Panašus kaip ir lietuvių rodiklis fiksuojamas Latvijoje, o estai lietuvius lenkia beveik dvigubai – ten net 24 proc. dirba mobilųjį darbą, nuolatinį ar nenuolatinį darbą nuotoliniu būdu.

Minėtoje ataskaitoje pirmauja danai (37 proc.), jie šiek tiek lenkia švedus ir olandus. Mažiausiai dirbančių nuotoliniu būdu yra Italijoje (7 proc.), kiek daugiau Graikijoje.

Pasak Jekaterinos Kosmačevos, biurų nuomos grupės IWG vadovės Baltijos šalims, Lietuvoje nuotolinio darbo galimybės vis dar vertinamos santūriai, tačiau per artimiausius metus prognozuojamas žymus mobilaus darbo augimas.

„Lietuvoje dar tik pati bendradarbystės erdvių kūrimosi pradžia, tad ir dirbančių mobiliai žmonių nėra tiek daug. Nemaža dalis žmonių nuotolinį darbą supranta kaip darbą namuose, nes kol kas dar nėra tradicijos, pavyzdžiui, išsinuomoti darbo vietą dienai. Tačiau nauja karta keis taisykles, vyks globalūs pokyčiai. Jau dabar didžiųjų šalių apklausos rodo, kad ateityje įvairių sričių įmonėse bus bene labiausiai vertinamas kūrybiškumas. O jį skatina darbo vietos kitimas, nauja aplinka, įspūdžiai, patirtys“, – teigia J. Kosmačeva.

Ji prognozuoja, kad netolimoje ateityje trečdalis darbo vietų gali būti ne tradiciniuose biuruose, bet bendradarbystės erdvėse ar lanksčiuose trumpalaikės nuomos centruose ir tam jau reikia nusiteikti. „Nuotolinis darbas padidina produktyvumą leisdamas pakeisti darbo aplinką, kai to labiausiai reikia. Tikėtina, kad ši dalis ateityje tik augs“, – pasakoja lanksčių darbo vietų rinkos ekspertė.

Padeda darbuotojams susikaupti

Remiantis naujausia darbo vietų sprendimo tiekėjo „Regus“ apklausa, pusė (50 proc.) darbuotojų Baltijos šalyse norėtų keisti darbo aplinką. Nuotolinis darbas pasirenkamas ne tik dėl produktyvumo didinimo, bet ir todėl, kad padeda darbuotojams susikaupti. Taip atsakė 56 proc. iš 20 tūkst. apklaustų verslininkų.

„Regus“ septynerius metus Lietuvoje nuomoja darbo vietas sostinės Islandijos gatvėje esančiame biure, o pernai metų pabaigoje pradėjo veiklą biurų pastate „Park Town“.

„Naujausiame biure, kuriame daugiau nei 100 darbo vietų, užpildymas per pusantro mėnesio pasiekė 50 proc. Veiklą pradėjome prieš pat kalėdinį laikotarpį. Tuo metu verslas būna kiek aprimęs, todėl pusės nuomojamų darbo vietų užpildymas viršijo lūkesčius. Tai įrodo, kad rinka ir požiūris į lanksčias darbo vietas keičiasi“, – sako J. Kosmačeva.

Šiemet Vilniuje planuojama atidaryti dar du naujus centrus, o per artimiausius 5–7 metus ruošiamasi tinklą išplėsti iki 10.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)