Būsto nuomos su išpirkimu paslauga dažniausiai yra teikiama vystytojo – statybos bendrovės, kuri suteikia klientams galimybę nustatytą laikotarpį mokėti paslaugos teikėjui fiksuotas nuomos įmokas ir įsigyti būstą pasibaigus nuomos sutarties terminui. Per tą laikotarpį dalis kliento sumokamų įmokų įskaitomos į planuojamo įsigyti būsto kainą, t.y. tokiu būdu sukaupiamas reikalingas pradinis įnašas.

Patys būtų nesutaupę

Vilnietė Jolita kartu su vyru pasirinko būtent tokį būsto įsigijimo variantą ir yra labai patenkinta. Moteris atskleidžia, kad jie buvo vieni pirmųjų, išbandžiusių „Rent2Buy“, kai tik atsirado ši paslauga, ji dar nebuvo labai populiari, nebuvo ir daug informacijos apie tai.

„Tuo metu nuomojomės butą, o kaupti pradiniam įnašui vis nepradėdavome, nes vis atsirasdavo kokių nors išlaidų, investavome į isigytą sodybą. Taigi, išgirdę apie tokiu būdu parduodamus butus mums patrauklioje Vilniaus vietoje, nusprendėme nuvykti apsižiūrėti“, – DELFI pasakojo Jolita.

Būstą jie išsirinko bendrovės „Hanner“ projekte „Ozo namai“. Pasak jos, namas dar nebuvo baigtas statyti, tačiau dalis butų jau buvo parduota. Šeima turėjo galimybę rinktis iš visų laisvų butų.

„Ieškojome didesnio būsto, kuriame būtų keturi kambariai. Radę būtent tokį variantą nedelsdami jį rezervavome. Taip pat galėjome pasirinkti dvi automobilio stovėjimo vietas esančias požeminiame garaže. Kiek žinau, kaimynams, vėliau pirkusiems butą su „Rent2Buy“ nebeleido rinktis dviejų parkavimo vietų, o teko tenkintis viena. Mums neribojo ir buto aukšto pasirinkimo – galėjome rinktis bet kuriame aukšte. Taip pat turėjome išsirinkti vieną iš būsto apdailos tipų“, – kalbėjo vilnietė.

Kaip ji teigė, sutarties pasirašymo dieną buvo nustatyta būsto suma, todėl per du metus mokėdami tuos 15 proc. ir vėliau pasiėmę paskolą butų brangimo nepajuto, nors jis ir įvyko. Jolita mano, kad jei būtų patys taupę pradiniam įnašui, būtų reikėję pirkti brangesnį butą.

„Mūsų pasirinktas 79,5 kv. metrų butas su parkavimo vietomis, apdaila ir daliniu įrengimu kainavo apie 140 tūkst. eurų. Pilno įrengimo nesirinkome, todėl, kad numatėme, jog bus perkamos pigiausios medžiagos, baldai ir t.t. Mėnesinė įmoka buvo šiek tiek daugiau nei tūkstantis eurų“, – atskleidė pašnekovė.

Dabar siūlo dar daugiau

Viena iš kelių būsto nuomą su išsipirkimu siūlančių įmonių „Hanner“ šią paslaugą yra taikę daugelyje savo projektų. Anot bendrovės ryšių su visuomene atstovo Tado Vasiliausko, išperkamosios nuomos paslauga yra siūloma įvairiems butams.

„Mūsų klientų patirtis rodo, kad tai yra naudinga, patogi, todėl ir populiari paslauga. Per visą paslaugos teikimo laikotarpį esame pasirašę 365 išperkamosios nuomos sutartis. Didžioji dalis šių sutarčių jau išmokėtos, tai reiškia, kad mūsų klientai pasirašė notarines sutartis ir sėkmingai gyvena savo namuose. Naujo būsto ieškantys nuolat domisi šia paslauga, todėl iš esmės paklausa jaučiama tolygiai aktyviai“, – komentavo T. Vasiliauskas.

Jis atskleidė, kad šiuo metu paslaugos įmoka prasideda nuo 417 eurų per mėnesį, tačiau ji priklauso nuo būsto dydžio ir pageidaujamo pilnos apdailos įrengimo paketo.

„Reikėtų suprasti, kad tai yra įmoka, kurią naujakuriai moka jau gyvendami savo bute, bet kartu kaupdami pradinį įnašą, o pasibaigus išperkamosios nuomos sutarčiai – pasirašoma kreditavimo sutartis su banku ir dažniausiai įmoka ženkliai sumažėja“, – tikino pašnekovas.

Jo manymu, lėšų trūkumas pradiniam įnašui lemia, kad tie, kuriems labiausiai reikia naujo būsto savarankiško gyvenimo pradžiai, jo įsigijimą dažnai turi nukelti ir leisti dideles pinigų sumas tiesiog būsto nuomai, o tai dar labiau apsunkina būsto įsigijimą.

„Tai dažniausiai pasitaikanti situacija tarp jaunų ir mieste gyvenančių žmonių, kurie yra savo srities profesionalai bei turi pakankamas pajamas. Ši paslauga padeda būstą įsigyti iš savo pinigų, savarankiškai, kas mėnesį kaupiant nuomos mokestį kaip pradinį įnašą bei tuo pačiu metu gyvenant naujuose namuose“, – aiškino T. Vasiliauskas.

Kvartalas B23

Išperkamosios nuomos paslaugą siūlo ir neseniai pabaigtas projektas „Fontanų namai“, esantis Eišiškių plente. Projekto atstovai lakoniškai atsakė, kad šis pasiūlymas atsirado prieš porą metų iš noro padėti jauniems žmonėms įsigyti būstą. Visgi, išperkamąja nuoma galima pasinaudoti tik išsirinkus tam tikrus butus, mat paslauga taikoma ne jiems visiems.

Kiti vystytojai nerizikuoja

Bendrovės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis teigia, kad nors išperkamosios nuomos paslauga palengvina ir pagreitina galimybes įsigyti būstą, visgi ji yra vertinama kaip rizikinga ir todėl savo klientams ja pasinaudoti nesiūlo.

„Lietuvos banko keliamas 15 proc. pradinio įnašo reikalavimas yra barjeras, kuriuo saugoma ir NT, ir finansų rinkos. „Rent2Buy“ paslauga, kaip ir įnašo mažinimas iki 5 ar 10 proc., tam tikra prasme, yra šio reikalavimo apėjimas, didinantis rizikas, todėl saugiklis netenka prasmės“, – įsitikinęs Š. Tarutis.

Anot jo, svarstantys įsigyti būstą „Rent2Buy“ būdu turi turėti omenyje, kad nustatytą laikotarpį teks mokėti išties dideles nuomos įmokas, griežtai laikytis jų grafiko, taip pat kitų taisyklių, kurias būsto priežiūrai ir pan. kels būsto pardavėjas.

Taip pat, kaip pažymi analitikas, reikia turėti gerą kredito istoriją ir gauti jos patvirtinimą iš banko dukart: pirmą – prieš pasirašant „Rent2Buy“ sutartį, antrą – po sutarties laikotarpio gaunant paskolą likusiai būsto kainai išmokėti.

Šarūnas Tarutis

„Jei per 2-2,5 m. (tiek, paprastai, trunka „Rent2Buy“ laikotarpis) bus didesnių pokyčių – prarasite ar keisite darbovietes, pasikeis bankų politika ar finansavimo sąlygos, pakils palūkanos ir pan. – finansavimą gauti gali būti sudėtinga arba išvis neįmanoma. Tada teks „nurašyti“ sumokėtas įmokas kaip labai brangios nuomos laikotarpį ir viską pradėti iš naujo“, – konstatavo ekspertas.

Š. Tarutis taip pat pastebėjo, kad į naują būstą iškart įsikelti nepavyks, nes jis nebus įrengtas: reikės arba pirkti įrengimo paslaugą iš būsto pardavėjo ir priimti su šia paslauga būtinas taisykles, arba patiems jį įsirengti ir tuo metu toliau kažkur gyventi.

Priklausomai nuo pasirinkto varianto, taip pat reikės sumokėti 2 arba 3 mėn. dydžio depozitą, o nuomos įmokas mokėti nuo pirmos sutarties įsigaliojimo dienos.

„Nors paslauga, rezultate, ir yra gana brangi, tiems, kurie yra tikri dėl savo 2-3 metų finansinės ateities, tai – svarstytina galimybė surinkti reikiamą įnašą būsto paskolai“, – svarstė pašnekovas.

Įvardijo galimas rizikas

Agnė Bukavickaitė, Lietuvos banko Makroprudencinės politikos skyriaus vyresnioji ekonomistė patvirtino, kad kaupiant pradinį įnašą tokiu būdu, gali kilti rizikos, jog norimo būsto nepavyks įsigyti. Šioms rizikoms pasitvirtinus, klientai gali prarasti sumokėtas nuomos įmokas, kurios buvo skirtos pradiniam įnašui sukaupti, jei nuomos sutartis nenumato kitaip.

Ji išskyrė kelias labiausiai tikėtinas rizikas:

1. Kredito įstaiga gali atsisakyti suteikti būsto paskolą pasikeitus vartotojo finansinei padėčiai. Vartotojo finansinė padėtis gali iš esmės pasikeisti nuomos laikotarpiu. Atėjus laikui pirkti būstą, finansinė padėtis gali nebetenkinti kredito įstaigos reikalavimų, taikomų besiskolinantiems būstui įsigyti.

2. Rizika, kad kreditas nebus suteiktas pasikeitus Atsakingojo skolinimo nuostatams, kredito įstaigų reguliavimui ar kitam teisiniam reglamentavimui. Kliento mokumas, maksimalus paskolos mėnesinės įmokos ir mėnesinių pajamų santykis bei reikiama minimali pradinio įnašo suma yra preliminariai įvertinami remiantis nuomos sutarties sudarymo metu taikomu reguliavimu ir atsižvelgiant į kliento finansinę padėtį, tačiau kredito įstaiga sprendimą dėl paskolos priimtų tik pasibaigus nuomos laikotarpiui. Nuomos laikotarpiu taikomos finansavimo sąlygos gali gerokai pasikeisti ir būstą įsigyti klientui gali tapti nebeįmanoma.

3. Būsto kainų pasikeitimo rizika. Nuomos laikotarpiu pasikeitus nuomojamo būsto kainai (jai padidėjus ar sumažėjus), priklausomai nuo sutarties sąlygų, vartotojui gali tekti įmokėti daugiau nuosavų lėšų, nei planuota nuomos laikotarpio pradžioje. Dėl to vartotojas gali būti finansiškai nepajėgus įpirkti nuomotą būstą.

4. Papildomos rizikos. Vartotojui gali kilti ir kitų su kreditavimo sąlygomis, būsto kainomis ar reguliacine aplinka nesusijusių rizikų, todėl rekomenduojama atidžiai įvertinti visas sudaromų sutarčių sąlygas. Tokios papildomos rizikos, pavyzdžiui, gali būti susijusios su nuomotojo finansinės būklės pablogėjimu arba paslaugos teikėjo piktnaudžiavimu nuomos sutarties nutraukimo teise.

A. Bukavickaitės teigimu, tie, kurie nori pasinaudoti išperkamosios nuomos galimybe, turi aiškiai suvokti galimas rizikas ir pagal tai formuluoti savo lūkesčius pasibaigus nuomos sutarčiai.

„Labai svarbu aiškiai žinoti sutarties sąlygas ir savo galimybes nutraukti sutartį arba įsigyti būstą po nuomos sutarties pasibaigimo, pavyzdžiui, ar paslaugos teikėjas nepasilieka teisės pasibaigus nuomos sutarčiai nuspręsti neparduoti būsto. Be to, asmenys turi atkreipti dėmesį į tai, kad būsto nuomos su išpirkimu nuomos kaina yra didesnė – vidutiniškai apie 100 eurų – už rinkos nuomos kainą, tad klientui būtų nuostolinga neįsigyti būsto pasibaigus nuomos sutarčiai.

Taip pat svarbu paminėti, kad išperkamosios nuomos paslauga nėra „nemokama“. Priklausomai nuo pasirinkto nuomos su išpirkimu varianto, ar sumokėtas depozitas, kada pradėtos mokėti nuomos įmokos ir kt., gali būti taikomas 1-5 proc. siekiantis būsto pabrangimas“, – paaiškino Lietuvos banko atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)