Neseniai UAB „Spinter Tyrimai“ atlikto nekilnojamojo turto agentūrų žinomumo tyrimo rezultatai rodo, kad didžiasias agentūras žino, o ir prireikus kreipiasi nemaža dalis šalies gyventojų.

Stebint nekilnojamojo turto agentūrų rinkos pokyčius, galima pastebėti itin spartų rinkos dinamiškumą. Kartu su augančia nekilnojamojo turto paklausa Lietuvoje, sparčiai daugėja ir NT tarpininkavmo agentūrų skaičius. Su šiuo pokyčiu yra siejama žmonių požiūrio kaita į NT tarpininkavimo agentūras per pastaruosius kelis dešimtmečius. Pastebima, kad gyventojai vis labiau linkę suprasti brokerio darbo vertę ir patikėti NT pirkimo ar pardavimo procesą agentūroms, tad kokybiškos šios srities specialisto paslaugos tampa vis paklausesnės.

Siekiant įvertinti gyventojų požiūrio kaitą bei sužinoti dagiau apie jų įpročius renkantis NT tarpininkavimo agentūras, atliktas tyrimas, kurio metu atsiskleidžia, kurios NT tarpininkavimo agentūros susilaukia populiarumo gyventojų tarpe. Todėl, 2018-ais metais UAB „Spinter Tyrimai“ atlikto NT agentūrų spontaninio žinomumo tyrimo metu, apklausti 1000 atsitiktinių asmenų Lietuvoje. Apklausos metu, atsitiktiniai asmenys apklausti, kokias nekilnojamojo turto agentūras žino ir renkasi.

Visgi, tyrimo metu gauti rezultatai parodo, kad gyventojai turi 3-4 populiariausias NT tarpininkavimo agentūras, kurių pavadinimus žino bei kuriomis domisi. Šalia tokių, lyderiaujančių Lietuvos NT tarpininkavimo agentūrų rinkoje, kaip „Ober-Haus“ar „Capital“, „DNB būstas“, pirmoje vietoje iškyla „Remax“ – net 21 proc. apklaustųjų įvardijo būtent šią agentūrą.

Akivaizdu, kad su pokyčiais nekilnojamojo turto rinkoje susiję ir NT bendrovių kaita bei rinkos didžiųjų žaidėjų pozicija. Vienos jų kaupia patirtį jau dešimtmetį, kitos dar tik stengiasi surasti savąją nišą ir siekia tvirtesnių pozicijų rinkoje. Kodėl vienoms agentūroms sekasi geriau išlaikyti pozicijas, o kitos užsiveria nė nespėjusios apšilti, apie bendrą situaciją rinkoje bei apie tai, kaip agentūra turėtų užsitikrinti žinomumą ir pasitikėjimą gyventojų tarpe, įžvalgomis pasidalins NT tarpininkavimo agentūros specialistai.

Ilgametė patirtis ir paslaugų kokybė

Siekiant išlaikyti savo pozicijas NT tarpininkavimo rinkoje bei stengiantis įgyti klientų pasitikėjimą, kad jie pasinaudoję agentūros paslaugomis, prireikus, nedvejodami grįžtų vėl ir vėl, o galbūt net ir rekomenduotų artimųjų ir draugų ratui, labai svarbu išmanyti šios veiklos esminius principus.

„Remax“ Lietuvos regiono vadovas Kastytis Žuromskas, paklaustas apie pagrindinius principus, kuriais turėtų vadovautis agentūra, išskiria, kad tai turėtų veikiausiai būti paslaugų kokybės užtikrinimas ir sklandi įmonės veikla, kurią įrodytų savo ilgamete patirtimi:

„Kadangi NT verslas yra nuolatos besikeičiantis, svarbiausi kriterijai šiandien yra greitas prisitaikymas prie esamų poreikių bei nuolatinis tobulėjimas. Mes tą puikiai suprantame, nes didelį dėmesį skiriame darbų optimizavimui bei kokybės gerinimui. Įmonės, kurios sugebės savo klientams pasiūlyti greitesnį ir kokybiškesnį aptarnavimą, kurios sukurs platformas, gebančias identifikuoti kliento poreikius dar prieš priimant sprendimą ar objektą bandyti parduoti patiems, ar pasinaudoti profesionaliomis brokerio paslaugomis – tokios įmonės greitai ir efektyviai įsitvirtins rinkoje ir sukurs pasitikėjimą savo busimų klientų ratui“ – dėsto K. Žuromskas.

K. Žuromskas priduria, kad ilgametė patirtis, ne ką mažiau svarbus rodiklis, pelnant klientų pasitikėjimą.

„Per mūsų ilgą veiklos laikotarpį išmoktos pamokos Lietuvoje bei užsienyje, padeda numatyti rinkos dėsningumą ateityje ir būti pirmiems, stengiantis suprasti klientų poreikius“, – sako pašnekovas.

Lietuvos rinka atvira plėtros planams

Lietuvos NT agentūrų asociacijos prezidentas Audrius Gudanavičius, komentuodamas situaciją NT tarpininkavimo rinkoje patvirtina, kad pastarieji keli metai buvo tikrai aktyvus, o asociacijos skaičiavimais ne mažiau 70-80 proc. visų sandorių antrinėje rinkoje vyksta su brokerių pagalba.

„Intensyvėjantį sandorių skaičiaus augimą galima matyti jau nuo 2011 metų, todėl NT agentūrų ir brokerių skaičius augo ir tebeauga lygiai taip pat. Tai jaučiasi ir pačioje LNTAA, kur matome, kad nuolatos nori prisijungti vis nauji žaidėjai“, – pasakoja A. Gudanavičius.

Asociacijos prezidentas prideda, kad prie NT agentūrų ir brokerių plėtros, žymiai prisidėjo gyventojų požiūrio kaita. Kismas vyksta lėtai, tačiau užtikrintai.

„Nors pas lietuvius vis dar gajus posovietinų šalių mentalitetas „viską pasidarysiu pats“, tačiau po truputį tai keičiasi. Vis daugiau pardavėjų supranta, kad brokeris reikalingas ne tik tam, kad įdėtų skelbimus“, – paaiškina asociacijos prezidentas.

A. Gudanavičius įvardija eilę svarbių veiksmų, kuriuos turi išmanyti pardavėjas:

NT brokeris daro rinkos analizę, žino kokie sandoriai ir už kokias sumas vyko iš tiesų, o ne tai ką žmonės mato skelbimuose, stebi konkurencingus objektus rinkoje, žino kaip vertinti pirkėjų galimybes bei jų motyvaciją, kaip tinkamai vesti derybas, kaip gauti geriausią kainos pasiūlymą. NT brokeris žino, kaip sulaukti tikro ne apsimestinio grįžtamojo ryšio iš pirkėjo, kaip paruošti preliminarias sutartis, kurios būtų saugios, kaip suvaldyti rizikas, kuomet imama banko paskola ir visą eilę kitų svarbių dalykų“, – dėsto A. Gudanavičius.

Pabaigai, A. Gudanavičius priduria, kad kokybiškas paslaugas suteikia ne visi brokeriai, todėl labai svarbu išmokti atsirinkti, atsižvelgiant į tam tikrus kriterijus.

„Sertifikuotų brokerių sąrašas gali būti vienas iš įrankių tai padaryti, nors žinoma tikrai ne vienintelis. Dažnai pasitaikanti vartotojų klaida yra noras gauti brokerio paslaugą kuo pigiau. Atminkime, kad kaip ir kitose gyvenimo srityse – pigi prekė ar paslauga visada bus konflikte su kokybe, todėl patarčiau rinktis brokerį pagal asmenines sąvybes, paslaugos apimtį ir motyvaciją, nes finaliniame rezultate, įvertinus visus faktorius, finansiškai tai bus išmintingesnis sprendimas“, – teigia A. Gudanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)