DELFI nusprendė patikrinti, kokį būstą Vilniuje galima išsinuomoti pigiausiai.

Skelbimų portale alio.lt išsirikiavus skelbimus pagal kainą nuo pačių pigiausių variantų, paaiškėjo, kad pigiausiai būstą arba jo dalį galima išsinuomoti už 100 eurų mėnesiui.

Pavyzdžiui, Pilaitėje, Tolminkiemio gatvėje, siūloma išsinuomoti vieną kambarį iš trijų. Rašoma kad nuomojamo kambario dydis – 19 kv. metrų. Kitame kambaryje gyvena buto savininkas, todėl bendromis erdvėmis greičiausiai reikėtų dalintis. Privalumams priskirta tai, kad būstas suremontuotas ir į kainą įskaičiuoti baldai bei buitinė technika, patogus susisiekimas ir tai, kad butas yra pakankamai šviesus. Tiesa, papildomai už komunalines paslaugas reikėtų susimokėti fiksuotą 40 eurų mokestį.

Kitas variantas už 100 eurų yra Šnipiškėse, šalia turgaus. Visgi, jei apsidžiaugėte itin gera vieta, būsto būklė gali labai nuliūdinti. Pats butas yra dviejų kambarių, užima 36 kv. metrus. Rašoma, kad tvarkingas, tačiau yra be jokių patogumų – rastiniame name ir šildomas kietu kuru, patiems kūrenant krosnį. Nuotrauka tik viena, tačiau skelbime teigiama, kad yra visi reikalingi baldai, buitinė technika, o vandenį tektų imti iš lauko kolonėlės. Taip pat papildomai dar tektų susimokėti už komunalines paslaugas – elektrą, šiukšles, o žiemą už malkas.

Meistrų gatvėje, Naujininkuose, galima išsinuomoti vieno kambario butą už 120 eurų. Prie šios sumos papildomai reikia susimokėti už šildymą, fiksuotą 26 eurų mokestį, už kitas papildomas paslaugas dar 15 eurų bei vienkartinį tarpininkavimo mokestį. Rašoma, kad imamas dviejų mėnesių depozitas 240 eurų, tekstų susimokėti už pirmąjį nuomos mėnesį ir dar tarpininkavimo mokestį, tad iš viso kišenę vienu kartu tektų paploninti 480 eurų.

Butas Meistrų g.

Prieš priimant sprendimą, reiktų įvertinti tai, kad butas užima 16 kv. metrų, be to, yra netoli nuo oro uosto. Kaip privalumai, įvardinta tai, kad vieta yra rami, patogus susisiekimas su miesto centru, kieme visada yra vietos automobiliui. Atkreipiamas dėmesys, kad baldai yra tie, kuriuos galima matyti nuotraukose.

Už 130 eurų yra galimybė išsinuomoti vieną kambarį 2 kambarių bute Geležinio Vilko gatvėje. Kambarys užimtų 12 kv. metrų, tačiau būtų galimybė naudotis visais buto patogumais. Skelbime pabrėžiama, kad nėra taikomas vienkartinis tarpininkavimo mokestis, nes jis jau įtrauktas į nuomos kainą. Rašoma, kad šildymo ir komunalinių paslaugų kainos nedidelės.

Jeigu vienas kambarys netenkina, už tokią pačią sumą galima išsinuomoti vieno kambario butą Naujininkuose, Konduktorių gatvėje. Skelbime nedaugžodžiaujant nurodoma, kad tektų gyventi pirmame aukšte iš dviejų, o pats butas užima 30 kv. metrų. Butas šildomas elektra, čia taip pat yra visi baldai ir buitinė technika. Kokia suma susidaro už komunalines paslaugas, nėra nurodyta, tačiau atkreiptinas dėmesys, kad reiks susimokėti vienkartinį tarpininkavimo mokestį.

Naujojoje Vilnioje, Parko gatvėje, galima išsinuomoti vieno kambario butą, užimantį 16 kv. metrų,
už 140 eurų. Rašoma, kad butas nuomojamas su visais patogumais, tačiau jau kitoje pastraipoje nurodoma, kad jis yra tuščias – be baldų ir be buitinės technikos. Nurodyta, kad butui priklauso 9 kv. metrų ploto bendro naudojimo patalpos. Už komunalines paslaugas neaišku, kiek tektų susimokėti, tačiau agentūrai reiks vėlgi pakloti tarpininkavimo mokestį.

Butas Parko g.

Norintys preciziškai tvarkingos aplinkos, gali pasvarstyti apie studijos tipo, vieno kambario buto nuomą Antakalnyje už 150 eurų. Butas užima 18 kv. metrų, jame yra visi reikalingi baldai ir buitiniai prietaisai, kadangi neseniai remontuotas, atrodo tvarkingai. Šildomas elektra, skelbime nurodoma, kad žiemą už visas komunalines paslaugas reikia sumokėti ne daugiau nei 50 eurų. Čia, kaip ir daugumoje variantų, norint išsinuomoti būstą, reikia susimokėti vienkartinį tarpininkavimo mokestį.

Naujininkuose, Pelesos gatvėje už 150 eurų nuomojamas panašaus dydžio vieno kambario butas. Teigiama, kad butas tvarkingas ir jaukus, neseniai suremontuotas, yra įrengta nedidelė virtuvėlė, pakankamai patogus susisekimas su miesto centru. Skelbime rašoma, kad už komunalines paslaugas neteks daug susimokėti, tačiau čia taip pat taikomas tarpininkavimo mokestis.

Butas Pelesos g.

Analizuojant skelbimus galima pastebėti, kad patys pigiausi nuomos variantai dažniausiai būna arba itin mažas būstas, prastesnės būklės, arba vienas kambarys didesniame bute, kai bendrą erdvę tenka dalintis su savininkais.

Nuomos variantų iki 150 eurų yra labai nedaug, didelė dalis pasiūlymų yra rajonuose, įsikūrusiuose atokiau nuo miesto centro. Butai daugeliu atveju yra senesnės statybos. O jeigu nuomos kaina atrodo pakankamai priimtina ir įkandama, visgi reikia paskaičiuoti, kad dažnu atveju teks patuštinti piniginę gerokai labiau, nes imamas ir depozitas, ir vienkartinis tarpininkavimo mokestis agentūrai, kuris dažniausiai yra vieno mėnesio nuomos dydžio.

Paklausa tokiems būstams gana didelė

NT bendrovės „Capital“ savininkas ir brokeris Arūnas Pranevičius patvirtino, kad pigiausi butai nuomai per mėnesį atsieina iki 200 eurų. Tačiau jie yra dažniausiai vargani, labai maži, ne ypatingai geros būklės.

„Tai gali būti nuomojamas kambarys bute, kurio kaina gali būti grubiai apie 150 eurų, gali būti ir šiek tiek daugiau ar mažiau, priklausomai nuo rajono. Arba tai gali būti atskiras butas. Dabar pakankamai paklausi buvusių bendrabučių kambarių, kurie yra išpirkti ir padaryti kaip mini butai, nuoma. Tai gali būti ir senos statybos name, miegamajame rajone, vieno kambario nedidelis butas, kuris tikrai nebus labai geros būklės“, – pigiausius įmanomus variantus išvardijo ekspertas.

A. Pranevičius patikino, kad tokie nuomos pasiūlymai yra paklausūs. Nuomos rinkoje, anot jo, brangiam turtui yra sunkiau surasti nuomininkus, o pigiam yra pakankamai didelė paklausa. Pavyzdžiui, yra atvažiuojančių iš trečiųjų šalių darbuotojų, kuriems reikia gyvenamosios vietos ir jiems turto būklė nėra svarbiausias dalykas.

Brokeris taip pat pasakė, kad jį ir visą įmonę piktina vienkartinis tarpininkavimo mokestis, kurio reikalaujama iš nuomininko, nes įprastai ta paslauga yra teikiama turto savininkui, tad jis ir turėtų jį sumokėti. Tačiau užstatas yra normalus dalykas ir dėl jo stebėtis nereikėtų.

„Kad ir koks tas butas būtų mažas, bet kartais tame bute esančių daiktų vertė yra keliais ar keliolika kartų didesnė nei tas prašomas užstatas. Aišku, jis yra derybų klausimas, kokio dydžio turėtų būt, bet sakyčiau, kad priklauso nuo to, kas nuomojasi tą butą. Savininkas gali dviejų, netgi trijų mėnesių užstato paprašyt“, – kalbėjo A. Pranevičius.

Pašnekovo nuomone, tiek nuomos, tiek pardavimo kainos Vilniuje nėra žemos, tačiau viskas remiasi paklausos-pasiūlos dėsniu. Kol yra paklausūs būstai už tokias kainas, tol jos tokios ir liks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)