Skelbimų portale alio.lt šiame rajone iš viso parduodami 12 butų ir 16 individualių namų – tarp jų ir kotedžų.

Pigiausiai parduodamas butas kainuoja 37 tūkst. eurų. Tai vieno kambario butas, užimantis 35 kv. metrus, mūriniame, 1989 m. statybos pastate. Yra įstiklintas balkonas.

Buto nuotraukas galite pamatyti čia.

Pats brangiausias butas skelbimų portale alio.lt kainuoja 150 tūkst. eurų. Butas yra trijų kambarių, tačiau senos statybos – pastatas statytas 1940 metais. Visgi teigiama, kad bute yra atliktas kapitalinis remontas, be to, jis parduodamas su visais baldais ir buitine technika.

Buto nuotraukas galite pamatyti čia.

Tarp individualių namų ir kotedžų pigiausias variantas kainuoja 39 tūkst. eurų. Visas namas padalintas į dvi dalis, kuriose yra po du kambarius ir virtuvę bei trys atskiri įėjimai. Namas senos statybos, šildomas kietu kuru, visas jo plotas siekia 98 kv. metrus.

Iš skelbimo nėra aišku, ar nurodyta suma tik už pusę namo, ar už visą, nes skelbime rašoma, kad parduodamas visas, bet pavadinime nurodyta, jog tik dalis.

Namo nuotraukas galite pamatyti čia.

Brangiausiai parduodamas erdvus, dviejų aukštų namas, statytas 2008-aisiais ir užimantis net 220 kv. metrų. Namas parduodamas už 435 tūkst. eurų. Šis objektas taip pat parduodamas su visais baldais ir buitine technika.

Namo nuotraukas galite pamatyti čia.

Rasų kolonija

Plėtrai per mažai erdvės

„Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka teigia, kad naujakuriams Rasų rajonas galėtų būti patrauklus tuo, kad yra pakankamai arti miesto centro bei senamiesčio, o kainos atitinka vidutinės klasės segmentą.

„Naujos statybos daugiabučių namų vieno kvadratinio metro kainos koncentruojasi ties maždaug 1700 – 2300 eurų. Priklausomai nuo konkrečios projekto vietos, paties projekto, sprendinių įvairių, buto dydžio ir pan.“, – komentuoja A. Šapoka.

Tačiau, skirtingai nei Naujamiestis ar Šnipiškės, Rasos negalėtų būti įtrauktos tarp populiariausių rajonų. Šis rajonas yra sąlyginai nedidelis, todėl kitaip nei kitur, čia nėra daug erdvės plėtoti naujiems projektams, nėra teritorijų, kurias būtų galima vystyti.

Jis išskiria dvi Rasų rajono gyventojų grupes – viena yra maždaug 35-55 metų amžiaus, aukštas pajamas gaunantis gyventojai, pasirinkę tam tikras, labai gerai išplėtotas rajono teritorijas, kurias pagrįstai galima laikyti prestižinėmis. O kita grupė – vyresnio amžiaus žmonės. Kitaip tariant, šiame rajone jaunimo daug nėra, tačiau perspektyvų pritraukti jaunų žmonių užtenka.

„Gali pritraukti, jeigu bus spartesnė naujo būsto plėtra. Bet aš manau, kad jeigu Rasose atsirastų stambesnės apimties projektai arba tų projektų skaičius būtų ženkliai didesnis nei yra dabar, pasiūla būtų didesnė, tada tikrai pirkėjų dėmėsys ten galėtų nukrypti. Aš manau, kad Rasos perspektyvą tikrai turi. Viskas priklauso nuo to, ar projektų plėtotojai pasirengę ten investuoti. Potencialo yra, bet neypatingai daug stambesnei plėtrai. Yra keletas vietų, teritorijų, žemės sklypų, kuriuose galėtų būti nedidelė kvartalinė plėtra statyba vykdoma“, – savo įžvalgomis dalinasi A. Šapoka.

Rajonas išgyvena sparčius pokyčius

Viktoras Račkovskis, UAB „Centro kubas – Nekilnojamasis turtas“ direktorius pritaria, kad rajono vieta labai palanki tiems, kurie nori gyventi šalia miesto centro, tačiau nepageidauja dalyvauti jo naktiniame šurmulyje. Rajone vyraujanti mažaaukštė statyba ir individualių namų kvartalai daro jį panašų į Žvėryną.

Tačiau jis įvardija ir neigiamą Rasų savybę – geležinkelio, oro uosto ir gamybinių teritorijų kaimynystę. Ji iš tiesų atbaido nemažai naujakurių.

„Nauji projektai tapo patrauklūs investuotojams tada, kai prasidėjo platesni rajono pokyčiai: kai buvo pradėta keisti ir tvarkyti Markučių gamybinę teritoriją, rekonstruoti „Audėjo“ pastatą, renovuoti gyvenamuosius pastatus, taip pat kai savivaldybė pradėjo investuoti į rajono infrastruktūrą. Sėkmingai pabaigti ir toliau vystomi nauji projektai „Peteliškių parkas“, „STUDIOS83“, „Paplaujos Projektai P9“, „Rasų namai“ bei daug individualios statybos namų“, – tvirtina V. Račkovskis.

Pirkėjai dažnai baidosi įsigyti būstą slogioje vietoje arba šalia nemalonius jausmus sukeliančių įstaigų, tačiau kapinės, anot eksperto, nėra vienas iš tokių objektų.

Pašnekovo nuomone, kadangi Vilniuje tenka pravažiuoti pro įvairias kapines, daugeliui sostinės gyventojų tai jau nebėra labai svarbus dalykas. Jis taip pat primena, kad Rasų kapinės yra unikalios, įtrauktos į daugybę paveldosaugos katalogų visame pasaulyje, todėl jos labiau suveikia kaip teigiamas veiksnys. Be to, jau pasirašyti planai jas sutvarkyti – atnaujinti koplyčias, šimtus kapaviečių, sutvarkyti apšvietimą ir įvesti vaizdo stebėjimo sistemą.

V. Račkovskis tikina, kad rajono įvaizdis keičiasi ir sparčiai gerėja. Jei anksčiau buvo labai nedaug patrauklių zonų, tai šiuo metų jų daugėja. Rajone planuojama statyti vis daugiau naujų individualių ir daugiabučių namų, atnaujinti senus daugiabučius pastatus, gerinti susisiekimo infrastruktūrą, atnaujinti viešąsias erdves bei želdynus.

„Šiuo metu šis rajonas išgyvena sparčius pokyčius. Jame mažėja gamybinių pastatų ir spartėja gyvenamųjų būstų statyba. Kadangi rajonas yra visai šalia Vilniaus senamiesčio ir Vilnelės upės, manau, jog jo perspektyva gali būti labai panaši į Užupio ar Pavilnio rajonų, kurių konversija ateityje teigiamai įtakos ir Rasų rajoną.

Galima pažymėti, jog miesto savivaldybė laiko Rasų rajoną „ateities rajonu“, nes visas miestas žengs į pietus, t.y., Rasas ir Naujininkus. Tokie planai atsispindi ir realiuose veiksmuose: rajone vystoma šeimoms ir vaikams palanki infrastruktūra, tiek rekreacinė, kaip statomos naujos žaidimų aikštelės, tiek esminė – kaip atnaujinami lopšeliai-darželiai ir pradinės mokyklos“, – mano ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)