Klientas žino, ko nori

Specialistė pastebi, kad šiandieninėje rinkoje didžiausią perkamąją dalį turi žmonės nuo 30 metų. Tai dažniausiai būna pirmasis jų įsigytas būstas. Pirkėjai jau turi antrąją pusę, stabilias pajamas, o planuose – kelionės, mėgavimasis gyvenimu. Tiesa, nepamirštama pagalvoti ir apie ateitį, todėl būna numatyta erdvė šeimos pagausėjimui.

„Tokie pirkėjai apgalvotai renkasi būstą kaip investiciją, itin kruopščiai išsityrinėja rinką, naujus projektus, domisi pastatų kokybe, ekonomiškumu, aplinka, jos tvarkymo kaštais ir kaimynais. Šie pirkėjai žino, ko nori, tačiau lemiamą sprendimą priima vedami emocijų. Svarbiausia, kaip jaučiasi norimame įsigyti būste“, – pasakoja NT brokerė.

Rasa Mitkienė

Kurioje miesto dalyje įsigyjamas būstą, lemia finansinės galimybės. Taip pat, žmonės mėgsta gyventi ten, kur užaugo. Antakalnyje vaikystę leidę dairosi būsto šiame mikrorajone arba Senamiestyje. Pilaitėje augę norės gyventi būtent čia. Tie, kurie domisi nekilnojamo turto rinka ir į būstą žiūri kaip į investiciją, renkasi namus arčiau miesto centro.

„Kainų augimo artimiausius 5-10 metų tikimasi arti centro įsikūrusiuose rajonuose. Tai Šnipiškės, Naujininkai, Stoties rajonas. Jaunimo pamėgtame Užupyje, Naujamiestyje kainos jau šoktelėjusios. Didelio kainų augimo čia nebesitikima“, – įsitikinusi R. Mitkienė.

Sąlygas diktuoja ir tėvai

Nemažą perkamąją galią turi iš kitų Lietuvos miestų atvykę studentai ar po studijų į Vilnių atsikraustantys asmenys. Šiuo metu mokėti būsto paskolą yra finansiškai naudingiau nei nuomotis, todėl daugelis skuba įsigyti namus jauname amžiuje. Šie pirkėjai yra iki 25 metų amžiaus, o finansinius įsipareigojimus prisiima tėvai. Dažniausiai jaunuoliai nori jau įrengtų butų su visais baldais, buitine technika, iki maždaug 44 kv. metrų ploto.

„Jiems sunkiau rasti kompromisą, kadangi tėvai turi savo įsitikinimus, jau yra sukaupę patirties, itin vertina praktiškumą. Vaikai nori gyventi lofte, skandinaviško interjero, virtuvės, sujungtos su svetaine. Būstas turi būti centrinėje miesto dalyje. O tėvai nori tilpti į protingą biudžetą, dairosi būsto su rūsiu ir kitais jų laikmečiui būdingais privalumais“, – pasakoja nekilnojamojo turto specialistė.

Svarbu, kiek truks kelionė iki darbo

R. Mitkienė pastebi, kad pirkėjai tampa vis išrankesni. Dėl rinkoje esančios didelės naujos statybos butų pasiūlos, dėmesį skiria automobilių spūstims, atstumui iki darbo. Todėl specialistė, prieš įsigyjant būstą, rekomenduoja piko metu nuvykti iki darbo, iš darbo iki planuojamų pirkti namų. Taip geriausiai sužinosite, kiek laiko truks kelionė nuo naujųjų namų.

„Pirkėjai vengia namų, pro kurių langus atsiveria vaizdas į kito namo langus, taip pat, į šalia esančią judrią gatvę. Jiems patinka, kai namai būna pastatyti netoli žaliųjų zonų, jų teritorija aptverta, stebima vaizdo stebėjimo kameromis, netoliese įsikūrusios ikimokyklinio ugdymo įstaigos“, – pasakoja NT brokerė.

Pirkėjai vis dar vengia pirmo ir paskutinio aukšto. Tačiau, atsiranda ir tokių, kurie tai įvardina kaip privalumą. Gyvenant viršutiniame aukšte, butas bus šviesesnis, nesigirdės kaimynų vaikščiojimo. Pasirinkę butą pirmame aukšte, galės įsirengti terasą. Taip pat, jų kainos būna mažesnės.

„Konkurencija tarp statytojų auga milžinišku greičiu. Projektų vystytojai yra ne tik sienų statytojai, bet ir aplinkos planuotojai. Jie turi pagalvoti apie infrastruktūrą, vaikų žaidimų aikšteles, poilsio zonas suaugusiems. Yra tokių vystytojų, kurie įrengia tinklinio aikšteles, kepsnių kepimo zonas uždaroje kvartalo teritorijoje. Tokie dalykai yra itin vertinami pirkėjų, jie pastebi pastangas, kai suteikiama daugiau, nei privaloma. Žmonės mėgsta įsigyti ne tik būstą, bet ir geras emocijas“, – pasakoja specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)