Teisinga sakyti, kad Ukrainoje nekilnojamasis turtas yra toks pigus, jog užsienio šalių piliečiai jį šluote šluoja ir perka ne po vieną objektą vienu metu.

Perka ne tik butus, bet taip pat sandėlius, biurus, prekybos centrus. Ukrainos NT ekspertai tikina, kad turtas šalyje yra nepakankamai įvertintas ir jie neklysta, ypač vertinant statybų kaštus Europoje ir Amerikoje. Praktiškai neįmanoma už tokią kainą pastatyti nekilnojamojo turto, nekalbant apie tai, kiek kainuoja žemė. Ukrainoje ją galima pirkti iš karto ir užsidirbti iš jos nuomos.

NT paklausa didėja tarp užsienio investuotojų

2018-aisiais Ukrainos NT užsienio pirkėjų peržiūrų skaičius buvo didesnis nei ankstesniais metais, sakė Vladislavas Kulishenko, Kijevo NT brokerių asociacijos vadovas.

Užsieniečių įsigyto turto dalis sudarė 3 proc. visų sandorių skaičiaus Ukrainoje. Tačiau dauguma pirkėjų visgi turėjo ukrainietiškas šaknis. Dalis inestuotojų taip pat yra tie, kurie gyvena ir dirba Ukrainoje, dar yra dalis užsienio studentų, kurie pasiima gabaliuką ir sau.

Pirkimai dažniausiai būna įvykdomi privačiai arba per Ukrainos įmones.

NT kainos krenta, o nuoma brangsta

Pirkti NT, o tuomet jį išnuomoti yra pelninga, nes pardavinėjamo turto kainos krenta, o nuomojamo atvirkščiai – kyla.

Brokeriai pabrėžia, jog užsienio investuotojai pirmenybę teikia lengviau parduodamam turtui.

Remiantis svetainės address.ua duomenimis, vidutinė buto nuomos kaina per mėnesį Kijeve yra apie 500 eurų, tačiau ji nuolatos auga.

NT agentūra „Blagovest“ pranešė, kad vidutinė buto nuomos kaina Kijeve yra pakilusi 30 proc. Tokie duomenys pateikti remiantis paskutiniais 150 sudarytų nuomos sutarčių, tarp kurių daugiausia išnuomoti 1-2 kambarių butai.

Kokio tipo turtas traukia užsienio pirkėjus?

Daugiausia grąžos investuotojai gauna pirkdami dar nebaigtus statyti butus, kurie dar tik projektuojami, o statybos dar tik prasidėjusios arba dar net nepradėtos.

Pirkėjai tokiais atvejais gali įsigyti butus, kurių kvadratinio metro kaina siekia vos 450-500 eurų, nors antrinėje rinkoje kainos prasideda nuo 700 eurų už kvadratinį metrą. Vidutinė kvadratinio metro kaina antrinėje rinkoje yra apie 900 eurų.

Tačiau naujų projektų pirkėjai įsigytus būstus turi juos patys įrengti, mat jie parduodami kaip betoninės sienos. Taigi, toks nekilnojamas turtas reikalauja pilno įrengimo, o tai kainuoja nemažai papildomų išlaidų.

Patys pigiausi butai yra senos statybos pastatuose, kuriuose kaina prasideda nuo 180 eurų už kvadratinį metrą. Tai yra 1960-1970 metų statybos ekonominės klasės būstai, tačiau dažniausiai jie yra maži ir nepatogiai išplanuoti.

Pastatai Kijeve

Tokio tipo butai labai mėgstami naujai atvykusių didmiesčių gyventojų, kurie nieko kito negali sau leisti. Patys pigiausi butai taip pat populiarūs tarp išsiskyrusių porų ar šeimų, kurios nori apgyvendinti savo vaikus atskirai.

Ukrainiečiai sulaukę 30-ies dažniausiai įsigyja sau naują nuosavą būstą.

Užsienio šalių piliečiai taip pat mėgsta senesnius butus, pastatytus iki 1960-ųjų, Stalino laikais. Tokie objektai dažniausiai būna didesni ir turintys aukštas lubas.

Viena problema, su kuria susiduria užsienio pirkėjai, yra padidėję valiutos keitimo kaštai. Pinigai pirmiausia konvertuojami į grivinas, kad būtų galima sumokėti statybų įmonei. Tačiau statytojas NT kainą perskaičiuoja doleriais arba eurais, remdamasis tos dienos kursu, tad pirkėjams tenka susimokėti bene dvigubus komisinius už valiutos keitimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)