DELFI pasidomėjo, kaip studentams sekėsi šiais metais susirasti sau tinkamą būstą nuomai.

Vilniuje besimokanti studentė Ligita DELFI pasakojo, kad būstą nuomai rinkosi ilgai – visą vasarą. O kadangi iki tol gyveno su trimis draugėmis dviejų kambarių bute, ieškojo tokio varianto, kuris būtų tobuloje vietoje kiekvienai iš merginų.

„Idealaus varianto tokiai situacijai nepavyko rasti, tad vienai iš mūsų teko valandą keliaut į kitą miesto galą. Kadangi trijų mūsų mokymosi vieta buvo Baltupiai, išsinuomojome dviejų kambarių butą Fabijoniškėse už 230 eurų, plius sąskaitos už komunalines paslaugas. Sunkiausia, tikriausiai, naujam gyventojui Vilniuje (mes buvom pirmakursės) rasti gerą vietą už gerą kainą. Buvo sunkoka rasti pigų variantą, sutvarkytą butą už pora šimtų eurų. O dar ir kainos kyla vasarai baigiantis. Plius, tas vienintelis sunkumas mūsų draugei, kuriai reikėjo važiuoti į paskaitas kone valandą su puse“, – apie sunkumus ieškant būsto pasakojo studentė.

O studentės Ivetos patirtis buvo šiek tiek kitokia – mergina rado tinkamą variantą praėjus vos dešimčiai dienų nuo tada, kai pradėjo ieškoti. Ji sako, kad ieškojo vieno kambario buto, kuris būtų netoli kolegijos.

„Kadangi buvome patys ne vilniečiai, tai norėjome susirasti kelis variantus, kad jeigu kas netiktų, kelionė nebūtų veltui. Tačiau, kai paskambinome buto šeimininkams, jie pasakė, kad patys ne iš Vilniaus, ir jei norime apžiūrėti butą, mūsų palauks. Nieko nelaukę išvažiavome į Vilnių. Butas yra Baltupiuose, Ateities gatvėje – 15 minučių pėsčiomis iki kolegijos. Butui neišlaidavome, už nuomą mokam 210 eurų. Jis nėra didelis, bet vietos užtenka – turime savo virtuvę bei vonią ir tualetą bute, nors pats pastatas yra bendrabučio tipo. Sunkumų nepatyrėme, nes pakliuvo geri šeimininkai. Su jais susitinkame vieną kartą per metus, o bendraujame per el. paštą“, – sakė Iveta.

Studentės Ivetos nuomojamas būstas

Senos statybos butai pranašesni

Marius Čiulada sako, kad studentai nėra išlepę ir ypatingos prabangos tikrai neieško. Svarbiausia, kad būtų prieinama kaina ir patogus susisiekimas su mokymosi įstaiga.

„Du esminiai kriterijai: pirmasis yra kaina, o antrasis – atstumas iki mokymo įstaigos. Jei kalbame apie Vilnių, Saulėtekyje besimokančių mėgstama lokacija yra Antakalnis, Žirmūnai, jeigu mokosi Senamiestyje esančiuose rūmuose, ieško taip pat ne pačiame Senamiestyje, o kur nors aplinkui, pvz., Naujamiestyje, Šnipiškėse, Užupyje, jeigu randa kokį nors padorų variantą. Taip pat nuomojasi ir Fabijoniškėse, Pašilaičiuose. Tiesiog žiūri, kad būtų arčiau arba ganėtinai tiesus susisiekimas su visuomeniniu transportu ir nereiktų važinėti su persėdimais“

Pasak pašnekovo, išplanavimas svarbus atsižvelgiant į tai, kiek nuomojasi žmonių, nes dažniausiai studentai būstą nuomojasi po kelis. Dėl to, svetainė sujungta su virtuve nėra populiarus pasirinkimas. Ieškoma dažniausiai tokio buto, kuriame būtų bent du visiškai atskiri kambariai.

„Šiuo atveju sena statyba gerokai išlošia prieš naują statybą tiek kaina, tiek išplanavimu. Standartinė kaina, kurios ieško Vilniuje yra tarp 200-300 eurų vienam žmogui. Jeigu vienam kažką susirast, yra brangiau, taip lengvai nesusirasi, o jeigu keliese, tai stengiasi į tokią kainą sutilpti“, – aiškina M. Čiulada.

Nuomos kainos nekyla dėl studentų

Vis dėlto, jis nepritaria paplitusiai nuomonei, kad butų kainos Vilniuje pakyla rudens pradžioje dėl to, kad padaugėja studentų. Tačiau teigia, kad apskritai kainos turi sezoniškumą, todėl rugpjūčio, rugsėjo, spalio mėnesiais kainos šiek tiek pakyla, nes padidėja paklausa ir atsiranda daug žmonių, ieškančių būsto nuomai, kurie grįžta po vasaros atostogų į darbus, suvažiuoja iš kitų miestų. Ir atvirkščiai: sausio-vasario mėnesiais, kai susidomėjimo ir nuomininkų mažiau, kainos šiek tiek krenta. Prie to neabejotinai prisideda ir didelės šildymo sąskaitos.

Pasak M. Čiulados, yra tokių savininkų, kurie griežtai atsisako nuomoti būstus studentams. Vis dėlto, jis mano, kad toks požiūris yra nevisiškai pagrįstas, nes daug studentų atvyksta tiesiog mokytis ir mažai būna namuose, dėl to ir būstas yra mažai dėvimas.

„Iš kitos pusės, nėra dūmų be ugnies. Taip kad šita reputacija yra ne šiaip sau atsiradusi. Ypač, kai keliese išsinuomoja, kažkam pasikeitė planai ir išvyko į užsienį, arba neišlaikė sesijos ir iškrito, ypač pirmakursiai. Yra niuansų, dėl kurių nuomotojai studentą laiko ne visai patikimu nuomininku. Daug paprasčiau ir daug geriau būna, kai tėvai į tą reikalą įsikiša ir laiduoja už vaiką, moka už nuomą ir tokiu garantu savininkui būna, kad nekiltų nesusipratimų“, – aiškina ekspertas.

Dažniausiai pasitaikanti studentų klaida, anot M. Čiulados, yra būsto ieškojimas neapibrėžtam laikotarpiui, kai jie negali įvardinti, kokiam tiksliai laikotarpiui ieško būsto – pusmečiui, metams, porai mėnesių ir pan. Toks neapibrėžtumas būsto savininkams nepatinka, jie nori aiškiai žinoti laiką. Nuomotojams taip pat nepatinka, kai būsto ieško keli žmonės, todėl tokių nuomininkų jie linkę vengti.

Taip pat jis primena, kad reikia atidžiai skaityti nuomos sutartį, nepasitikėti bet kokiu žmogumi, turinčiu raktus nuo būsto, o geriausia, ieškantis tinkamo nuomos varianto, pasitelkti į pagalbą tėvus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)