„Šiuo metu Vilniuje darbdaviai stengiasi biurus įrengti tokius, kad darbuotojai galėtų komfortabiliai dirbti, aktyviai ilsėtis ir bendrauti laisvu nuo darbo laiku. Ofisuose sukuriamos įvairios bendravimo zonos su virtuvėlėmis ir poilsio erdvėmis, žaidimų patalpos. Biurų pastatuose kuriasi įvairios paslaugų įmonės, kurios orientuotos į verslo centrų darbuotojų poreikių tenkinimą: grožio salonai, sporto klubai, drabužių valyklos, vaikų priežiūros erdvės, restoranai“, – apie šiuolaikines verslo patalpų tendencijas rinkoje kalba agentūros „Ober-Haus“ komercinio nekilnojamo turto ekspertas Rimantas Poznanskis.

Vis dėlto fizinio ir psichologinio komforto darbo vietoje atributai neatsiejami nuo pamatinio kriterijaus – erdvės. Specialistų teigimu, norint užtikrinti gerą darbuotojų savijautą, būtina atsižvelgti į aiškiai apibrėžtus reikalavimus. Lietuvos higienos normos reikalauja, kad vienai darbo vietai būtų skiriama minimaliai 6 kv. m biuro patalpų, tačiau, eksperto tvirtinimu, tai tėra mažiausias atskaitos taškas.

„Komfortabilaus darbo plotas biuruose priklauso nuo patalpų išplanavimo tipo. Jei biuras yra atviros erdvės planavimo (ang. open space office), tai pakankamai komfortabiliai darbo vietai gali pakakti ir 8–9 kv. m bendrojo ploto patalpų, o jei biuras yra kabinetinės sistemos, tuomet – 10–12 kv. m. Šiuo metu Vilniuje vienam darbuotojui vidutiniškai galėtų būti skiriama apie 8 kv. m biuro erdvės“, – teigia R. Poznanskis.

Jam antrina ir vienos didžiausių Lietuvoje erdves gyvenimui, verslui ir poilsiui kuriančios bendrovės „Darnu Group“ turto valdymo direktorius Linas Savickas, pažymėdamas, kad svarbi ne tik nuolatinė darbo erdvė, bet ir galimybė judėti, tad svarbu nepamiršti ir bendrojo naudojimo patalpų.

„Iš patirties žinome, kad verslo pastatų darbuotojai itin vertina galimybę išeiti pramankštinti kojas ar rasti laiko trumpam atokvėpiui lauke, todėl vystytojai privalo atsižvelgti ir į šiuos poreikius. Pirmojo verslo parko „Park Town“ pastato erdvių nuomininkų atsiliepimai apie visiems darbuotojams skirtą terasą viršutiniame aukšte tik patvirtino tokius mūsų lūkesčius“, – sako L. Savickas.

Vieniems privalumas, kitiems trūkumas

R. Poznanskis taip pat pabrėžia, jog biuro patalpų poreikis sostinės rinkoje gana skirtingas – atviros erdvės biurai vieniems yra pranašumas, o kitiems gali būti trūkumas. Biuro išplanavimo tipas labai priklauso nuo įmonės veiklos specifikos, nuo darbo pobūdžio ir nuo darbuotojų įpročių.

„Bendrose erdvėse darbuotojai gali betarpiškai bendrauti ir bendradarbiauti tarp kolegų, greičiau pasidalinti darbine informacija „gyvai“. Atskirų patalpų išplanavimą dažnai renkasi įmonės, kurių darbuotojams reikia daugiau privatumo, susikaupimo ir dirbantys analitinį bei kūrybinį darbą“, – atskleidžia R. Poznanskis.

Biuras

Anot L. Savicko, įrengdami modernius verslo centrus, plėtotojai privalo numatyti visus šiuos klientų poreikius, nes sėkmės garantas – išpildyti lūkesčiai, reikalaujantys greito prisitaikymo.

„Kalbėdami apie šiuolaikiškas tendencijas, atskirai galime išskirti IT technologijų kompanijas, kurios auga ir vystosi greičiau nei kitų sektorių atstovai. Šių įmonių ateities horizontai greitai keičiasi, tad galimybė nesunkiai prisitaikyti ir transformuoti savo darbo aplinką joms yra itin svarbi – jaunoms, dinamiškoms įmonėms lankstumas gali būti prioritetų viršūnėje. Kaip ir technologinis darbo vietos modernumas“, – teigia L. Savickas.

Reikalavimai auga

Per kelis aukštus išsidėsčiusios biuro erdvės pačios savaime nepakels darbuotojų produktyvumo, pažymi specialistai. Jų teigimu, daug svarbiau erdvę išnaudoti kūrybiškai.

„Žmonėms svarbu turėti galimybę mėgautis natūralia šviesa, galėti laisvai judėti ir, kai reikia, naudotis bendromis ar privačiomis erdvėmis“, – patirtimi dalijasi L. Savickas.

Gražus, estetiškas ir įdomus interjeras – ne mažiau svarbu. Ekspertai pastebi, kad praleidžiant daugiau nei aštuonias valandas uždarose patalpose, žmonėms trūksta natūralių gamtos elementų, pavyzdžiui augalų, dienos šviesos. Tyrimai rodo, kad tokie elementai biure gerina darbuotojų savijautą ir produktyvumą. Prie to prisideda ir vaizdas pro langą, kuris irgi veikia teigiamai, todėl pastatus imta projektuoti taip, kad kuo daugiau fasado langų būtų atgręžta į raminantį vaizdą, pavyzdžiui, į natūralios gamtos erdves.

Apibendrindami ekspertai sutinka, kad biuro patalpoms keliami reikalavimai nuolat auga, tačiau modernių verslo centrų statytojai Lietuvoje žengia koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis.

„Pagrindiniai reikalavimai šiuolaikiniam biurui, tai – modernumas, šiuolaikinių technologijų panaudojimas funkcionalumui didinti, taip pat svarbus išskirtinis biuro interjeras, socialinės zonos, laisvalaikio erdvės. Į šiuos reikalavimus atsižvelgia vystytojai visame pasaulyje, neišskiriant ir Lietuvos“, – sako R. Poznanskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją