Efektyvumas slypi mobilume

Modeliuojant modernius biurų pastatus, vis dažniau kalbama apie veikla paremtą darbą (angl. activity-based working). Tai principas, kai darbo aplinka ir erdvės atitinka tai, ką darbuotojas veikia: skaito susikaupimo kambaryje, kalba telefonu tam pritaikytoje patalpoje, diskutuoja su kolegomis susitikimų erdvėje ar gurkšnoja kavą ant sūpynių. Tarptautinės, pasaulyje lyderiaujančios darbo vietų tyrimų bendrovės „Leesman“ skaičiavimais, darbo erdvės dizainas yra svarbus daugiau kaip 90 proc. darbuotojų, o beveik 54 proc. sutinka, kad darbo vietos dizainas padeda efektyviai atlikti užduotis. Todėl vienas didžiausių iššūkių biuruose – erdves pritaikyti darbuotojų mobilumą skatinančioms veikloms, rašoma pranešime spaudai.

„Veiklos, kurias darbuotojai gali daryti toliau nuo darbo stalo, pavyzdžiui, telefoniniai, vaizdiniai skambučiai, darbinės ar privačios diskusijos, susikaupimo reikalaujantis darbas, ir turi būti atliekami ne prie darbo stalo, o tam specialiai pritaikytose erdvėse. Atlikdami mūsų biurų tyrimus taip pat pastebėjome, kad darbuotojų efektyvumą skatina ir galimybės atsikvėpti nuo darbo: skaityti, atsipalaiduoti pertraukų metu. Šios išvados ir leido suprasti, kad kolektyvą reikia kreipti link veikla pagrįsto darbo“, – sako „Danske Bank“ darbo vietos antropologė Agnė Žemaitė.

Darbuotojų įvertinti pokyčiai

Moderniuose pastatuose įprastai gausu naujovių ir unikalių sprendimų, kuriančių visapusišką komfortą darbuotojams. Biuruose apgalvotos tokios smulkmenos, kaip pakeliami stalai ir tokie infrastruktūrą keičiantys sprendimai, kaip atviras priimamasis. Taip pat vidinė valgykla darbuotojams, poilsio ir laisvalaikio erdvės – tylioji zona ir sporto klubas.

Biuras

Vis dėlto, projektuojant „DC Pier“ pasinaudota jau turima patirtimi ir dar daugiau dėmesio skirta žmonių srautams valdyti bei efektyviau atskirti erdves, kur turėtų vyrauti tyla ir kuriose galimas ir didesnis triukšmas. Pastarosios suplanuotos pastato centre, kad šurmulys būtų izoliuotas ir nedrumstų darbuotojų susikaupimo, todėl darbuotojai atvirose erdvėse jaučiasi ne taip ir atvirai. Tiek šiuos naujuosius elementus, tiek patobulintus jau ankstesnių pastatų sprendimus „DC Pier“ darbuotojai įvertino teigiamai ir darbo vietoje iš tiesų išnaudoja skirtingas erdves.

Pasaulinio lygio įvertinimas

Naujausios atliktos „Leesman“ apklausos rezultatai parodė, kad tai buvo teisinga kryptis – 87 proc. darbuotojų sutiko, kad naujoji darbo vieta teigiamai veikia jų produktyvumą, o 91,3 proc. darbuotojų teigia besididžiuojantys darbo vieta. Dėl tokių teigiamų pokyčių „DC Pier“ buvo sertifikuotas pasaulyje pripažįstamu „Leesman+“ „Labai efektyvios darbo vietos“ sertifikatu ir prisijungė prie tokių didžiųjų pasaulio kompanijų biurų, kaip „Trip Advisor“ ar „Discovery Comunications“.

„Leesman+“ sertifikatas – tai teigiamas atsakymas į klausimą „Ar esama darbo aplinka veikia?“. Atsakymas ieškomas vadinamuoju Lmi indeksu vertinant 2 sritis: darbovietės įtaką darbuotojo pasididžiavimui darbo vieta, bendruomeniškumui ir darbo veiklas bei kaip biure jos yra palaikomos. Remiantis šiomis dviem sritimis, „DC Pier“ pastatas buvo įvertintas labai aukštu 80,8 iš 100 Lmi indeksu.

„Tokio plataus masto tyrimo išvados leidžia ne tik gerinti darbuotojų patirtis, bet ir padeda didinti verslo konkurencingumą. Tiek didinat darbuotojų įsitraukimą, tiek ir produktyvumą bei efektyvum1. Taip pat iš tyrimo rezultatų galima mokytis ir naujausiuose pastatuose žengti dar didesnį žingsnį link tobulesnės ateities darbo vietos. “, – sako A. Žemaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)