Kainos kilo beveik visuose rajonuose

Kaip parodė analizė, per metus butai vidutiniškai pabrango beveik 10 proc. Šį pokytį labiausiai lėmė tai, kad rinkoje atsirado naujų ir brangesnių projektų.

Daugiausia butų pirkimo-pardavimo sandorių buvo sudaryta Naujamiestyje, Pilaitėje, Pašilaičiuose, Šnipiškėse bei Antakalnyje. Ši tendencija per metus beveik nepasikeitė, tačiau šiemet gerokai išaugo butų pardavimų skaičius Naujamiestyje.

A. Antanavičius taip pat atkreipia dėmesį, kad nepaisant to, jog daugelis galvoja, kad centrinėje miesto dalyje žmonės perka mažesnius butus kaip investiciją, iš tikrųjų labiau perkami yra didesnės kvadratūros butai, o tai reiškia, kad žmonės visgi čia perka gyvenimui sau. Didesnius butus taip pat žmonės perka ir Pilaitėje, Naujamiestyje, Pašilaičiuose, Šnipiškėse.

Senamiestyje senos statybos būstų kainos pakilo labai nežymiai, tačiau naujos statybos kainų pokytis reikšmingesnis – butai maždaug 2 proc. pabrango. Panašiai tiek pat butų kainos pakilo ir Užupyje, Žvėryne, Antakalnyje, Grigiškėse.

Dviejų kambarių butų kainos keliais procentais pakilo ir Pašilaičiuose bei Ozo parke, Žirmūnuose. Daugelyje kitų rajonų kainos taip pat kilo, nors ir nežymiai.

Kainų atžvilgiu išsiskiria Lazdynai, Pilaitė ir Perkūnkiemis, mat šiuose rajonuose būstai šiek tiek atpigo, tiek naujos, tiek senos statybos. Kainų sumažėjimą greičiausiai lėmė nesprendžiamos susisiekimo su centru problemos, mokyklų, darželių trūkumas.

„Vystytojų kainų lygis yra pakankamai stabilus, tačiau antrinėje rinkoje šioks toks spaudimas vis dėlto yra. Keliais tūkstančiais, jeigu per suminę išraišką žiūrint, linkę didesnėmis kainomis parduot. Galbūt žmonės vertina įsirengimo darbus, kurie kainuoja brangiau“, – komentavo A. Antanavičius.

Anot jo, periferinėse zonose esančių būstų kainų didėjimas nuostabos nekelia, nes yra pakankamai žemos bazinės kainos, nuo kurių rinka atsispiria. O kitas dalykas, pirkėjai ieško naujų alternatyvų, kurios padėtų išvengti didelių transporto spūsčių ir kitų infrastruktūros trūkumų. Padidėjusi paklausa šiuo atveju labai greitai padaro tam tikrus pokyčius.

„Naujos statybos dažnu atveju butai labiau brango nei senos statybos, išskyrus keletą mikrorajonų. Sena statyba ryškiau brango Grigiškėse, Karoliniškėse, Šeškinėje, Naujojoje Vilnioje – mažiau apkrautose lokacijose, kur yra rinkos kryptis į naujas vietas. Bet didesnė dalis mikrorajonų yra be aiškios krypties“, – kainų pokyčius apibendrina A. Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

Pasak jo, rinkoje šiuo metu laimi pardavėjai, nes kol pirkėjai gali nesunkiai banke gauti paskolą, jie prisiima didesnę neracionalumo dalį, nepaisant to, kad Vilniuje kainų lygis yra per daug pakilęs.

Populiariausi rajonai susiduria su didžiausiomis problemomis

Remiantis keleto metų senumo duomenimis, didžiausia pensinio amžiaus gyventojų yra Lazdynuose, Karoliniškėse, Žirmūnuose, Antakalnyje ir Šnipiškėse. O jauniausio amžiaus gyventojų daugiausia susibūrę Perkūnkiemyje, Bajoruose, Santariškėse, Pilaitėje bei Jeruzalėje, kur daugiausia mažų vaikų, o tai reiškia, kad daugiausia ir jaunų šeimų.

„Klausimas, ar tai yra labai gerai, nes visi šitie rajonai turi didžiausią mokyklų, darželių trūkumą, didžiausius kamščius, kurie, greičiausiai, ir yra sukeliami dėl viso šito trūkumo. Tie rajonai ne tik patys turi tas problemas, bet ir primeta jas kitiems mikrorajonams“, – apie demografinę rajonų situaciją kalbėjo A. Antanavičius.

Vilniaus savivaldybės ir „Real data“ duomenimis, didžiausios eilės darželiuose yra Santariškėse, kur yra vienintelis neseniai pastatytas darželis ir kuriame net 400 vaikų vietos negavo. Didelės laukiančių vaikų eilės nusidriekusios ir Pašilaičiuose, Pilaitėje, Fabijoniškėse ir Žirmūnuose. Negavę vietų šiuose rajonuose, tėvai dažniausiai ieško galimybių greta esančiuose rajonuose.

„Jeigu jūs pirksit ten būstą ir turit vaikų arba norėsit turėt vaikų, tai turėkite omeny, kad bus 200-300 vaikų eilės, nebent valstybė spės visa tai išspręsti. Ar spės ir ar jai pavyks, tai čia yra kitas klausimas, kol kas yra taip, kad visas eiles sudėjus, beveik 3000 vaikų laukia eilėse“, – aiškino analitikas.

Dėl socialinės infrastruktūros, gero susisiekimo su miesto centru trūkumo, ekspertas jaunoms šeimoms, kurios yra pagrindiniai NT pirkėjai, rekomenduoja vengti perkrautų rajonų, tokių kaip Pilaitė, Pašilaičiai, Fabijoniškės, Bajorai, Santariškės, nes savivaldybė šių rajonų problemas spręs dar ilgai ir nelabai suspės paskui poreikį.

Verčiau rinktis arčiau centro esančius mikrorajonus, bet ne seną statybą, nebent išskirtiniais atvejais. A. Antanavičiaus manymu, šiuo metu daugiausia dėmesio yra verti Lazdynai, Karolinškės, Šeškinė, Žirmūnai, Antakalnis, Šnipiškės ir Naujamiestis. Tai yra tie mikrorajonai, kuriuose šiuo metu ieškotis būsto yra logiškiausia, nes čia išvystytas geras susisiekimas, mažiau apkrauta socialinė infrastruktūra bei yra visos galimybės ją plėtoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)