Tyrimus vykdžiusi UAB Archeologijos projektų centro „Antiqua“ archeologų komanda, kuriai vadovavo archeologas Ignas Sadauskas, teritorijoje aptiko itin didelį kiekį archeologinių radinių, datuojamų nuo pat XV amžiaus iki šių laikų: buitinės keramikos šukių, koklių fragmentų, monetų, plombų, stalo įrankių, molinių pypkių ir t.t.

Taip pat tyrimų metu atidengti XIX amžiaus II pusėje – XX amžiaus pirmoje pusėje šioje teritorijoje stovėjusių mūrinių pastatų pamatų ir skliautinių rūsių fragmentai. Tačiau svarbiausias šių tyrimų atradimas – iki šiol plačiau neatrasti ir netyrinėti XVII amžiaus pradžios Radvilų rūmų fragmentai, rašoma pranešime spaudai.

Tyrimų metu atidengtos rūmų pirmo aukšto patalpų plytų grindys, buvusių sienų pamatų ir kolonų fragmentai bei dvi krosnys. Taip pat aptikta archeologinių radinių, siejamų su rūmų gyvenimu ir kasdienybe.

Radvilų rūmų fragmentai

Iš istorinių šaltinių žinoma, kad Radvilos reprezentacinius rūmus pasistatė XVI amžiuje. Tai buvo dideli, puošnūs, vieningo italų manierizmo stiliaus, trijų aukštų rūmai su cilindriniu bokštu kampe, kuriuos supo didelis itališko tipo sodas su gėlynais ir tvenkiniais. Rūmai per 1655-1661 m. karą su Maskva buvo apgriauti, XVIII amžiuje galutinai apleisti, o 1828 m. rūmų griuvėsiai buvo parduoti kaip statybinė medžiaga. Tiksli buvusių Radvilų rūmų vieta iki šiol nėra žinoma.

Radvilų rūmų fragmentai

1939–2013 m. teritorijoje veikė Raudonojo kryžiaus ligoninė, kurios vietoje UAB „Vastint Lithuania“ planuoja vystyti mišrios paskirties kvartalą. Tyrinėjamos teritorijos daliai pagal detalųjį planą priskirta komercinė paskirtis, tad vystytojai, prieš pradėdami būsimo viešbučio techninį projektą, lauks specialistų išvadų dėl atrastų fragmentų išsaugojimo.

Radvilų rūmų fragmentai

„Džiaugsimės, jei bus įmanoma geriausiai išlikusius Radvilų rūmų fragmentus ne tik užkonservuoti, bet ir eksponuoti visuomenei integravus į numatomą vystyti projektą“, - sakė UAB „Vastint Lithuania“ generalinis direktorius Kęstutis Vedeckis.

Toje pačioje teritorijoje UAB „Vastint Lithuania“ ruošia ir Juozapo Tiškevičiaus žiemos rūmų bei šalia esančio sodo restauravimo projektus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)