Tai didelė problema, kuri savaime išsispręsti negali, todėl tik nuo mūsų pačių sąmoningumo priklauso, kaip galime tvarkytis su nebereikalingais daiktais, pakuotėmis – išmesti jas ar panaudoti naujam produktui pagaminti.

Antrinių žaliavų rinkimas ir perdirbimas ne tik mažina į sąvartynus patenkančius atliekų kiekius, bet ir finansines sąnaudas, taip pat padeda taupyti senkančius gamtos išteklius. Pasitelkę fantaziją, įdėję šiek tiek pastangų bei rankų darbo kone kiekvieną seną rakandą galime paversti originalia interjero detale ar naudingu buities reikmeniu.

Kodėl tai mums svarbu?

Kelno ekonomikos instituto atliktoje analizėje, kurios tikslas buvo išsiaiškinti, kaip Europa žengia žiedinės ekonomikos link, Lietuva kartu su Slovėnija, Lenkija, Italija, Vengrija, Portugalija, Čekija ir Kipru įvardinta kaip viena būsimų geriausių atliekų perdirbėjų. Tačiau mūsų šalis vis dar gerokai atsilieka nuo Europos Sąjungos lyderės šioje srityje Vokietijos.

2016 m. duomenimis, Lietuvoje buvo perdirbama tik apie 25 proc. atliekų, nors Europos Sąjungos tikslas yra iki 2035 m. pasiekti 65 proc. komunalinių atliekų ir 75 proc. pakuočių atliekų perdirbimo rodiklius.

Didžioji likusių atliekų dalis patenka į sąvartynus, jų plotas didėja, neigiamai veikia dirvožemį, orą ir gruntinius vandenis, žmogaus sveikatą ir net klimato kaitą. Todėl labai svarbu ne tik išmokti valdyti atliekų srautus, tobulinti jų tvarkymo būdus, ieškoti naujų efektyvių sprendimų pasitelkiant moderniausias technologijas, bet ir šviesti visuomenę bei skatinti jos aktyvų dalyvavimą atliekų mažinimo procese.

Ekologiškas interjeras

Skatina atsakingą vartojimą

LR Aplinkos ministerija siekdama atkreipti dėmesį į šią problemą ir norėdama paskatinti visuomenės sąmoningumą, įgyvendina plačios aprėpties projektą „Darnūs namai“. Jame numatytos atsakingą vartojimą skatinančios socialinės akcijos bus orientuotos į daugiabučių namų gyventojus, individualių namų valdų savininkus, kaimiškų vietovių bendruomenes, verslo ir gamybos įmones, savivaldybių tarnautojus ir darbuotojus, nuomonės lyderius, socialinius bei ekonominius partnerius.

Vienas iš svarbiausių projekto tikslų – skleisti informaciją apie žiedinės ekonomikos, aplinkosaugos, atsakingo vartojimo principus, informuoti visuomenę apie atliekų perdirbimo naudą bei siekti keisti jos įpročius ir suvokimą.

Interjeras kuriamas iš atliekų

Šiuo metu iš įvairių senų nenaudojamų daiktų kuriamas namo ant ratų interjeras. Ši ekspozicija jau gegužės mėnesį pradės savo kelionę po visą Lietuvą. Planuojama, kad šis unikalus mobilus namas aplankys visas savivaldybes – kiekvienos jų centrą ir bent po vieną jose esantį didesnį ar aktyvesnį miestą, miestelį ar kaimą. Lietuvos gyventojai turės galimybę pasisemti naujų idėjų, kaip pasitelkus sandėliukus, rūsius užgriozdinusius rakandus, atliekas atnaujinti namus ar užuot pirkus naują reikiamą daiktą susimeistrauti jį patiems.

Pavyzdžiui, sofą, fotelius ar stalą nesudėtinga pasigaminti iš medinių krovinių padėklų, įvairias lentynas galima susikurti iš nenaudojamų riedlenčių, slidžių, šviestuvus sumeistrauti iš stiklinių butelių, lovos užtiesalą pasisiūti iš senų drabužių ir pan.

Mobilią ekspoziciją kuria Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytojų ir studentų komanda, kuri nuolat vykdo įvairius kūrybinius projektus, tarp jų ir aplinkosaugos srityje. Prie šio projekto dirba savo srities profesionalai – interjero dizaino, grafikos ir technologijos sričių specialistai, juos konsultuoja aplinkosaugos specialistas.

Ekologiškas interjeras

Renginiai - visoje Lietuvoje

Viso projekto „Darnūs namai“ laikotarpiu numatyta surengti net 120 socialinių akcijų. Jų metu mūsų šalies gyventojai ne tik turės galimybę pamatyti mobilų namą ant ratų su jame įrengtu interjeru iš atliekų, bet ir sudalyvauti įvairiose veiklose. Bus organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, virtualūs žaidimai, savo žinias aplinkosaugos srityje bus galima pasitikrinti viktorinoje, dalyvauti diskusijose, pamatyti įdomias instaliacijas, sužinoti, kaip darnaus verslo principus į savo kasdienę veiklą diegia šalies įmonės, kaip žinomi žmonės laikosi darnaus gyvenimo principų.

Visi šie numatyti renginiai, kurių metų bus komunikuojama žinutė apie atsakingą vartojimą atliekų prevencijos ir tvarkymo srityje, bus nukreipti į visuomenės elgsenos formavimą, atkreipiant dėmesį į žiedinę ekonomiką, klimato kaitą ir kitus svarbius faktorius.

Gali prisidėti kiekvienas

Prie projekto įgyvendinimo ir mobilaus namo kūrimo jau dabar jungiasi ir žinomi Lietuvos žmonės ne tik tapdami šio projekto ambasadoriais, bet ir dovanodami „Darnių namų“ kūrėjams savo nebenaudojamus senus daiktus. Greitu metu jie bus prikelti naujam gyvenimui ir integruoti į kuriamo mobilaus namo interjerą. Prie šios iniciatyvos gali prisidėti kiekvienas, kuris vadovaujasi atsakingo vartojimo principais, kuriam rūpi, kad perdirbant daiktus galima ne tik sutaupyti, bet ir sumažinti atliekų kiekį.

Todėl projekto įgyvendintojai ragina kiekvieną mūsų šalies gyventoją savo namuose surasti seną ir nenaudojamą rakandą, kurį būtų galima kūrybiškai atnaujinti, renovuoti ir taip namams sukurti stilingą, unikalią interjero detalę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)