Pora sutiko papasakoti, kaip kilo mintis tokioje vietoje pastatyti neįprastus raidės „A“ formos namelius ir kaip sekasi laikytis minimalistinio gyvenimo būdo gyvenant mažyčiame jūriniame konteineryje.

Tokių sodybų nerado, tad nusprendė pastatyti patys

Paklausta apie tai, kaip kilo mintis atokioje nuo miesto esančioje, kalvotoje ir mažai apgyvendintoje vietoje pradėti statyti neįprastus statinius, savininkė Justė paaiškino, kad šie nameliai – tik dalis didesnio projekto. Idėją įkvėpė ir vestuvių fotografų darbas, dėl kurio jiedu apkeliavo įvairias Lietuvos vietos.

„Pirma idėja buvo sukurti išskirtinę vietą šventėms ir pramogoms: stilingą, modernią, aktyvią, bet tuo pačiu toli nuo miesto šurmulio, giliai miškuose. Sodybų Lietuvoje tikrai daug, bet atitinkančių šiuos kriterijus labai mažai. Jau beveik 10 metų dirbdami fotografais vestuvių rinkoje pastebėjome tokių vietų trūkumą, todėl nutarėme kraustytis iš Vilniaus centro ir pasinerti į „DOYOU PLACE“ kūrimą. Didžiojo pastato šventėms statyba atidėta kuriam laikui, iš pradžių nusprendėme išbandyti jėgas pasiūlydami „A“ formos namelius poilsiui gamtoje. Patys jau gyvename čia virš metų ir čia labai gera, todėl norime pasikviesti ir kitus pasimėgauti“, – pasakoja sodybos įkūrėja.

Aukščiau paminėtus lokacijos trūkumus: kalvotumą ir tai, kad vieta tokia nuošali, ji laiko privalumais.

„Kelis metus ieškodami sklypo apžiūrėjome daugybę vietų. Niekas taip „neužkabino“, kaip ši vieta. Gera lokacija (Semeliškės, netoli Trakų), įdomus reljefas, spygliuočių miškas, ežeras, jokių kaimynų. Nežinome, ko daugiau galėtume norėti“, – džiaugiasi pašnekovė.

DOYOU PLACE

Nuotraukose taip pat matosi daug neįprastų interjero sprendimų: vyrauja natūralus medis, o jūrinio konteinerio, kuriame gyvena sodybos savininkai, siena pakeista stiklu, pro kurį atsiveria vaizdas į sodybą. Pasak įkūrėjos, padėjo ir draugė, kuri yra interjero dizaino specialistė, ir įkvėpimo paieškos tokiose interneto svetainėse, kaip „Pinterest“.

„Prisideda ir draugė architektė iš „DEhome“, kuriai tikrai reikia kantrybės su mumis, nes norime ir to, ir ano, vis sumąstome naujų idėjų, o jai tenka surinkti viską į darnią visumą. Kaip tik priėjome prie namelių vidaus apdailos etapo, bus nestandartinių sprendimų, industrinio interjero detalių, mažai durų, daug atviros erdvės t. y. tai, ko nelabai rasite lietuviškose sodybose“, – kalba įkūrėja.

DOYOU PLACE

Apsigyveno jūriniame konteineryje

Įrenginėdami „DOYOU PLACE“ sodybą svečiams fotografai priėmė nepopuliarų sprendimą ir patys persikraustė gyventi į sodybos teritorijoje pastatytą jūrinį konteinerį. Jūriniai konteineriai yra transformuojami į gyvenamąsias ar kitos paskirties patalpas vis dažniau, tačiau Lietuvoje šis variantas dar ne toks paplitęs, kad galėtume jį pavadinti įprastu. Pasak poros, neplanuotai toks būstas tapo gyvenamąja vieta. Pašnekovė pasakoja, kad jo įrengimas labai užtruko dėl informacijos, kaip jį įrengti, trūkumo.

„Įsirengti jūrinį konteinerį ir gyventi jame buvo svajonė – vien todėl šis namukas mums labai brangus. Prieš kelerius metus praktiškai išbandytos informacijos niekas Lietuvoje neturėjo arba tiesiog ja nenorėjo dalintis, todėl ieškojome atsakymų į klausimus internete, įvairiuose forumuose, straipsniuose, galiausiai, spėliojome, bandėme, rizikavome. Viską mąstėme ir darėme patys, ne viskas išėjo tobulai, bet dėl to nėra blogiau. Išgyvenome dvi žiemas, šalta tikrai nebuvo. Šaltuoju metu laiku kūrename krosnelę, sandarumas išėjo puikus. Vietos būtų „per akis“, jei tai būtų antri namai (sodo namelis).“

DOYOU PLACE

Pora pastebi, kad pasirinktas būsto tipas paskatino rinktis labai minimalistinį gyvenimo būdą. Dėl to kyla iššūkių įrenginėjant erdves, savininkė pastebi kelis jos trūkumus. Jūriniame konteineryje be poros gyvena ir dar du augintiniai.

„Mūsų atveju tai pagrindinis ir vienintelis būstas. Viduje yra ne tik gyvenimo, bet ir darbo zonos, ir dar turime du augintinius – katiną ir šunį, kurie mėgsta vaikščioti, kur nori, karaliauti ne tik lauke, bet ir viduje, todėl kartais tenka pakovoti dėl vietos ant sofos. Planuojant erdvę viduje, labiausiai trūksta pločio, sunku viską naudingai ir patogiai išdėlioti. O dar, jei nori, kad būtų gražu, tenka pasukti galvą. Bet iš esmės viskam visko užtenka, o dar kai lauke turime tiek daug laisvo ploto! Beje, ir minimalistinis gyvenimo būdas susiformavo natūraliai, tik reikalingiausi daiktai ir nieko daugiau!“ – pasakoja jie.

DOYOU PLACE

Įspėja manančius, kad tai – pigus būstas

Tikriausiai esate girdėję, kad jūrinis konteineris tiems, kam nereikia daugybės vietos, gali būti pigus būsto variantas, tačiau „DOYOU PLACE“ savininkai savo kailiu patyrė, kad tai netiesa ir įspėja kitus.

„Norintiems statytis tokį namuką turime pasakyti – atmeskite šią idėją, jei tikitės, jog tai bus pigus ir racionalus variantas. Mūsų klimatui jį reikia pilnai apšildyti. Jei norite palikti originalų vidų ir kiek įmanoma daugiau erdvės viduje, apšildysite jį iš išorės, o tai reiškia, kad darysite karkasą ir apdailą, tad gal verta tokiu atveju tiesiog mažą karkasinį namuką pasistatyti? Nebent namas iš jūrinio konteinerio yra jūsų svajonė, tuomet nėra nei kalbos, kad neverta“, – teigia būsto savininkė.

Pastatyti „A“ formos namą nebuvo lengviau

Pora paprieštaravo, kad „A“ formos statiniai esantys jų sodyboje yra praktiškesni ir pigesni trobelių variantai. Jos teigimu, vienintelis tokios konstrukcijos privalumas yra graži forma, kuri porą žavėjo jau labai ilgai.

„Jau senokai varvindavome seilę žiūrėdami į „A“ formos namukų nuotraukas. Daugiausiai jų buvo Amerikoje, jie ten populiarūs. Tuomet dar net nesvajojome, kad tokius patys statysime. Beje, ir sklypas padiktavo „A“ formą, nes kvadratiniai, stačiakampiai statiniai ant kalvos mums pasirodė pernelyg griozdiškas reikalas, norėjosi, kad namukai kuo labiau įsikomponuotų į aplinką“, – teigia pašnekovė.

DOYOU PLACE

Namelių savininkai nesutinka ir su tais, kurie sako, kad tokia namo konstrukcija paprastesnė, nes nereikia atskirai įrenginėti ir stogo, ir sienų. Pasak jų, ir dėl šio dalyko kaltas statybų praktikos statant tokius namus trūkumas.

„Stogas yra ir sienos, todėl namo statybų specifika visiškai kitokia nei įprasto namo. Be to, plotas išsidėlioja labai neracionaliai. Įsivaizduokite, kiek ploto gautumėte pastatę dviejų aukštų namą, kurio grindų plotas apie 50 kvadratinių metrų. Tačiau mums svarbu, kad būtų ne tik racionalu, bet ir gražu, originalu, taip, kaip mes sumąstėme, o ne kaip kažkas paskaičiavo“, – savo pasirinkimą aiškina pora.

Namo gamtoje įrengimo principai

Miško viduryje kylančią sodybą pora įrenginėja taip, kad neužgožtų aplink esančios gamtos. Toks sprendimas įkvėpė pasinaudoti ir japonišku būdu apdirbti eksterjere panaudotas dailylentes.
„Tiesą sakant, mums aktualu, kad statiniai būtų kokybiški, ekonomiški bei atitiktų bendrą stilistiką. Ekologija nėra pagrindinis aspektas statyboje. Kita vertus, gyvendami gamtoje kasdien mokomės stebėti ir prižiūrėti gamtą.

DOYOU PLACE

„DOYOU PLACE“ idėja – pabėgimas iš miesto į gamtą, vadinasi, architektūra neturi dominuoti ar užgožti gamtos, priešingai, ji turi susilieti su visuma. Būtent dėl to apdailai pasirinkome Shou Sugi Ban – senovišką japonų dailylenčių apdirbimo būdą apdeginant medieną ir taip ją apsaugant nuo išorės veiksnių. Atrodo natūraliai bei originaliai“, – pasakoja pora.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)