Peržvelgus skelbimų portalo alio.lt nekilnojamojo turto pasiūlymus, paaiškėjo, kad būsto pasiūla čia labai kukli, tačiau kainos nesikandžioja.

Parduodamų butų skelbimų čia iš viso yra 10. Norintiems įsigyti nedidelį kambarį, kurio plotas siekia iki 20 kv. metrų, piniginės labai plačiai atverti nereiks, nes šiame rajone toks variantas kainuoja iki 20 tūkst. eurų.

Pavyko rasti ir tokį, kuris kainuoja vos 11 tūkst. eurų, bet iš pastato būklės galima spręsti, jog ir vidaus apdaila akių nenudžiugins.

Norintiems erdvesnio būsto, galima pirkti butą, kurio plotas yra maždaug nuo 60 iki 70 kv. metrų su įrengtais 3-4 kambariais. Tokių butų kainos skelbimų portale nurodytos nuo 30 iki 50 tūkst. eurų. Verta atkreipti dėmesį, kad visi šie butai yra senos statybos ir prastesnės būklės.

Vienintelis skelbimas, galintis nustebinti savo įrengimu ir kaina – erdvus 5 kambarių butas, užimantis 160 kv. metrų plotą ir kainuojantis 139 tūkst. eurų. Statybos metai nurodyti 2010-ieji ir, nors nėra parašyta, iš nuotraukų galima nuspėti, jog butas parduodamas su visais baldais.

Nuotraukas galite pamatyti čia.

Parduodamų namų pasiūlymų aptikome 11, iš kurių galima pasirinkti pagal bet kokią kišenę. Prastesnės būklės namą su nedideliu sklypu galima įsigyti už maždaug 30-45 tūkst. eurų. Jei norisi daugiau erdvės, dailesnio įrengimo ir didesnio kiemo, gali tekti pakloti 70 arba net 170 tūkst. eurų.

Daugiabučių beveik nėra

Įmonės „Remax“ NT brokeris Tomas Ignatavičius, pats gyvenantis Aukštuosiuose Paneriuose, sako, jog naujai statomi čia yra tik namai ir kotedžai, kurie parduodami pakankamai greitai, mat rajono vieta yra patraukli tiems, kuriems aktualus vakarinis aplinkkelis, magistralė Vilnius-Kaunas-Klaipėda. Netoli yra Trakai, viliojantys ežerais ir sodybomis.

„Daugiabučių nėra, nebent kotedžuose būstai įregistruojami kaip keli butai. Vystytojai renkasi standartinius rajonus: Pilaitę, Riešę, Pavilnį bei Balsių puses. Nauji namai bei kotedžai pastaruoju metu statomi dažniau, galima nupirkti realiomis rinkos kainomis. Kadangi čia būstas sąlyginai pigesnis nei populiariuosiuose mikrorajonuose, jaunos šeimos mielai kuriasi šioje vietoje“, – aiškino T. Ignatavičius.

Anot pašnekovo, iš dalies neigiamas įvaizdis išlikęs nuo senų laikų, nes tai yra pusiau pramoninis, pusiau gyvenamasis rajonas. Visgi, jis jį įvardija kaip labai saugų gyvenimui.

Gyventojus brokeris linkęs skirti į dvi dalis – viena galėtų būti lenkų tautinės mažumos senbuviai, bet dabar didesnę dalį sudaro naujai atsikėlę gyventojai, dažniausiai jaunos ir pasiturinčios šeimos.

„Mano bei čia gyvenančių nuomone, tai labai patrauklus rajonas, todėl potencialas NT veiklos plėtrai čia yra didelis“, – įsitikinęs T. Ignatavičius.

„Capital“ NT ekspertas Mantas Mikočiūnas pagrindinę rajono perspektyvą mato kaip pramonės ir komercijos plėtrą. Anot jo, nors naujakurių šiuo metu čia nėra daug, tačiau laikui bėgant tai gali pasikeisti.

„Rajono įvaizdis ir reputacija nėra pati geriausia, bet tikiu, kad didžioji dalis šių atsiliepimų atkeliavo iš praeities. Šiai dienai tai besitvarkantis rajonas, turintis neblogų investicinių perspektyvų. Pagrindinė perspektyva – pramonės ir komercijos plėtra, taip gerinant infrastruktūrą ir skatinant gyvenamosios paskirties poreikį“, – komentavo ekspertas.

Pietinė dalis yra mažiau patraukli

Tačiau NT analitikas Arnoldas Antanavičius linkęs laikytis šiek tiek kitokios nuomonės. Anot jo, pasiūla Aukštuosiuose Paneriuose yra labai maža, butai – tik senos statybos, o naujesnės statybos vienbučių ir dvibučių yra tik pavieniai variantai.

„Aukštųjų Panerių teritorijoje per metus sudaromų sandorių skaičius vos peržengia 10 vnt. ribą – tiek butų, tiek individualių namų segmentuose. Vadinasi, rinka nėra aktyvi, o naujakuriai nelabai veržiasi. Ir kalba eina apie zoną , į kurią patenka ne tik Aukštieji Paneriai, bet ir dalis Mūrinės Vokės, Liudvinavo, Naujakiemio, Degenių.

Žiūrint į išduotų statybos leidimų statistiką – taip pat vos vienas kitas išduotas leidimas, kas rodo mažą aktyvumą ir susidomėjimą iš naujakurių pusės“, – kalbėjo A. Antanavičius.

Jis taip pat pridūrė, jog Aukštieji Paneriai yra mažiau patrauklios pietinės Vilniaus dalies sudėtyje, todėl čia gajūs neigiami stereotipai. Visgi, jis pabrėžė, kad visiškai saugių rajonų Vilniuje nėra ir visur pasitaiko vienokių ar kitokių nusikaltimų. Bet kadangi būstas čia yra vienas pigesnių, tai ir formuojasi atitinkamas gyventojų kontingentas. Oficialioje policijos suvestinėje šis rajonas neišsiskiria nusikaltimų skaičiumi iš kitų Vilniaus mikrorajonų.

A. Antanavičius nurodė, jog remiantis Statistikos departamento duomenimis, galima teigti, kad čia gyventojų sudėtis artimesnė Naujininkų mikrorajonui – vos keliolika procentų gyventojų sudaro vaikai, pensijinio amžiaus gyventojų dalis yra arčiau 20 proc., tačiau absoliuti dauguma – darbinio, kiek vyresnio, amžiaus gyventojų. Daugiau nei pusė gyventojų yra su pagrindiniu arba viduriniu išsilavinimu.

Nors pašnekovas nedrįsta piešti labai optimistinių perspektyvų šiam rajonui, visgi ilgalaikėje perspektyvoje pietinė dalis turėtų atgyti ir sulaukti daugiau investicijų.

„Ilgalaikėje perspektyvoje pietinė Vilniaus dalis sulauks daugiau investicijų, daugiau susidomėjimo iš pirkėjų ir šie procesai turėtų situaciją keisti į gerą. Kažkiek tai palies ir Aukštuosius Panerius, bet geležinkelis, traukinių srautai, triukšmas, miesto planai stiprinti pramoninę zoną, esančia ne taip ir toli nuo šio mikrorajono, nelabai leidžia tikėtis reikšmingesnių teigiamų pokyčių būsto segmente ir tolimesnėje perspektyvoje“, – apie rajono ateitį šnekėjo A. Antanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)