Vienas iš populiariausių rajonų

NT įmonės „Eika“ plėtros vadovas Martynas Žibūda sako, kad Pilaitė yra vienas iš greičiausiai augančių Vilniaus rajonų ne tik pastaruosius metus, bet ir pastaruosius dešimtmečius. Per 2017 m. Pilaitės mikrorajone buvo parduoti 468 butai, o šis rajonas toliau išlieka tarp TOP 3 Vilniaus gyvenamųjų rajonų pagal pardavimus.

„Pilaitė labai ilgą laiką NT plėtotojų buvo neįvertintas mikrorajonas. Laikui bėgant, Pilaitės potencialą pastebėjo vis daugiau vystytojų. Nuo 2 projektų 2010 m. skaičius padidėjo keletą kartų. Net ir pradėjus sparčiai plėstis, Pilaitėje gyvenantys žmonės gali džiaugtis ypatingai dideliais želdynų plotais, ežerais bei puikiu susisiekimu su miesto centru. Vykdant plėtrą šiame rajone buvo skiriama pakankamai dėmesio, kad plėtra būtų darni – numatytos vietos tiek mokykloms, darželiams, statomi prekybos centrai“, – sako M. Žibūda.

Anot pašnekovo, dar sovietiniais laikais parengtame miesto plane buvo numatytas dvigubai didesnis gyventojų kiekis nei kad jis yra šiuo metu. Tame pačiame plane yra numatytos ir išskirtos erdvės tiek darželiams, mokykloms, tiek ir parkams ar gydymo įstaigoms. Visa tai dabartinė miesto valdžia planuoja perkelti į naujai rengiamą miesto bendrąjį planą ir minėtus planus įgyvendinti. Todėl prielaidos patogiam ir pilnaverčiam gyvenimui yra jau seniai numatytos, tačiau tokios programos įgyvendinimo tempas atsilieka nuo realybės ir dabartinių gyventojų poreikių.

Esminė prielaida tikėti, kad Pilaitės rajono laukia puiki ateitis yra ta, kad rajonas vystosi sistemingai, plėtojamas kvartalais, o ne pavieniais, vienas prie kito nederančiais pastatais. Iki šiol šio rajono veidą didžiąja dalimi formavo privatus kapitalas: statė gyvenamuosius namus, komercinius objektus, tiesė vidines kvartalų gatves, formavo tiek pasyvaus, tiek ir aktyvaus poilsio zonas – įrenginėjo sporto, vaikų žaidimo aikšteles, medžiais ir krūmais apželdintus skverus“, – aiškina M. Žibūda.

Martynas Žibūda

Subalansuota rinkos poreikiams

Pasak „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovo Audriaus Šapokos, Pilaitėje vykdomi projektai visiškai atitinka pirkėjų lūkesčius: optimalūs butų dydžiai, naudojami šiuolaikiniai inžineriniai, energetiniai sprendimai, vienaip ar kitaip sprendžiamas poreikis automobilio stovėjimui ir t.t.

Jis teigia, kad projektų sėkmę lemia ir daugelis kitų aspektų: plėtotojo patirtis ir reputacija, nuosavo ir skolinto kapitalo santykis, t.y. finansinis imunitetas mažėjant pardavimų apimtims, gebėjimas profesionaliai valdyti pardavimus, rinkodarą, užtikrinti savalaikius statybų procesus, žinoma – konkretaus projekto koncepcija.

„Pilaitėje projektus plėtoja tiek stambiausios plėtros bendrovės, tiek mažesni pirmo ar antro projekto plėtotojai, kurie turi kur kas mažiau kompleksinės patirties, todėl akivaizdu, kad tokioje konkurencingoje rinkoje visiems vienodai sektis negali. Kita vertus, rinka išlaiko savo aktyvumą, o
paklausos ir pasiūlos santykis Pilaitėje išlieka iš esmės subalansuotas, todėl vargu ar artimiausiu metu šioje miesto vietoje matysime visiškai nenusisekusius stambesnius projektus“, – aiškina A. Šapoka.

Specialistas tvirtina, kad vystytojams Pilaitė patraukli dėl išplėtotos inžinerinės infrastruktūros, santykinai plačios naujų sklypų pasiūlos ir prieinamos kainos. Be to, Pilaitė turi gerą reputaciją, yra iš patraukli ir patogi tiek esantiems gyventojams, tiek naujakuriams, todėl išlieka tarp geidžiamiausių Vilniaus rajonų.

Jauna ir pilietiška bendruomenė

M. Žibūda atkreipia dėmesį ir į statistiką, pagal kurią matyti, jog Pilaitė yra vienas jauniausių rajonų Vilniuje: tiek gyventojų, tiek ir pastatų amžiaus prasme.

„Tai lemia, kad ši bendruomenė turi panašius interesus, šeimyninę sudėtį, netgi didesnį nei miesto vidurkis aukštojo išsilavinimo rodiklį. Kiek mes pastebime, puikus kainos ir gyvenimo kokybės santykis yra svarbi Pilaitės populiarumo priežastis. Tai ypač taikytina nuosavo būsto ir kvartalo lygmenyje, kur viskas nauja, kokybiška ir patogu, be to, visos būtinos komercinės paslaugos yra netoliese“, – pasakoja pašnekovas.

Anot jo, šis rajonas turi dar vieną išskirtinumą – bendruomenės pilietiškumą. Aktyvumas ir neabejingumas savo gyvenimo kokybei yra viena iš priežasčių, kodėl viešojoje erdvėje tiek kalbama apie Pilaitės iššūkius: tai yra būdas daryti spaudimą valdžios sprendimams. Tačiau bendruomeniškumas tuo pačiu yra viena iš svarbiausių teigiamų savybių, lemiančių daugelio gyventojų apsisprendimą įsikurti šiame rajone.

Būstų paklausa tik didėja

Šiuo metu vienas iš didžiausių vykdomų projektų Pilaitėje yra „Karaliaučiaus slėnis“, kuris jau dabar pasiekė IX ir X etapą. Jų metu Pilaitėje bus įrengti 78 kotedžai ir 288 butai. Kotedžus planuojama visiškai įrengti iki šių metų pabaigos, o butus – iki 2019-ųjų metų liepos.

Kotedžų gyvenvietės Karaliaučiaus slėnis vizualizacija

Projektą vystanti NT įmonė „Citus“ nurodo, kad kotedžais domisi daugiausia 32-45 metų amžiaus žmonės, turintys vieną arba du vaikus ir dėl to didinantys savo gyvenamąjį plotą. Butų pirkėjų amžiaus grupė yra daug platesnė – 20-60 metų.

Butų pirkėjai yra dviejų tipų: jauni žmonės, kuriems tai yra pirmas būstas, arba žmonės, jau užauginę vaikus ir išleidę juos į savarankišką gyvenimą. Pirmieji dažniausiai dar neturi vaikų, tačiau gyvena poroje ir planuoja šeimos pagausėjimą. Antroji grupė ieško vėl mažesnio būsto dėl sumažėjusios šeimos, nori mažesnių sąnaudų. Šie klientai perka 53-61 kv. m butus.

Anot M. Vanago, didėjanti konkurencija rinkoje nekelia baimės, nes vystytojai kuria planus prognozuodami būsimą paklausą.

„Paklausa susijusi su vieninteliu veiksniu: žmonių pragyvenimo lygio augimu – perkamosios galios bei būsto įperkamumo didėjimu. Lietuvos bankas kitiems metams numato tolimesnį ekonomikos augimą, situacija darbo rinkoje taip pat turėtų išlikti panaši. Taigi reikėtų tikėtis nuosaikaus, tačiau stabilaus augimo ūkio, BVP ir darbo užmokesčio srityse. Ir ši tendencija – ilgalaikė, gana nuosekli, ją patvirtina ir gerėjantys žmonių lūkesčiai“, – sako jis.

Mindaugas Vanagas

Didėjant gyventojų skaičiui, didėja ir nusivylimas

NT įmonės „Vilniaus turtas“ ekspertas Tadas Dapkus sako, kad šiuo metu Pilaitėje išties yra daug projektų ir nemažai sklypų su statybų leidimais, kurie dar tik laukia savo vystytojo. Tačiau jis mano, kad išaugus gyventojų skaičiui šiame rajone, požiūris į jį taip pat ėmė keistis.

„Neigiamas požiūris atsirado dėl dviejų priežasčių: didelių spūsčių, kurie tikrai yra nenormalūs, ir nepanašu, kad kas nors keistųsi greitu metu, mat yra tik vienas kelias į Pilaitę. Suprojektuotos iš viso trys didelės gatvės, iš kurių šiuo metu veikianti yra tik Pilaitės prospektas. Kita priežastis – ugdymo įstaigų stygius“, – teigia T. Dapkus.

Anot jo, su kiekvienu nauju daugiabučiu ir pastatytu kotedžu spūstys didės ir, jeigu nebus pradėta tiesti artimiausiu metu suprojektuota magistralinė gatvė, kiekvienas naujas gyventojas atneš vis didesnį nusivylimą Pilaite.

Tačiau pašnekovas pabrėžia, kad gera žinia yra ta, jog šiame mikrorajone esančioje Tolminkiemio gatvėje Vilniaus savivaldybė 2019-aisiais statys naują mokyklą, kurioje galės mokytis apie 700 moksleivių, o tai, anot T. Dapkaus, tikrai pakels rajono vertę visų pirkėjų akyse.

Savivaldybė žada pokyčius

Vilniaus miesto savivaldybė pažada, kad šiemet Pilaitėje bus nuteista papildoma eismo juosta viešajam transportui, nuo Laisvės prospekto iki T. Narbuto stotelės.

Savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistė Neringa Kolkaitė sako, kad dar pernai rudenį Pilaitės prospekte įrengta 700 metrų ilgio A juosta, nuo Sietyno gatvės iki Laisvės pr. centro kryptimi.

"Praplatinus važiuojamąją dalį buvo suformuotos dvi eismo juostos bendram transporto priemonių eismui ir papildomai įrengiant eismo juostą skirtą viešojo transporto eismui. Nauja juosta sudarys sklandų ir greitesnį Pilaitės prospekto atkarpos pravažiavimą centro kryptimi atskira juosta", – teigia ji.

Vilniaus miesto savivaldybė

N. Kolkaitė taip pat tvirtina, kad nuo nuo Senojo Pilaitės kelio iki Sietyno gatvės bus įrengtas naujas, beveik kilometro ilgio, dviračių takas ir šaligatvis. Būsimas takas nusidrieks palei Narbuto gatvę ir taps šio tako tęsiniu. Vasarą taip pat bus baigtas projektuoti daugiau kaip 5 kilometrų ilgio kokybiškas dviračių ir pėsčiųjų takas palei T. Narbuto gatvę, sujungsiantis Pilaitę su Konstitucijos prospektu. Planuojama dviračių ir pėsčiųjų tako darbus pradėti dar šiemet.

Paklausta, kokių priemonių savivaldybė ketina imtis gerindama transporto infrastruktūrą, pašnekovė atsako, kad pernai buvo atnaujinta Pilaitės prospekto atkarpa nuo V. Pociūno iki Smalinės gatvės. Daugiau kaip kilometro ilgio prospekto atkarpoje buvo paklota nauja asfalto danga, pakeisti bortai, atnaujintas ženklinimas.

"Taip pat, prisidedant gyventojams, nuo Bitėnų gatvės iki Salotės, praėjusiais metais buvo įrengti lietaus nuotekų tinklai, o šiemet bus paklotas asfaltas, įrengtos automobilių stovėjimo vietos bei apšvietimas. Bendruomenei pasirengus techninį projektą, savivaldybė paklojo Varnės gatvėje naują asfaltbetonio dangą, įrengė lietaus nuotekų inžinerinius tinklus, apšvietimą, iškiliąsias pėsčiųjų perėjas. Buvo išasfaltuotas kilometras žvyrkelio, o ateityje bus tvarkoma ir likusi gatvės dalis", – savivaldybės planais dalinasi ji.

Šiemet, anot N. Kolkaitės, planuojama sutvarkyti beveik pustrečio kilometro ilgio Taurupės gatvę. Paklojus naują asfalto dangą atsiras puiki galimybė patekti iš Pilaitės rajono tiesiai į Vakarinį aplinkkelį ties Asanavičiūtės gatve, Karoliniškėse. Be to, bus tvarkomos ir Zujūnų, Gavaičių gatvės.

Per artimiausius dvejus metus planuojama atnaujinti ir Gilužio gatvę, kuri susijungs su Taurupės gatve ir Vakariniu aplinkkeliu. Įsruties gatvėje planuojama įrengti apie 300 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Ryšių su visuomene specialistė taip pat patvirtina, kad Pilaitėje bus statoma nauja mokykla, kurioje galės mokytis daugiau kaip 700 mokinių. Nebus pamiršti ir darželinukai: iki 2019 metų planuojama pastatyti 4 visiškai naujus savivaldybės darželius – Verkiuose, Pašilaičiuose ir net du Pilaitėje, kuriuos galės lankyti dar apie 880 mažųjų vilniečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)