradėti statybas tik gavus statybą leidžiantį dokumentą, jei jis privalomas, ir įsitikinus, kad statybos darbai šioje teritorijoje yra galimi“, – pažymi Lina Kuksėnaitė.

Savavališkos statybos

VTPSI atkreipia dėmesį, kad savavališkomis statybomis ne tik pažeidžiamas viešasis interesas, bendraturčių, gretimų sklypų valdytojų teisės, sukeliama žala aplinkai bei grėsmė žmonių saugumui, tačiau taip sukuriamos kompleksinės socialinės, ekonominės ir teisinės problemos. Neteisėtais statybos darbais taip pat pažeidžiami darnios plėtros ir racionalios urbanizacijos principai, sunaikinamos kultūros vertybės, padaroma žala saugomose teritorijose esantiems gamtos ištekliams, sunaikinama saugoma biologinė įvairovė, apribojamos gyventojų galimybės tenkinti rekreacinius ir pažinimo poreikius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)