Būstą jau perkame ne visam gyvenimui, o tam tikram jo tarpsniui ir renkamės pagal šiam tarpsniui būdingus poreikius. Svarbu juos įsivertinti: šeimai su atžalomis reikia daugiau privatumo, erdvės, laisvės. Veikliems, po vieną ar poroje gyvenantiems žmonėms, kurie į namus neretai grįžta tik pernakvoti, patogiau turėti nedidelį, ekonomišką būstą patogioje lokacijoje“, – įsitikinęs NT įmonės „Citus“ vadovas Mindaugas Vanagas.

Būsto tipų specifika

Įprastiniai būstai dažniausiai turi tam tikrą specifiką. Pavyzdžiui, butą galima rinktis iš įvairių plotų ir tiek miesto centre, tiek ir miegamuosiuose rajonuose, toliau nuo centro. Kuo arčiau centro – tuo brangesnė bus kvadratinio metro kaina. Tuo tarpu individualūs namai dažniau bus didesnio ploto, tačiau rasti ar juo labiau pasistatyti namą miesto centre dėl aukštų žemės kainų reikės labai daug investicijų, todėl namą renkantis reikia įvertinti ir išlaidas, kurias teks patirti vykstant iki miesto centro.

Tarpinis variantas, kotedžas turi abiejų būsto tipų savybių. Dažniausiai kotedžai būną dviejų, kartais trijų aukštų, labai įvairaus dydžio. Pastaruoju metu populiarėja nedideli, vos 50–70 kv. m ploto kotedžai (užsienyje tokie vadinami „townhouses“ – miesto namais: nedaug vietos užimantys, bet aukštesni pastatai), tačiau galima rinktis ir gerokai 100 kv. m viršijančius būstus. Populiariausi ir Vilniuje, ir Kaune yra 80–100 kv. m ploto kotedžai, o jų kainos priklauso nuo vietos, įrengimo lygio, techninių sprendinių, privalumų ar net architektūros.

Anksčiau kotedžai dažniau buvo statomi už miesto, tačiau šiandien didelė jų pasiūla atsiradusi ir miesto ribose, miegamuosiuose rajonuose, o retkarčiais galima rasti ir prabangių kotedžų visai netoli miesto centro. Kotedžų pasirinkimas – išties nemažas. Vien Vilniuje projektų, plėtojamų vystytojų, ir kuriuose galima įsigyti kotedžų, yra apie 50, o Kaune – apie 30. Renkantis būstą sprendimą lemia daugybė faktorių, tačiau vienas svarbiausių, o ir įdomiausių, kalbant apie kotedžus, yra kaina.

Pavyzdys #1: kotedžo kaina vs. buto kaina

Panagrinėkime konkretų pavyzdį. 95 kv. m ploto kotedžas miegamajame rajone (Pilaitėje) Vilniuje kainuoja apie 110 000 Eur. Į šią kainą įeina dvi parkavimo vietos, gana nemažas kiemelis (maždaug nuo 50 iki 120 kv. m), ekonomiškas geoterminis šildymas. Kaune to paties ploto kotedžas kainuoja pigiau – apie 97 000 Eur. Pateikiame keletą pavyzdžių, pateikiamų skelbimų portaluose:

Dar įdomiau paskaičiuoti, kiek kainuotų panašaus dydžio – 90–100 kv. m – butas Vilniuje ir Kaune:

Inforgrafikas. Kotedžų kainos

Loftą Vilniaus Naujamiestyje (Vytenio g.) galima nusipirkti ir kiek pigiau: 95 kv. m kainuos apie 74 000 Eur, tačiau tai – specifinis būstas ir ne visiems jis priimtinas, be to, jo įrengimas taip pat bus brangesnis nei įprasto buto. Tiesa, viename brangiausių Vilniuje projektų, plėtojamame Konstitucijos pr. 100 kv. m butas kainuos net 404 650 Eur, tuo tarpu, viename pigiausių – Perkūnkiemyje, Leičių g. 93 kv. m butas vertinamas bene nei penkiskart pigiau – 84 000 Eur.

Kotedžo privalumai prieš butą: lankstesnis išplanavimas, didesnis plotas; daugiau privatumo; dažnai į kainą įskaičiuojama viena ar net dvi parkavimo vietos; atskiras įėjimas, nuosavas kiemelis (nors pirmuose daugiabučių aukštuose šis privalumas taip pat neretai būna); kotedžas dažniau bus mažaaukštis nei daugiabutis.

Trūkumai, lyginant su butu: brangesnis įrengimas ir apdaila; ne visiems patraukli perspektyva prižiūrėti kiemelį; prireikus taisyti stogą, inžinerinius įrenginius ar pan., dažniau tuo rūpintis tenka patiems.

Pavyzdys #2: kotedžo kaina vs. namo kaina

Kitas konkretus pavyzdys: kadangi kotedžą galima palyginti ir su individualiu namu, paskaičiuokime, kiek kainuotų namas ir palyginkime šią kainą su kotedžo kaina.

Pastaruoju metu Vilniaus mieste daugėja individualius namus siūlančių projektų-gyvenviečių. Tačiau jos, dažniausiai, yra tolokai nuo miesto centro, o kaina – tik šiek tiek žemesnė ar tokia pati, kaip kotedžų. Beje, kartais sunkoka atskirti, kada siūlomas būstas yra namas, kada – kotedžas. Tai patvirtina ir ypač panašus kainos lygis.

Vilniuje individualius namus siūlančių projektų yra aplink Panerius, Lentvarį ar Vokę, Zujūnus, Galgius. Kaune individualūs namai visada buvo paklausūs, todėl jų pasirinkimas – tikrai nemažas; kainų spektras – taip pat didelis. Pateikiame pavyzdžių:

Inforgrafikas. Kotedžų kainos

Kotedžo privalumai prieš namą: paprastai galima rinktis arčiau miesto centro; praktiškesnis sprendimas neieškantiems didelio ploto; mažiau aplinkos priežiūros; dalį administravimo, remonto kaštų galima dalytis su kaimynais; kaimynystė ir bendruomenė; projektuose geriau išvystyta bendra infrastruktūra (bendros erdvės, laisvalaikio zonos, keliai ir gatvės).

Trūkumai, lyginant su namu: mažesnis privatumas ir ramybė; mažiau erdvės ir laisvės, norintiems didelio ploto ir kiemo.

Apibendrinimas

Taigi kotedžo kaina, lyginant su butais ir namais, yra pakankamai konkurencinga. Kodėl gi kotedžas yra pigesnis nei butas? Pirmiausia, todėl, kad pastatyti daugiabutį yra daug sudėtingiau ir brangiau: sudėtingesnis projektavimas, papildomai kainuoja bendrosios patalpos, laiptinės. Tuo tarpu kotedžą pastatyti yra paprasčiau ir trumpiau užtrunka, o laikas – taip pat yra kaštai.

Žinoma, kotedžų kainos taip pat skiriasi. Jų galima rasti ir arčiau centro arba perspektyviose laikomose vietose. Tarkim:

• Visoriuose (O. Miciūtės g.; 92 kv. m kotedžas) – 147 000 Eur;
• Lazdynėliuose (Sutemų g.; 90 kv. m kotedžas) – 143 000 Eur;
Šnipiškėse (Širvintų g.; 97 m2 kotedžas) – 199 000 Eur;
• Senamiestyje (Raugyklos g.; 100 kv. m kotedžas) – ir visus 310 000 Eur;
• Kauno Žaliakalnyje 100 kv. m kotedžas kainuoja apie 160 000 Eur.

Kotedžai dažniau būna didesni nei butai, tačiau mažesni nei namai. Jie statomi dažniau toliau nuo miesto centro, miegamuosiuose rajonuose ir kvadratinio metro kaina būna mažesnė nei buto, tačiau kiek didesnė nei namo. Be abejo, labai daug priklauso nuo vystytojo siūlomos arba pačių pasirinktos apdailos lygio, įrengimo, interjero sprendimų.

Kiekvienas būsto tipas turi savus privalumus ir savus minusus ir pirkimo sprendimą priimti reikia atsižvelgiant į konkrečius poreikius. Tačiau dėl savo universalumo, šeimoms kotedžas yra labai patraukli alternatyva kitiems dviem būstams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)