Butą galima nusipirkti ir už 15 tūkst. eurų

Pasak NT bendrovės „Inreal“ brokerio Armino Karaliaus, šiuo metu Naujininkuose plėtojami trys nauji gyvenamieji projektai. Pirmas – netoli oro uosto esantis dviejų daugiabučių kvartalas „Fontanų namai“, kuriame didžioji dalis butų jau parduota. Antras – miško apsuptyje pradedamas vystyti projektas „Miško ardai“, kuris rinkai pasiūlys apie 300 butų. Trečias – sublokuotų namų bei namų valdos sklypų kvartalas „Sostinės parkas“.

Kainos šiame rajone, pasak brokerio, gana įvairios, bet dažniausiai sudaromi NT sandoriai, kuriuose kvadratinis metras kainuoja 900-1200 eurų.

„Čia būstą galima įsigyti net ir už 15 000 EUR. Žinoma, tai bus bendrabutyje esantis kambarys su bendro naudojimo tualetu ir virtuve. Kita vertus, naujuose projektuose kainos gali siekti net iki 2000 eurų už kvadratinį metrą“, – teigė A. Karalius.

Naujakurius atbaido prastas įvaizdis

Eksperto teigimu, Naujininkus galima skaidyti į tris dalis.

„Viena – į šiaurę nuo Tūkstantmečio ir Žirnių gatvių – senieji Naujininkai su prasta kriminogenine reputacija ir vienais seniausių Vilniuje daugiabučių kvartalų. Ši vieta patraukli dėl strategiškai patogios vietos šalia Vilniaus senamiesčio bei patogaus susisiekimo be didesnių kamščių. Taip pat čia – vienos mažiausių gyvenamojo NT kainų Vilniuje. Neretai čia būstą galima įsigyti pigiau nei tolimesniuose miegamuosiuose mikrorajonuose, tokiuose kaip Justiniškės ar Šeškinė. Antroji – į rytus Eišiškių plento – pramoninė. Trečiąją – į vakarus nuo Eišiškių plento, būtų galima vadinti naujaisiais Naujininkais, nes čia vyksta naujų, anksčiau minėtų, projektų plėtra“, – aiškino pašnekovas.

Pagrindinės rajono problemos, brokerio manymu, yra prasta kriminogeninė situacija bei pasenusi ir nesutvarkyta infrastruktūra.

Rajono įvaizdis taip pat nesudaro palankių sąlygų naujakuriams aktyviau domėtis NT rinka šioje Vilniaus vietoje.

„Naujininkai žmonėms žinomi kaip vienas nesaugiausių ir seniausių, tiek kalbant apie ten esančių namų statybos metus, tiek apie ten gyvenančiųjų amžių, sostinės mikrorajonų. Nepaisant jo itin patogios vietos, šalia Vilniaus senamiesčio, jis vis dar matomas kaip pramoninis. Tačiau, kaip minėjau, yra mikrorajono teritorijos, kurias ryžtamasi plėtoti ir kurias pamėgsta naujakuriai – Burbiškės, Dilgynė, Užusieniai, Salininkai ir kt.“, – kalbėjo A. Karalius.

Jis įvardija, kad Šiaurinėje Naujininkų dalyje gyvenantys žmonės daugiausia yra senieji šio rajono gyventojai, vyresnio bei pensinio amžiaus, uždirbantys mažesnes nei vidutines pajamas. Čia taip pat gyvena nemaža dalis rusakalbių sostinės gyventojų. Vakarinėje Naujininkų dalyje kuriasi jaunos šeimos.

Laukia itin geros perspektyvos

Visgi, nors apipintas gausybe stereotipų ir vilniečių vertinamas ne itin palankiai, šis rajonas turi labai neblogas ateities perspektyvas.

„Kadangi šis mikrorajonas strategiškai labai patogioje vietoje – viena jo pusė ribojasi su Naujamiesčiu bei Senamiesčiu, mano nuomone, jis yra perspektyvus. Pagrindinė sąlyga – savivaldybės sprendimai dėl mikrorajono infrastruktūros atnaujinimo. Tai pritrauktų investuotojus bei naujų gyvenamųjų namų bei verslo centrų statyboms.

Šiuo metu plėtotojai naujiems projektams renkasi atokesnes nuo pagrindinių gatvių bei senųjų daugiabučių kvartalų vietas. Kaip perspektyviausią konversiją galima būtų įvardinti buvusio taksi parko teritoriją. Galbūt ji turės įtakos aktyvinant viso mikrorajono plėtrą“, – apie galimas Naujininkų perspektyvas šnekėjo A. Karalius.

Anot jo, tam, kad pavyktų pagerinti rajono įvaizdį, reikėtų atnaujinti pasenusią infrastruktūrą: pagrindines gatves, šaligatvius, dviračių takus, viešąsias erdves, žaliąsias zonas, parkus, daugiabučių namų kiemus ir t.t.

„Svarbus ir kai kurių senų, bendrabučio tipo namų-vaiduoklių renovavimas. Tai ženkliai pagerintų bendrą mikrorajono įvaizdį. Reiktų nepamiršti ir kriminogeninės situacijos, kurią taip pat reiktų gerinti, kad pasikeistų žmonių požiūris į šį mikrorajoną“, – tikino pašnekovas.

Vertės prideda geras susisiekimas

NT ekspertas ir bendrovės „Vilniaus turtas“ direktorius Antanas Kudarauskas sakė, kad šis rajonas pasižymi labai gražiu, kalvotu reljefu, daug kur yra itin vaizdingų vietų. Taip pat vertės prideda ir geras susisiekimas su naujausiais ir patraukliausiais prekybos centrais.

„Jeigu atmestume visas emocijas, išankstinius nusistatymus ir pažiūrėtume geografiškai, tai šis mikrorajonas yra su labai gera geografine lokacija. Tai vienas iš nedaugelio mikrorajonų, kurie ribojasi su Senamiesčiu“, – komentavo A. Kudarauskas.

Jo nuomone, kai kuriems Naujininkų gyventojams nėra labai gerai ir tolygiai paskirstytas viešasis transportas, todėl ir kelių gatvių gyventojams iki tam tikrų viešojo transporto stotelių tenka pažingsniuoti pėsčiomis.

Įvykdžius planus gali tapti naujuoju miesto centru

„Šis rajonas visiems, tik ne jame gyvenantiems žmonėms, asocijuojasi su nesaugiu, pavojingu, narkomanų ir kitokio plauko veikėjų buveine, nors realiai taip nėra. Kainos šiame mikrorajone yra tikrai kontrastingos, patys pigiausi butai yra senuose medinukuose, be komunikacijų, o patys brangiausi naujos statybos daugiabučiuose. Pvz., pigiausias būstas Vaivorykštės g. mediniame name – 331 Eur/kv. m. Tai yra vieno kambario butas mediniame name, kurio plotas 33,71 kv. metrai. Brangiausias: Naujininkų g., kur kaina 1823 Eur/kv. m. Jis yra 4 kambarių, 66,91 kv. metrų ploto butas už 122 tūkst. eurų“, – komentavo NT ekspertas.

A. Kudarausko nuomone, šis rajonas turi geriausias perspektyvas iš visų Vilniaus rajonų, tačiau tik tuo atveju, jeigu šiemet mero aptarti projektai taps realybe.

Planuojama statyti naują autobusų stotį, numatomi nauji verslo centrai, taip pat, pasak A. Kudarausko, buvo garsių pasvarstymų ir apie galimybę čia perkelti savivaldybę. Pašnekovo nuomone, jei taip nutiktų, Naujininkai turėtų progą tapti naujuoju Vilniaus centru, nes ten, kur savivaldybė, ten ir centras.

„Jeigu tai bus įvykdyta, šio rajono turto kainos ir įvaizdis pasikeis vos ne pernakt ir jis taps itin prestižiniu, bet iki to reikia dar palūkėti, nes kol kas įvaizdžio šiai Vilniaus vietai negalima dar pavydėti. Ateinančios investicijos savaime išspręs visas šio rajono problemas, nes natūraliai pagerės saugumas, keliai, įvaizdis, pradės vystytis nauji komerciniai ir gyvenamieji projektai, renovuojami seni statiniai. Labai dažnai mes gyvename gerai arba neblogai, bet to nepastebime. Prisiminkite Naujamiesčio įvaizdžio kardinalų pasikeitimą per kelis metus, manau lygiai tas pats nutiks ir su Naujininkais, ateinančios investicijos keis požiūrį į šį mikrorajoną“, – įsitikinės A. Kudarauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)